Vijesti
Ivica Kostelić postao tata
dnevnik.hr Naš najbolji skijaš ima razloga za otvoriti šampanjac!

VIDEO Mladenka sa skrivenom kamerom: 'Pao' muškarac koji se ženio samo zbog europske putovnice
dnevnik.hr Dok se neki žene iz ljubavi, drugi se žene iz potrebe i to nije ništa novo. No, zanimljivo je kako lako emigranti u Velikoj Britaniji upravo vjenčanjem dolaze do putovnica.

Nogometaš Nikola Pokrivač postao je tata
dnevnik.hr Naš poznati nogometaš postao je tata!

VIDEO Premijer Zoran Milanović nasmijao Vladu šalom o besplatnom ručku
dnevnik.hr Današnja sjednica Vlade trajala je dulje od sat vremena, a završila je zanimljivom raspravom ministara i premijera Zorana Milanovića o plaćanju službenih ručkova.

EK usvojila Partnerski sporazum s Hrvatskom
dnevnik.hr Danas smo donijeli ključni plan za ulaganja kojim će se u Hrvatskoj otvoriti put za zapošljavanje i rast u sljedećih 10 godina, poručio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Westgateovih pet godina najboljeg shoppinga
dnevnik.hr Posjetite Westgate Shopping City od 7. - 9. studenog i sudjelujte u obilježavanju pet godina uspješnog poslovanja najvećeg shopping centra u Hrvatskoj s više od 240 trgovina i 700 svjetskih brandova. Odrasli posjetitelji će slaviti uz nezapamćeni rođendanski Late Night Shopping, vinski kutak i Facebook nagradni natječaj dok će se najmlađi posjetitelji veseliti uz pregršt urnebesnih dječjih predstava. Sama proslava će označiti i početak humanitarne akcije Sretni kolačić koja traje do 23. prosinca.

Studenti pokazali kako prizemljiti jaje s 15 metara bez da se razbije
dnevnik.hr Ocjene su se osim za uspješno obavljen zadatak dobivale i za kreativnost, a najbolji su osvojili skok padobranom.

Afera Agram: U petak odluka o žalbama Milana Bandića i suosumnjičenika
dnevnik.hr Izvanraspravno vijeće zasjeda danas, no odluka će biti objavljena tek sutra, izjavio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Rovinj: Ukloniti otpad iz Jadrana
dnevnik.hr Koordinatorica projekta 'Marelitt' za Hrvatsku Mirta Smodlaka-Tanković istaknula je da je morski otpad veliki globalni i europski problem koji utječe na ekosustav četiriju regionalnih mora.

Sjednica Vlade: Na redu rebalans državnog proračuna
dnevnik.hr Članovi Vlade danas su raspravljali o prijedlog rebalansa državnog proračuna, uz izmjene u sustavu poreza na dohodak, te izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Bjelovar info medij › politicka_scena › damir_bajs_dobio_podrshku_alena_levaria_zamjenika_ministra_gospodarstva_i_c
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

30.10.
2014.

HSS-ovci obilježili blagdan Svih svetih

13:20 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Vijenci i svijeće Tihomiru Trnskom i dr. Ivši Leboviću

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U četvrtak su prijepodne polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili blagdan Svih svetih članovi Županijske i Gradske organizacije HSS-a.

Na groblju Borik položili su vijenac i zapalili svijeće, na grob prvog bjelovarskog župana Tihomira Trnskog, u nazočnosti njegove majke.

Bjelovar info medijWatermark image

I drugog svog velikana obišli su na groblju Sv. Andrije gdje su položili vijenac i zapalili svijeće na grobu dr. Ivše Lebovića.
Bjelovar info medijWatermark image

Županijska organizacija HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije i Gradska organizacija HSS-a Bjelovar redovito obilježava i obljetnice Stjepana Radića, utemeljitelja stranke, te druge važne datume iz novije hrvatske povijesti.


29.10.
2014.

Marijana Petir posjetila Bjelovar i sastala se s udrugama mljekara

20:25 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Otvoren Regionalni ured u Bjelovaru zastupnice Marijane Petir.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u utorak, 28. listopada 2014. sastala se s predstavnicima udruga mljekara iz Bjelovarsko-bilogorske
županije. Nakon sastanka zastupnica Petir održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o radu Regionalnog ureda u Bjelovaru, i o situaciji u sektoru mljekarstva.

Bjelovar info medijWatermark image

Više o radu ureda i sastanku s predstavnicima udruga mljekara s područja BBŽ, Marijan Petir je rekla:
2014_Petir.mp3">

Na kraju svog izlaganja Petir je predstavila Ivana Novotni kao regionalnog asistenta koji će raditi u Regionalnom uredu u Bjelovaru smještenom u Masarykovoj 8, a koji pokriva područje Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske,
Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Ured će pružati pomoć i savjete građanima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, nevladinim udrugama i zainteresiranoj javnosti pri rješavanju njihovih upita vezanih uz područja iz djelokruga djelovanja zastupnice Petir.
Radno vrijeme ureda bit će od 8 do 12 sati svakim radnim danom.

15.10.
2014.

Prikupljanje potpisa „Ne damo naše autoceste“

13:06 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Prikupljanje potpisa u Bjelovaru trajat će od 11. do 25. listopada 2014. godine na više lokacija.

Prikupljanje potpisa za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma po pitanju davanja hrvatskih autocesta u koncesiju pokrenuto je i u Bjelovaru 11. listopada na bjelovarskoj tržnici. Prikupljanje potpisa u Bjelovaru trajat će od 11. do 25. listopada 2014. godine na više lokacija.

Bjelovar info medijWatermark image

Prvom danu prikupljanja potpisa nazočili su predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata, predstavnici GONG-a i vodstvo HSLS-a Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Prema njihovim riječima odaziv će biti veliki jer su građani svih ovih godina na različite načine izdvajali za hrvatske ceste.
Danica Pavliš, povjerenik Nezavisnih sindikata regije Bjelovar rekla je da će svi aktivno raditi kako bi građani ovo shvatili ozbiljno jer u drugom slučaju smatrat će ovo velikim porazom.
Kako se u ovo prikupljanje uključilo i vodstvo HSLS-a, Dario Hrebak, predsjednik GO HSLS Bjelovar rekao je da se HSLS na državnoj razini priključio ovoj akciji koja je od izuzetne važnosti. Također je istaknuo da je HSLS još prije godinu dana uputio Vladi RH alternativni način modela upravljanja Hrvatskim autocestama kao što je uvođenje vinjeta te reprogramiranje kredita.
Smatramo da će koncesija biti samo kratkoročno rješenje, a dugoročno je to da će hrvatski narod puno više izgubiti. Mi ćemo u ovu akciju uključiti sve naše članove s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i naše simpatizere jer cilj nam je prikupiti što više potpisa - naglasio je Hrebak.
Bjelovar info medijWatermark image

Kako bi javnost bila više informirana ovo je samo mali podsjetnik da je Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo sedam organizacija civilnog društva (Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta) i pet sindikalnih središnjica (NHS, SSSH, MHS, HURS, URSH). Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge) i građani iz svih krajeva Hrvatske. Inicijativa se okupila sa sljedećim ciljevima:
• spriječiti predloženo davanje hrvatskih autocesta u koncesiju koje je prometno, ekonomski i društveno štetno;
• aktivno uključiti građane u odlučivanje o ovoj važnoj društvenoj temi;
• stvoriti temelj za dugoročnu suradnju organiziranog civilnog društva, sindikata pitanja upravljanja zajedničkim dobrima

Bjelovar info medijWatermark image

Svi predstavnici s prikupljanja potpisa u Bjelovaru pozivaju sve građanke i građane da se uključe u akciju prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Besplatni broj telefona za volontere: 0800 4229.


09.10.
2014.

Osnovan HSP ogranak Podgorci

18:56 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U utorak, 07.10.2014. godine osnovan je HSP ogranak Podgorci. Osnivanju ogranka prisustvovali su članovi predsjedništva HSP podružnice Rovišće te članovi HSP-a iz mjesnog odbora Podgorci. Predsjednik podružnice HSP Rovišće Zvonko Mlakić predsijedao je Skupštinom i proveo izborni postupak.

Za predsjednika ogranka HSP Podgorci izabran je Mario Košćak, a za tajnika Alen Ključarić.

Nakon provedenog izbornog postupka novoizabrani predsjednik zahvalio je na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako će on i suradnici u domeni svojih političkih aktivnosti raditi na dobrobit svih mještana mjesnog odbora Podgorci. Svoj program i plan rada u narednom periodu prezentirat će mještanima Podgorca.

Pod sloganom „HSP je dom svih pravaša“ upućen je javni poziv svim pravašima da se priključe najstarijoj stranci u Hrvata - Hrvatskoj stranci prava!

Podružnica HSP Rovišće
Zvonko Mlakić, predsjednik


04.10.
2014.

HSS za promjenu Izbornog zakona

15:30 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

HSS se pridružio podršci za građansku inicijativu ''U ime obitelji'' u prikupljanju potpisa za izmjene izbornog zakonodavstva.

U petak je konferenciju za novinare organizirala županijska organizacija HSS-a kako bi pozvala građanstvo da potpiše potporu za izmjene izbornog zakonodavstva građanske inicijative ''U ime obitelji''.

Bjelovar info medijWatermark image

- HSS poziva svoje članstvo i simpatizere da potpišu ovu inicijativu, a dužnosnike stranke da se aktivno uključe u prikupljanje potpisa. Smatramo da je promjena izbornog zakonodavstva početak procesa izmjene svih izbornih zakona. Takvo bi se nešto moglo pokrenuti. Ako ste zadovoljni s trenutnom situacijom u našoj državi, ako smatrate da je sve za pet, onda ništa, ali ako smatrate da ovo nije dobro i da nam trebaju promjene, onda izađite i potpišite prijedlog za ovaj referendum. Uvođenjem preferencijalnog glasovanja građani će moći birati svoje zastupnike imenom i prezimenom, a zastupnici će onda biti svjesniji svoje odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali. Neće se moći tražiti izlika za nekakve odluke, nerad i nedolazak u Sabor u nekoj stranačkoj stezi. Takav sustav pogoduje i demokratizaciji stranaka i političkih procesa u hrvatskom društvu. Tako ćemo dobiti sustav koji će poticati radišne i sposobne. Osnivači naše stranke prije 110 godina rekli su; ''Narod je iznad Sabora i Vlade. Poštujmo volju naroda!'' - rekao je Boro Bašljan, tajnik HSS-a.
Dinko Pirak, predsjednik županijske organizacije HSS-a je rekao da će kroz ovaj sustav HSS sigurno dobiti više zastupnika nego inače. - Imamo prepoznatljive ljude na terenu koji su načelnici i gradonačelnici. Ne moraju to biti ljudi iz tog resora, ali imamo i drugih kvalitetnih ljudi – rekao je Dinko Pirak. Promjenom izbornog zakona neće više biti igre skrivača u kojoj netko s 40 mjesta na listi može doći u Županijsku skupštinu i slično.
Bjelovar info medijWatermark image


03.10.
2014.

GO ORaH-a Bjelovar: Molimo odgovorne da riješe probleme u bjelovarskoj bolnici

14:36 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom novinskih napisa i objave u elektronskim medijima problematike u svezi Opće bolnice u Bjelovaru (nepravilnosti u radu, smjenjivanje sanacijskog ravnatelja i odlazak liječnika) izražavamo zabrinutost za nastalo stanje te pozivamo sve odgovorne da riješe nastale probleme na zadoljstvo svih pacijenata.

Bjelovarska bolnica i njezini liječnici godinama su bili uzor rada i odgovornosti u pružanju zdravstvenih usluga, na ponos svih žitelja Grada Bjelovara i šire. Takvu bjelovarsku bolnicu želimo i dalje.

Odlazak liječnika iz naše bolnice i najave njihovih odlazaka, o čemu u posljednje vrijeme čitamo i slušamo, nije prihvatljiv trend.

Pozivamo mjerodavne da učine dodatne napore kako naši sugrađani liječnici ne bi napuštali svoja radna mjesta u Bjelovaru.

Dr.sc. Dragutin Hubak
Povjerenik Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar


03.10.
2014.

Do kada će Hrvati jesti uvozno ‘smeće’ koje neki nazivaju mesom?

14:30 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U Hrvatskoj ne postoji niti jedan jedini propis koji bi regulirao koliko dugo meso može biti smrznuto i prodavano potrošačima – konstatacija je to koja je ovih dana objavljena u medijima u Hrvatskoj.

Istodobno se donose vijesti kako Hrvatska uvozi na desetine tisuća tona smrznute svinjetine, govedine ili prerađevina od mesa sumnjivog podrijetla i datuma zamrzavanja koje se stavljaju u prodaju, najčešće na nelogičnim sniženjima kao „mamac“ da kupac uđe u trgovinu i uz „meso“ kupi nešto drugo.

Hrvatska stranka prava je i 2010. godine prilikom izbijanja afere sa smrznutom govedinom iz Južne Amerike upozoravala javnost na ne činjenje Ministarstva poljoprivrede koje ne donošenjem propisa koji reguliraju rokove čini strahovitu štetu hrvatskim proizvođačima mesa a pogoduje uvoznim lobijima.

Za razliku od drugih mi u HSP-u nismo vjerovali da će se s ulaskom Hrvatske u EU ovaj problem „riješiti sam od sebe“ i da će se u ovom području primjeniti dobra iskustva i propisi EU.

Da je bila obrnuta situacija, da Hrvatska svoje smrznuto meso kojem je istekao rok trajanja izvozi u EU tada bi sigurno to bila „pravna stečevina“ i postojali bi rokovi i ograničenja. Ovako je ostavljeno svakoj članici EU da primjenjuje svoje propise koji to reguliraju, a Hrvati zbog nereguliranja ove materije trpe svakodnevne štete. Gospodarske, jer uvozni lobi uništava domaću proizvodnju, a zdravstvene jer jedemo nekvalitetno i zdravstveno upitno meso.

Odbor za selo i poljoprivredu HSP-a postavlja pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede nije donijelo propise koji ograničavaju uvoz i prodaju smrznutog mesa na rok od 6 mjeseci kako je to dobra praksa u EU, recimo u Njemačkoj. Sve vlade su do sada obećavale reguliranje ove materije, no ni jedna do sada nije napravila ništa.

Stoga tražimo HITNO donošenje Pravilnika koji regulira ovi materiju. Pravilnika koji će sadržavati odredbe o ograničenju roka na maksimalno 6 mjeseci od trenutka klanja do stavljanja u prodaju smrznutog mesa i mesnih prerađevina.

Tražimo donošenje Pravilnika koji će dati šansu hrvatskim proizvođačima mesa da postanu konkurentni europskim proizvođačima.

Tražimo donošenje Pravilnika koji će spriječiti uvoz kojekakvog „smeća“ koje su Hrvati prinuđeni kupovati zbog siromaštva.

Tražimo donošenje Pravilnika koji će štititi Hrvatske interese jer sve osim toga bila bi još jedna podvala i prevara hrvatskih seljaka i proizvođača mesa.

Povjerenstvo za selo i poljorivredu
Tihomir Grdinić


28.09.
2014.

Jakovina propustio zatražiti obeštećenje Hrvatskih proizvođača zbog ruskog embarga

10:39 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatska svoj zahtjev nije podnijela na vrijeme, točnije rečeno, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uopće nije podnio zahtjev za obeštećenjem naših poljoprivrednika stradalih zbog ruskog embarga.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske do jučer, 26.09.2014. godine nije podnijelo zahtjev za obeštećenje hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga, odgovor je koji je hrvatska euro zastupnica Marijana Petir dobila iz Europske komisije. Naime, zastupnica Petir nakon što je vidjela u prezentaciji Europske komisije 16.9.2014. godine da Hrvatska nije podnijela zahtjev za obeštećenje naših poljoprivrednika, zatražila odgovor od Europske komisije kako bi saznala da li je u međuvremenu došlo do promijene, no nažalost niti s 26.9.2014. godine Europska komisija nije zaprimila zahtjev iz Hrvatske. Europska komisija potvrdila je da što se tiče Hrvatske, ništa se nije promijenilo u odnosu na prezentaciju od 16.9.2014.

I dok ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina spinovima obmanjuje javnost o svojim velikim zaslugama u ishođenju obeštećenja hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga, prava je istina da ministar Jakovina „treba dobiti otkaz" (da radi u nekoj tvrtki, a ne u Vladi, to bi se dogodilo davnih dana) jer je propustio podnijeti zahtjev kako bi hrvatski poljoprivredni proizvođači jabuka i mandarina te drugog kvarljivog voća i povrća dobili obeštećenje. Nižući skandal za skandalom, Jakovinino ministarstvo tako je na svojim stranicama objavilo niz netočnih i zbunjujućih informacija kako bi u maniri Poncija Pilata i ovaj put oprali ruke jer nisu reagirali kada je trebalo.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćenjem (http://www.mps.hr/default.aspx?id=11977 [1]) obavijestilo proizvođače voća i povrća o provedbi Delegirane uredbe komisije (EU) br. 932/2014 оd 29. kolovoza 2014. o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore
proizvođačima određenog voća i povrća i o izmjeni Delegirane uredbe (EU) br. 913/2014. Tamo piše i da je ta Uredba stavljena izvan snage. Novom Uredbom se od 10. rujna 2014. do daljnjeg se obustavlja zaprimanje obavijesti država članica za izvanredne mjere u skladu sa Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 932/2014 zbog prekoračenja iznosa od 125 milijuna eura. Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju koja provodi ove mjere u Republici Hrvatskoj do daljnjeg neće vršiti zaprimanja obavijesti proizvođača za provođenje ovih mjera te će o mogućem nastavku ponovne primjene mjera prema Delegiranoj uredbi Komisije (EU) br. 932/2014 i primjeni izvanrednih mjera Ministarstvo poljoprivrede nakon 22. listopada izvijestiti proizvođače putem svoje web stranice i objavom u medijima.

S obzirom na tekstove Uredbi (koji se mogu pročitati na hrvatskom jeziku) posebno čude dijelovi priopćenja koji govore o tome da velik broj zemalja nije dobio mogućnost prijave mjere te da je ostao uskraćen za mogućnost korištenja potpora (Hrvatska je među tih 16 zemalja).

U tekstovima navedenih uredbi (Uredba EU 913/2014: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0913&from=EN [2]; Uredba EU 932/2014: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0932&from=en [3]) nema nikakvih formalnih zahtjeva niti prepreka koje bi onemogućile podnošenje zahtjeva za korištenje predviđenih mjera, osim financijskog okvira koji može biti iscrpljen. Tako su npr. mjere koje su bile na snazi od 22. kolovoza vrijedile do 10. rujna kada je iscrpljen predviđeni budžet.

Tako se pitamo hoće li će ovo biti dovoljna motivacija predsjedniku Vlade da konačno smijeni najnesposobnijeg ministra kojeg je sektor poljoprivrede u Hrvatskoj imao ili će nastaviti funkcionirati po modelu „s kim si, takav si", tek nam ostaje za vidjeti.

Ovo priopćenje stiglo je od gđe Marijane Petir, MEP, vezano uz odgovor Europske komisije (26. rujna 2014.) da Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske nije podnijelo zahtjev za obeštećenje hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskog embarga.


28.09.
2014.

Mladi HSLS-a na Jesenskoj akademiji u Bjelovaru

10:33 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Mladi hrvatski liberali - mladi HSLS-a sastali su se u Bjelovaru na Jesenskoj akademiji na kojoj će se educirati o odnosima s medijima i javnom nastupu.

Akademiju je otvorio potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak koji je naglasio važnost Mladih hrvatskih liberala, političkog podmlatka HSLS-a, jer nastoji okupiti mlade ljude.

Bjelovar info medijWatermark image

- HSLS je ponosan na svoju organizaciju mladih. Činjenica da smo otvoreni za mlade, njihove ideje i stavove nas jača. Mladi su ta snaga koja Hrvatsku može gurnuti u željenom smjeru – naprijed. Zato ih i slušamo!

Jesenska akademija traje tri dana, a okupila je mlade liberale iz svih krajeva Hrvatske.


27.09.
2014.

Ministre Jakovina koliko još nameta na hrvatskog seljaka?

08:37 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ministarstvo poljoprivrede je uvelo još jedan dodatni namet na hrvatske seljake pravdajući to zaštitom okoliša i nekakvim uredbama EU. Jakovina postupa kao da je Mirela Holy ministrica poljoprivrede, a Hrvatska kolonija EU što se po postupanju ministra može zaključiti.

Najnoviji namet je registracija prskalica za poljoprivredne usjeve bez kojih seljaci ne mogu kupiti zaštitna sredstva za zaštitu poljoprivrednih kultura. Cijena baš i nije mala i iznosi 600 kuna, s time da prskalica mora biti usklađena s nekim izmišljenim normama i seljaci redovito moraju uložiti dodatna sredstva (ugraditi manometre i sl.) da bi prošli „“tehnički pregled“.

Cijeli proces je organiziran samo s jednim ciljem da neka ustanova zaradi pristojnu sumu novaca na račun ionako osiromašenih seljaka što ilustriramo primjerom da je poljoprivrednik za prskalicu staru godinu dana, uvezenu iz Njemačke morao kupiti manometar jer kao nije u skladu s EU standardima.

Hrvatska stranka prava postavlja pitanje što sa seljacima koji imaju registriran OPG, a nemaju prskalice? Na koji način će oni provoditi zaštitu svojih kultura? Što je sa seljacima koji nemaju registriran OPG? Na koji način će oni raditi na zaštiti svojih kultura?

Iz svega proizilazi da je Ministarstvo poljoprivrede po tko zna koji put krenulo u neki projekt bez da ga je pripremio i napravio simulacije kako će to funkcionirati na terenu.

U svim ozbiljinim državama ozbiljni ljudi najprije testiraju projekte i tek onda krenu u realizaciju istih.

Slijedom rečenog pitamo ministra Jakovinu – što je slijedeće?

Registracija plugova, drljača i svih ostalih priključaka koji se koriste u poljoprivredi!?

Dokle više?

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić


24.09.
2014.

Neven Kovačić isključen iz stranke

09:52 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Potpredsjednica Hrvatskih laburista - Stranke rada Nasi Tireli temeljem članka 21. stavka 1. Statuta te članka 15. stavak 3. točke c) i k) Etičkog kodeksa donijela je Odluku o suspenziji člana stranke Nevena Kovačića.

U obrazloženju se navodi kako je Neven Kovačić svojim neprimjerenim ponašanjem u subotu, 20. rujna 2014. godine za vrijeme održavanja prosvjeda „Raskinimo Vatikanske ugovore“ održane na Cvjetnom trgu u Zagrebu počinio najtežu povredu Etičkog kodeksa Stranke i to odredaba članka 15. stavka 3. točaka c) i k).

Neven Kovačić za vrijeme održavanja spomenutog skupa nasrnuo je na građanku i nanio joj fizičke ozljede čime je demonstrirao nasilno ponašanje i vrijeđao građanku na vjerskoj osnovi čime je počinio diskriminaciju na javan način.

Zbog navedenog, a sukladno ovlastima, predložila je Sudu časti da donese odluku o isključenju iz Stranke Nevena Kovačića.


19.09.
2014.

OraH Gradska organizacija Bjelovar održala prezentaciju Ptice duž rijeke Česme

12:33 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dana 11. rujna 2014. Darko Podravec član OraH-a Gradske organizacije Bjelovar u Gradskoj knjižnici održao je prezentaciju "Ptice duž rijeke Česme".

Darko je zaljubljenik u prirodu i njegovo predavanje je rezultat višegodišnjeg praćenja i popisivanja ptica unutar Nacionalne ekološke mreže u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode kao i s državnim institucijama koje imaju zakonsku i međunarodnu obavezu provoditi istraživanja ptica i drugih indikatora očuvanosti prirode u Hrvatskoj.

Podravec je naglasio da je uočeno stotinjak vrsti ptica od kojih je gotovo polovica ugrožena i pod zakonskom zaštitom, o njihovoj međuovisnosti sa drugim jednako važnim živim bićima i o veličini prisutnih ekosustava.

Iz proučavanja je između ostalog naučio da su ptice specijalizirane za preživljavanje u odgovarajućim određenim uvjetima te da su uglavnom pri vrhu hranidbenog lanca.

Zbog svega toga vrlo su osjetljive na onečišćenja, gubitak staništa i neodgovarajuće gospodarenje ukupnim krajolikom koje se rasprostire između Bjelovara i Čazme.

Utjecaj na brojnost neke ptičje vrste u Hrvatskoj, utječe na brojnost te vrste na njihovim gnjezdilištima ili zimovalištima tisućama kilometara daleko, a isto vrijedi i u obrnutom smjeru.

Pri tome, naglašeno je, moramo imati u vidu da se i čovjek nalazi na vrhu hranidbenog lanca te da će i dalje biti izuzetno ovisan o stabilnosti ekosustava u kojima uzgaja svoju hranu i o okolišu koji sve teže održava stabilnu količina čiste vode zbog pritiska globalnih klimatskih promjena i ekoloških incidenata.

Istaknuo je i važnu činjenicu da čovjek ne samo da može uzimati iz prirode, nego da može i vraćati te da to mora nastaviti činiti u sve većem obimu.

Podvukao je da smo u periodu do nekoliko desetljeća pa od nekoliko stoljeća učinili više poteza koje bismo danas mogli nazvati lošima, kao što je prekomjerni lov, iskrčivanje šuma, isušivanje okoliša kanaliziranjem rijeka, vidljivo je i ublažavanje tih utjecaja. Tako je lov bolje zakonski kontroliran, šumama se gospodari na održiviji način, močvare su nadomještene ribnjacima, raznolika poljoprivreda daje raznolika staništa.

U dugoročnom održivom gospodarstvu doći će se do radnih mjesta i veće kvalitete života stanovništvu na ovakvim iznimnim prostorima.

Darko Podravec predlaže da ribnjake u Narti, nakon 5 do 10 godina kontinuiranog isušivanja i propadanja, treba osposobiti ne samo zbog obnove zaštićenog močvarnog staništa, nego i zbog otvaranja novih radnih mjesta, osiguravanja prihoda općini, dostupnosti hrane i poticaja prerađivačkoj industriji.

Također, potrebno je ohrabriti ekološki tip poljoprivredne proizvodnje s obzirom da se u čišćem okolišu proizvodi zdravija hrana što neposredno može smanjiti troškove u zdravstvenom sustavu.

Održivo gospodarenje šumama može se podići na još viši nivo kako bi se očuvale krajobrazne vrijednosti ovoga kraja, što se može isplatiti kroz iskorištavanje veliki turističkih potencijala.

Nezaposlenima je moguće pripremiti i otvoriti "zelena radna mjesta" iskorištavanjem lokalnih industrijskih potencijala, znanja i fondova kroz primjenu tehnika i tehnologija koje će omogućiti dugoročno ublažavanje klimatskih promjena boljim upravljanjem umjetnim vodotocima te iskorištavanjem zanemarenih obnovljivih izvora energije koji su prisutni u suncu, poljoprivredi i šumarstvu.

Ovo predavanje podsjetilo nas je da iako nemamo "bogom dano more" imamo bogate šume, polja, rijeke, ribnjake, floru i faunu i vrijedne ljude kojima treba omogućiti razvoj.

Založio se za turistički razvoj duž rijeke Česme i šire kao što je: biciklizam, jahanje, sportski lov i ribolov, fotosafari, gastronomija, seoski turizam.

Predavanje je popratio mnoštvom slika i pričama o ponašanju pojedinih ptica uz rijeku Česmu.


15.09.
2014.

Bjelovarska politička sramota!

09:05 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnica HSLS-a Zlatka Pemper predložila je tijekom aktualnog sata da se gradski vijećnici odreknu svojih naknada za sjednicu vijeća te da se cjelokupni iznos određen za tu namjenu uplati na žiro račun obitelji Bjelovarčanina Saše Šakanovića Kovačića – Šekija koji boluje od ALS-a.

Nažalost, aktualni sat je prošao, a želeći reagirati na činjenicu da se niti gradonačelnik niti predsjednica Gradskog vijeća nisu osvrnuli na navedeni prijedlog, da se o njemu nije raspravljalo, a kamoli glasalo, bili smo onemogućeni jer kolegici Pemper nije bilo omogućeno od strane predsjednice vijeća da se javi i da izrazi svoje neogodovanje činjenicom da se nitko nije osvrnuo na njen prijedlog. Obrazloženje predsjednice vijeća bilo je da je aktualni sat trajao predugo te da vijećnici nemaju pravo na repliku. Ovime su bjelovarski političari ponovno bacili veliku sjenu sumnje na svoja djelovanja i predstavljanje građana u gradskom vijeću, što nije dobro jer je poslana loša poruka građanima koji su ih izabrali. Bez obzira na činjenicu ignoriranja prijedloga, HSLS će među svojim članovima organizirati sakupljanje financijske pomoći za pomoć našem sugrađaninu te ćemo se odazvati na sve akcije humanitarnog karaktera koje se ovih dana provode u našem gradu.

Predsjednik GO HSLS-a Bjelovar:
Dario Hrebak


11.09.
2014.

Zbog ulaska u EU jedemo kineski med i pijemo francusko mlijeko

21:40 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatska stranka prava izražava svoje duboko nezadovoljstvo stanjem u hrvatskoj poljoprivredi koja je nečinjenjem mnogih vlada i ministara poljoprivrede bačena na koljena.

Štete koje su učinjene nemjerljive su i sa svakim danom sve veće što dovodi do sveukupne devastacije prostora u Hrvatskoj. Očekivanja od ulaska u Europsku uniju bila su velika i hrvatski seljaci su vjerovali da će, kako im je prezentirano, doći bolji dani za hrvatsko selo i seljake. Očekivali su red i europske uvjete koji podupiru poljoprivrednu proizvodnju.

A što se dogodilo?

Zbog prekomjernog uvoza jeftinije i lošije uvozne robe unišena je prehrambena i prerađivačka industrija.

Petrokemija iz Kutine i Herbos bačeni su na koljena.

Zatvoreno je preko 3000 malih farmi koje su proizvodile mlijeko, umjesto da su se zaštitila mala obiteljska gospodarstva i farme sa 10-15 krava i da od toga ljudi mogu živjeti.

Nije tajna da hrvatsko selo ne proizvodi dovoljno mlijeka i da se mora uvoziti, ali je tajna da Vlada i velike mljekare uništavaju namjerno mljekarstvo jer u EU ima viška mlijeka, a najviše u Fracuskoj odakle je vlasnik najače mljekare u Hrvatskoj.

Reforme koje su najavljivane u pratećim službama nisu se pomaknule s nulte točke. Reforme selekcijske, savjetodavne i veterinarske službe nitko se ne usudi pokrenuti i prilagoditi ih potrebama sela i seljaka.

Te tri službe žive lijepo na leđima seljaka i funkcioniraju kao svete krave. Poseban problem na koji su uzgajivači mlijeka jako osjetljivi, a problemi u mljekarstvu su majka svih problema u poljoprivredi, je problem analize i kontrole kakvoće mlijeka u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u Križevcima koji nepovoljno djeluje na proizvodnju jer pravilnik koji regulira ovu problematiku ide na štetu seljaka i malih prozvođača.

Hrvatska stranka prava predlaže da se osnuje Fond mljekarstva u koji bi se slijevala sredstva od svakog prodanog mliječnog proizvoda u visini od 0,5% cijene i direktno se vraćala hrvatskim seljacima koji se bave prizvodnjom mlijeka u Hrvatskoj.

Stanje u poljoprivredi kao temeljnoj grani hrvatske industrije, ujedno i strateškoj industriji svake države mora se pod hitno transformirati jer sadašnje stanje rapidno uništava hrvatsku poljoprivredu.

Pokusi koje su svi dosadašnji ministri poljoprivrede radili u svom sektoru uvijek su završavali gubitcima najslabijih u lancu poljoprivredne proizvodnje. Ministri su se bavili samo za njih profitabilnim procesima, neki su nakon što su riješili „svoje poljoprivredne probleme“ bježali s ministarskih fotelja, dok je jedan od njih ogulio nekoliko tona krumpira.

Uz sve ostale koji su „žestoko“ gurali Hrvatsku u Europsku uniju i koji su odgovorni za sadašnje stanje u kojem se poljoprivreda nalazi, po nama najodgovornija je stranka koja u svojem imenu ima selo i seljaka, a imala je i ministre poljoprivrede koji se nisu proslavili. Odgovorni su, jer oni su bili ti koji su svojim autoritetom odradili „prljavi“ dio posla u uvjeravanju sela i seljaka da će im u EU teći med i mlijeko.

Med koji danas jedemo je kineski, a mlijeko koje pijemo je francusko, mađarsko ili dansko.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić


08.09.
2014.

Milan Šnjarić novi predsjednik HSP-a Daruvar

23:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatska stranka prava (HSP) Bjelovarsko-bilogorske županije održala je dana 05.09.2014.godine Izborni zbor HSP-a za grad Daruvar. Zbor se održao u prostoru Gradske galerije s početkom u 18,00 sati. Uz nazočnost stranačkih dužnosnika HSP-a te pod predsjedanjem člana Predsjedništva HSP-a Zvonka Mlakića izabrano je novo vodstvo Stranke za grad Daruvar na mandat od četiri godine.

Zboru su nazočili predsjednik podružnice HSP Nova Rača Tihomir Grdinić, predsjednik podružnice HSP Končanica Milouš Koči, predsjednik podružnice HSP Veliki Grđevac Valentin Pavlović, povjerenik podružnice HSP Bjelovar Josip Rihtarić, vijećnik HSP-a u Općinskom vijeću Veliki Grđevac Marijan Tkaličanac i član Predsjedništva HSP-a i povjerenik Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonko Mlakić.

Za predsjednika podružnice HSP Daruvar izabran je Milan Šnjarić. Predsjednik, kao i svi drugi dužnosnici izabrani su jednoglasno. Za dopredsjednike izabrani su Esma Gvožđar i Vlado Mulac, za tajnika Ivica Krisla, a za rizničara Lidija Otto. U Nadzorni odbor izabrani su Cvitko Lučić za predsjednika, a za članove Miroslava Valečić i Alfonz Tutić.

Bjelovar info medijWatermark image

Novoizabrani predsjednik podružnice Milan Šnjarić zahvalio se na izboru te je u svom izlaganju predstavio budući program i plan aktivnosti podružnice.

Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a čestitao je izabranim dužnosnicima te je prezentirao aktivnosti HSP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županije. Prisutnima je iznio plan i smjernice daljnjeg rada. Isto tako prisutne je izvijestio o ustrojstvu povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu koje je svoju prvu sjednicu održalo 24.08.2014.godine u Općini Nova Rača.

Tihomir Grdinić, član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu prisutnim članovima ukratko je prezentirao rad povjerenstva.

- Mi u HSP-u smatramo da je takovo ponašanje mjerodavnih prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temeljni nacionalni interesi RH. Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti.

Zatražio je hitno donošenje programa nacinalne poljoprivredne strategije ,sa jasnim ciljevima.


04.09.
2014.

Akcija bjelovarsko-bilogorska darivala učenike kompletima bilježnica

11:08 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom nove školske godine ABB - Akcija bjelovarsko-bilogorska organizirala je u utorak, 2. rujna 2014. podjelu kompleta bilježnica za 137 osnovnoškolaca s područja grada Bjelovara. Kompleti bilježnica darivani su učenicima iz obitelji koje primaju zajamčene minimalne naknade.

Bjelovar info medijWatermark image
Iz ABB - Akcije bjelovarsko-bilogorske ističu da im je želja da ovom malom gestom pomognu roditeljima kako bi nova školska godina započela s darivanjem i dobrim uspjesima svih osnovnoškolaca.
Bjelovar info medijWatermark image

Darivanje učenika je održano u sjedištu stranke ABB, Masarykova 8 u Bjelovaru.
Bjelovar info medijWatermark image


01.09.
2014.

Ima li Hrvatska Ministra poljoprivrede?

14:32 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Prije punih godinu dana Hrvatska stranka prava je po ulasku Hrvatske u EU serijom presica i priopćenja upozoravala na teško stanje u hrvatskoj poljoprivredi i tada je zahtijevala hitno donošenje nacionalne poljoprivredne strategije.

Nažalost, do današnjeg dana Hrvatska nije izradila ni jedan strateški dokumenat o razvoju hrvatskog sela i poljoprivrede.

Od prošle godine sitacija se drastično pogoršala jer ni dan danas, 15 mjeseci po ulasku u EU nitko od poljoprivrednika nema točne informacije što je to ispregovarano s Europskom unijom i na što su naši pregovarači pristali. Spoznaje o dogovorenom s EU hrvatskom seljaku bi puno pomogle u daljnjem planiranju svog rada, a ovako nažalost sve što se radi je neorganizirano i tjera ljude sa sela.

Mi u HSP-u smatramo da je takovo ponašanje mjerodavnih prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temeljni nacionalni interesi RH. Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti.

Bjelovar info medijWatermark image

Nakon mnogih dopisa i poruka u Stranku te nakon obavljenih razgovora s nezadovoljnim poljoprivrednicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije HSP će se aktivnije uključiti u problematiku vezanu za stanje u hrvatskoj poljoprivredi, a u prilog tomu govori i formiranje Povjerenstva za Selo i Poljoprivredu koje je svoju prvu sjednicu održalo u Novoj Rači 24.8.2014. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je u gomilu loših i netransparentnih odluka nedavno donijelo i Uredbu kojom su htjeli zabraniti točenje plave nafte u kanistere, bačve i dr. S datumom stupanja na snagu od 1.9.2014. Nakon mnogih kritika i negodovanja našeg članstva i intervencije Hrvatske poljoprivredne komore tu odredbu su brzo povukli. Prije samog povlačenja Uredbe vidjeli smo stampedo traktora s kanisterima i bačvama na benzinskim pumpama. Još jedna nerazumna i nepripremljena odluka ministra Jakovine koja je ovaj put na sreću povučena na vrijeme.

Ovo je još jedan od dokaza da nam je hrvatski seljak i selo u teškoj poziciji i da je nužno hitno nešto mjenjati. Jer iz ove odredbe može se zaključiti da oni koji bi trebali biti servis seljacima i pomagati im u radu da postignu bolje rezultate i postanu konkurentni, jednostavno ili neznaju svoj posao ili možda izvršavaju ono što samo oni znaju šta su ispregovarali s Europskom unijom. Najbolje bi bilo promjeniti Ministra poljoprivrede.

Stoga HSP ponovo upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu, jer nažalost svakim danom je sve gore, nečinjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, a još gore je to da zbog te nebrige i nečinjenja postajemo nekonkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu.

Da bi se postojeće stanje promjenilo HSP zahtijeva hitno donošenje Programa nacionalne poljoprivredne strategije, s jasnim ciljevima. Program mora poljoprivredniku biti u svakom trenu na uvidu, a njime se moraju rješiti:
- poticaji (mora se znati kada će biti, za koji oblik proizvodnje i u kojem iznosu),
- otkup i prodaja poljoprivrednog zemljišta,
- nekontrolirani uvoz stoke (zaštita domaćeg simetalskog goveda, jer uvoznici uvezu telad iz inozemstva i kad napune dva tjedna u Hrvatskoj postaju „domaći“ i kasnije postižu istu cijenu),
- zabrane uvoza nekvalitetne robe,
- problem zaduženosti hrvatskih seljaka,
- legalizacija poljoprivrednih objekata,
- pomoć mljekarima,

HSP traži hitno rješavanje problema, jer ne želimo da nam i hrvatski seljaci napuštaju Hrvatsku i završavaju kao pomoćna radna snaga u Eurobskoj uniji.

Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
Tihomir Grdinić


31.08.
2014.

Bjelovarski HSLS o raskrižju u Malim Sredicama

20:23 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Zašto je populizam važniji od sigurnosti građana!?

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na raskrižju na bjelovarskoj južnoj obilaznici u Malim Sredicama u posljednjih četrnaest godina dogodilo se 49 prometnih nesreća, u kojima je četvero ljudi preminulo na mjestu, a troje u bolnicama od zadobivenih ozljeda. Teške tjelesne ozljede zadobilo je šest osoba, a lakše 33 osobe. Među teško ozlijeđenima je i Miroslav Kovač.

Bjelovar info medijWatermark image
- Ovdje sam stradao, s tim da sam nakon nesreće proveo još nešto više od mjesec dana u komi. Oštećena mi je motorika desne strane i na kraju sam osoba s osamdeset posto tjelesnog oštećenja, istaknuo je Miroslav Kovač na konferenciji za novinare koja je održana na kobnom raskrižju u organizaciji gradskog HSLS-a.

Sada se Kovač bori zajedno sa svojim Mjesnim odborom da se na tom kobnom bjelovarskom raskrižju sagradi kružni tok. Naime, nedavno u samo dva tjedna na tom mjestu dogodile su se čak tri prometne nesreće. Krenulo se i u prikupljanje potpisa putem peticije za izgradnju kružnog toka koju je u vrlo kratkom vremenu potpisalo preko 1500 građana.
Bjelovar info medijWatermark image

- Ja se nadam da ćemo uvrstiti izgradnju ovog kružnog toka u plan bjelovarskog proračuna za sljedeću godinu, rekao je nezavisni član MO A.G. Matoša Goran Deželić.

Naravno, to ovisi o Gradu Bjelovaru, a gradski HSLS-ovci navode kako nisu potrebna velika sredstva da bi se kružni tok i izgradio.
Bjelovar info medijWatermark image

- Ponavljam, imali smo dva velika projekta s nekoliko desetaka milijuna kuna vrijednosti gdje je pravi šlamperaj napravljen, odnosno radovi su kasnili, a instalacije nisu napravljene na adekvatan način. Na tim smo stvarima mogli uštedjeti. Ako smo za takve stvari imali novaca, onda imamo novaca i za rekonstrukciju ovog kružnog toka, rekao je predsjednik bjelovarskog HSLS-a Dario Hrebak.
Bjelovar info medijWatermark image

Stoga će vijećnici HSLS-a na sljedećoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća uputiti ultimatum da se prilikom izrade proračuna za iduću godinu osiguraju sredstva za kružni tok na južnoj obilaznici. Ako se to ne dogodi HSLS-ovci najavljuju da neće podržati proračun Grada Bjelovara za 2015. godinu.


19.08.
2014.

Prijedlog ORaH-ove SEKTORSKE POLITIKE ODRŽIVOG GOSPODARENJA ŠUMAMA

18:54 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ovih dana stranka ORaH predstavila je sektorsku politiku održivog gospodarenja šumama te poziva sve zainteresirane da se uključe u raspravu. Više o navedenoj temi može se naći na službenim stranicama ORaH-a.

Šumarstvo kao kolijevka koncepta održivog razvoja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i mora biti značajan čimbenik u provedbi modela kružne/cirkularne ekonomije zbog svojih gospodarskih, okolišnih i društvenih potencijala.

Šuma je obnovljivo prirodno bogatstvo koje ima raznolike, infrastrukturne i sirovinsko-energetske funkcije. U infrastrukturne funkcije šume ubrajaju se hidrološke, vodozaštitne, protuerozijske, klimatske, apsorpcijske, odnosno protu-emisijske, prirodno-zaštitarske, genetske, biološko-raznovrsne, estetske, zdravstvene, rekreacijske i turističke funkcije. Održavanje vitalnosti šuma ključno je za prevladavanje izazova koje donose klimatske promjene te za održavanje postojanosti različitih biljnih i životinjskih vrsta tj. biološke raznolikosti.

Osim iznimnog prirodnog značaja šuma, šume imaju veliki gospodarski i društveni potencijal. Hrvatska ima dugu i uspješnu tradiciju održivog upravljanja i gospodarenja šumama. Naša zemlja se smatra državom bogatom šumskim bogatstvom, a u usporedbi s prosjekom Europske unije iznimna prednost Hrvatske je u tome što je čak 95% naših šuma prirodno, dakle nisu nastale ljudskom intervencijom i sadnjom. Statistički podaci RH govore da šume u Republici Hrvatskoj pokrivaju 42,4%; dok sa svim šumskim zemljištima zauzimaju čak 47,5% kopnene površine.

No, usprkos zemljopisnom, povijesnom i Ustavnom određenju može se zaključiti da dosadašnje vlade nisu znale iskoristiti ovu iznimnu komparativnu prednost. Šumarstvo u Hrvatskoj je, nažalost, obilježeno netransparentnim i neefikasnim upravljanjem državne tvrtke Hrvatskim šumama, 'apetitima' drugih sektora usmjerenima prema zaposjedanju šuma (graditeljstvo, promet, turizam, sport, poljoprivreda i dr.), nezakonitim sječama drvnog bogatstva i njihovom krađom od strane pojedinaca i grupa, korupcijom, lobističkim interesima i pogodovanjem pojedincima i grupama, dominacijom izvoza sirovine (oblovine i poluproizvoda od drveta), nevoljkošću nadležnih tijela, posebice resornog Ministarstva i drugih inspekcija da se učinkovito bore i suzbijaju takve štetne prakse te izuzetno malim izvozom finalnih proizvoda s dodanom vrijednošću. Birokracija je neefikasna i netransparentna, administrativne procedure su komplicirane i arbitrarne zbog pretjerane zakonske normiranosti te preklapanja, pa čak i kontradiktornosti među horizontalnim zakonodavstvom i pozakonskim propisima. Osim toga, nedovoljno se koriste potencijali biomase u energetske svrhe, a povezanost šumarstva s novim trendovima i tehnologijama u građevinskom sektoru je efemerna. U tom se smislu Hrvatska može, nažalost, smatrati sirovinskom izvoznom kolonijom zbog čega je teško očekivati da će šumarski i drvoprerađivački sektor postati značajniji čimbenik u gospodarskom oporavku države.

Ciljevi ove sektorske politike su potrajno (održivo) upravljanje i gospodarenje šumama te očuvanje biološke raznolikosti (flore i faune) šumskih zajednica; sektorsko pozicioniranje i jačanje pozicije šumarstva u odnosu na druge sektore; integralno upravljanje i planiranje šuma na čitavom teritoriju Hrvatske i usklađivanje sektorskih planova kroz nacionalnu strategiju održivog razvoja u cilju osiguravanja ravnoteže i sinergijskih učinaka; dizanje konzistentnosti šumarskog sektora; uvođenje učinkovitog i transparentnog monitoringa nad provedbom strategije, zakona i planova; pojednostavljivanje zakonodavnog okvira i uklanjanje birokratskih prepreka za realizaciju proizvodnih, visoko-tehnoloških projekata iz ovog sektora, uvođenje planskog, strateškog pristupa u ovu iznimno važnu gospodarsku djelatnost; efikasno upravljanje i transparentno poslovanje Hrvatskih šuma uvođenjem jasnih 'pravila igre' koja jednako vrijede za sve; pokretanje burze drvnih sirovina; jačanje drvne klasterizacije posebice u osmišljavanju zajedničke strategije nastupa na domaćem i stranim tržištima; brendiranje Hrvatske kao visokokvalitetnog drvnog brenda; pošteno i efikasno korištenje sredstava OKFŠ-a; jačanje energetskih potencijala biomase; poticanje kreativnih industrija i produkt dizajna u području obrade drva; jačanje ulaganja u nova znanstvena i tehnološka rješenja; povezivanja građevinskog i drvnog sektora; otvaranje novih (zelenih) radnih mjesta u privatnom sektoru na realizaciji drvoprerađivačkih projekata.

Bez kreiranja vlastitog modela drvoprerađivača baziranog na struci nema održivog razvoja šumarstva i drvoprerađivačke industrije, kao ni razvoja obnovljivih izvora energije iz biomase.

Financijska sredstva za realizaciju projekata iz ovih djelatnosti postoje i izdašna su, no ostat će mrtvi kapital ukoliko se u ovu djelatnost ne uvede strateški, planski pristup te disciplinirana, vjerodostojna, transparentna i efikasna provedba ključnih projekata i programa za realizaciju ove iznimno važne politike.


04.08.
2014.

Daniel Srb čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

19:26 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na današnji dan je otpočela vojno-redarstvena akcija „Oluja“ kojom su oslobođeni do tada okupirani dijelovi Hrvatske. Povodom jednog od najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti predsjednik HSP-a Daniel Srb uputio je čestitku.

Drage Hrvatice i Hrvati,
dragi branitelji,

na ovu devetnestu obljetnicu početka „Oluje“ i obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Knina prigoda je da se prisjetimo svih branitelja koji su sudjelovali u „Oluji“, poklonimo im se i zahvalimo za sve što su učinili za Domovinu. Posebno se zahvaljujemo palima za domovinu u „Oluji“.

Bili su to dani ponosa i slave, dani zajedništva na koje smo i danas ponosni, ali dani na koje danas gledam sa sjetom i vjerom da će ponovo doći i pokrenuti Hrvatsku.

Drage Hrvatice i Hrvati, koristim priliku pozvati Vas da s ponosom istaknemo hrvatske zastave na naša pročelja.

Čestitam Vam 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Daniel Srb, predsjednik HSP-a


21.07.
2014.

Program izravnih plaćanja u poljoprivredi

10:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Stav GOHSS Bjelovar je da cijenjenom čitateljstvu portala bjelovar.info dajemo svoj sud i prijedloge kako bi poboljšali život sela i seljaka, a tako i svih građana lijepe naše. I ovom prilikom smo napisali jedan osvrt na Program izravnih plaćanja u poljoprivredi.

Program izravnog plaćanja u poljoprivredi odredit će budućnost hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela, faktički je izrađen u tajnosti, a o njemu nije bilo javne rasprave niti rasprave u Hrvatskom saboru.

Sramotno je da Ministarstvo poljoprivrede ni u sjetvi ni u žetvi ne oglasi se o problemima u poljoprivrednoj proizvodnji, a već dvije godine sustavno uništava hrvatsku poljoprivredu. Posljedice njihovog rada su ovisnost Hrvatske o uvozu hrane i uništavanje domaće proizvodnje, na što GOHSS Bjelovar stalno ukazuje. Zadnje što smo ukazali putem ovog portala je sramotno niska otkupna cijena pšenice što smatramo ugrožavanjem nacionalne sigurnosti Hrvatske.

HSS je upozoravao da će Vlada na prijedlog ministra poljoprivrede usvojiti Program izravnih plaćanja u poljoprivredi 2015-2020. godine. Tim usvajanjem će se donijeti konačna odluka o uništenju ostalih OPG-a. Tu se radi o egzistenciji 700 tisuća građana koji žive od rada OPG-a. HSS je ministru poljoprivrede uputio svoj prijedlog Programa izravnih plaćanja u poljoprivredi, a po kojima bi se u idućih pet godina srednji OPG-i koji obrađuju do 30 hektara zemlje dobili 534 milijuna eura potpore, a ne 215 milijuna eura koliko predlaže ministar Jakovina. Mala obiteljska gospodarstva dobila bi 105 milijuna eura umjesto po ministrovom prijedlogu 43 milijuna eura. Ministar Jakovina nije razmotrio niti jedan prijedlog HSS-a, ali ni sugestije struke, već je omogućio velikima da dobiju još veće poticaje.

Ova je godina katastrofalna za poljoprivredu zbog vremenskih utjecaja i poteza Ministarstva poljoprivrede koje nije stalo iza poljoprivrednog proizvođača i time hrvatsku poljoprivredu bacilo na koljena. Gospodine ministre počnite komunicirati sa poljoprivrednim proizvođačima, poslušajte vapaj hrvatskog seljaka i pokušajte zajednički riješiti probleme, a ne ih gurati pod tepih.

Ako se uništi hrvatsko selo uništit će se i hrvatska država, jer što je država bez sela i običaja isto kao i ptica bez perja.

Vjera u boga i seljačka sloga!

ZDENKO KRAMARIĆ
PREDSJEDNIK GOHSS BJELOVAR


17.07.
2014.

ORaH-ov edukativni sastanak sa članstvom i simpatizerima

22:07 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image


ORaH-a Bjelovar: prirodne vrijednosti BBŽ i Grada Bjelovara dane su pod nadzor i upravljanje nedovoljno opremljenoj i nedovoljno stručnoj županijskoj javnoj ustanovi

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Forum za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar održao je 14. srpnja 2014. još jedan edukativni sastanak sa članstvom i simpatizerima u skladu sa planom rada za 2014. godinu. Ovaj puta bilo je to upoznavanje sa Zakonom o zaštiti prirode. Prezentaciju je održao Darko Podravec, član Gradske organizacije OraH-a Bjelovar i predsjednik Foruma za zaštitu okoliša.

Nazočni su upoznati s koncepcijom Zakona, načinom na koji su organizirane institucije nadležne za provođenje mjera za zaštitu prirode te postupcima davanja ili odbijanja dopuštenja za korištenje, uzgoj i trgovanje prirodnim vrijednostima na održivi način. Pri tome je naglašeno da se prirodnim vrijednostima smatraju krajobraz, biološka raznolikost, žive vrste u svim razvojnim oblicima, genetska raznolikost zavičajnih vrsta, ali i neponovljiva geološka raznolikost, speleološki objekti, minerali i fosili, sve ono čime je potrebno upravljati na održivi način.

U raspravi koja je uslijedila utvrđeno je da Bjelovarsko-bilogorska županija i sam Grad Bjelovar raspolažu značajnim količinama prirodnih vrijednosti koje su dane pod nadzor i upravljanje nedovoljno opremljenoj i nedovoljno stručnoj županijskoj javnoj ustanovi, što je rezultat neadekvatne lokalne politike. Zbog slabe primjene brojnih mogućnosti održivog razvoja koje ovaj Zakon regulira dolazi do propadanja prirodnih potencijala županije, od kojih najveće koristi može imati upravo lokalno stanovništvo.

Forum za zaštitu okoliša smatra da se zaštita prirode u županiji može poboljšati žurnom uspostavom komunikacije između korisnika prostora poput ribolovnog saveza, lovačkih društava, ribogojilišta, šumarije i nadležnih institucija poput Ureda za graditeljstvo i zaštitu okoliša, javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Državnog zavoda za zaštitu prirode, a s ciljem provođenja projekata održivog turizma i poljoprivrede, uzimajući u obzir da je potrebno osigurati izvore financiranja za istraživanja, edukaciju i početna ulaganja.

U narednom periodu Forum za zaštitu okoliša radit će na informiraju javnosti i poticanju dijaloga radi prepoznavanja iznimnih prirodnih vrijednosti u BBŽ-i i stvaranja preduvjeta potrebnih za realizaciju projekata održivog razvoja na opće dobro kao i na mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta koji takav razvoj omogućuje, poručuju iz ORaH-a Bjelovar.


13.07.
2014.

Osnovana koordinacija podružnica HSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije

11:00 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dana 10.7.2014. godine Hrvatska stranka prava (HSP) Bjelovarsko-bilogorske županije osnovala je koordinaciju HSP-a za Općine Končanica, Dežanovac, Sirač, Đulovac i grad Daruvar.

To je već druga koordinacija HSP-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije, prva je osnovana za podružnice HSP-a Veliko Trojstvo, Severin, Šandrovac i Novu Raču, a predsjednik te koordinacije je Tihomir Grdinić iz Nove Rače. Cilj koordinacija je kvalitetniji i efikasniji rad HSP-a u županiji.

Osnivačkom sastanku koordinacije u Siraču nazočili su Milan Šnjarić, predsjednik podružnice HSP-a Daruvar, Josip Hamp, predsjednik podružnice HSP Sirač, Milouš Koči, predsjednik podružnice HSP Končanica, a ujedno i povjerenik HSP-a za Općinu Dežanovac, članovi navedenih podružnica te gosti Tihomir Grdinić, predsjednik podružnice HSP-a Nova Rača, Josip Rihtarić, povjerenik podružnice HSP-a Bjelovar, Marijan Tkaličanac, vijećnik HSP-a u općinskom vijeću Veliki Grđevac i Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i povjerenik HSP-BBŽ-a.

Bjelovar info medijWatermark image

Domaćin sastanka, predsjednik podružnice HSP-a Sirač Josip Hamp podnio je izviješće o radu HSP-a u općinskom vijeću Sirač, s obzirom da je vijećnik HSP-a u navedenoj Općini. U svom izlaganju je istaknuo da je zadovoljan dosadašnjim radom podružnice i svim dosadašnjim izbornim rezultatima iz kojih se može izčitati da mještani prepoznaju i podržavaju rad HSP-a u Siraču.

Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i povjerenik HSP-BBŽ-a prisutne je izvijestio o planu i programu HSP-a te o odlukama izglasanim na sjednicama Predsjedništva, Glavnog stana i sjednicama HSP-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Isto tako prisutne je izvijestio o aktivnostima Saveza za Hrvatsku i pripremama za predsjedničke izbore. Nakon izviješća pristupilo se postupku osnivanja koordinacije HSP-a za podružnice Končanica, Dežanovac, Sirač, Đulovac i Daruvar, a za predsjednika koordinacije jednoglasno je izabran Milouš Koči iz Končanice.

Predsjednik koordinacije Milouš Koči zahvalio se na izboru te je predložio smjernice daljnjeg rada. Nakon provedene rasprave dogovoren je zajednički plan i program HSP-a za navedenu koordinaciju.


07.07.
2014.

Forum za zaštitu okoliša na temu Planet Zemlja - naš dom

08:01 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dana 30. lipnja 2014. u organizaciji Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar Foruma za zaštitu okoliša održan je drugi edukativni sastanak na temu ''Planet Zemlja - naš dom'' s podtemom ''Kako spasiti Zemlju''. Predavanje je održala članica stranke mr. Mira Seretin. Osim članova istome su bili i prisutni simpatizeri i ljubitelji očuvanja prirode. Edukativno druženje uz predsjednika Foruma za zaštitu okoliša Darka Podravca isti je otvorio dr.sc. Dragutin Hubak.

Predavanjem mr. Mira Seretin obuhvatila je okvirni uvid u ekološke pojmove i ekologiju koja opisuje prirodu koja obuhvaća raznolike procese na razini cijeloga planeta pa preko lokalnih i regionalnih područja do vrlo malih lokacija, bez obzira o kojoj točki na zemlji govorili. Ekologija je opisana kao znanost koja nam kroz raznolika istraživanja, između ostalog, daje i jasan uvid u utjecaje na pojedine vrste, krajobraze, čovjekov životni okoliš, zdravlje, genetsku raznolikost, ekosustave i globalno zagađenje, a koje čovjek ostvaruje svojim zahvatima, politikom, sukobima, industrijom, novim tehnologijama i tako dalje. U skladu s tim ekologija nam može dati ključne informacije o tome kakav smjer, plan ili strategiju održivi razvoj treba preuzeti. Uz niz fotografskih motiva, Mira Seretin upoznala je s nizom ekoloških izraza i problema koje je moguće detaljnije pojasniti i razraditi na budućim predavanjima pa je članovima predložila pripadajuće teme. Na kraju predavanja, postavila je cijeli niz motivacijskih pitanja koja se tiču lokalnih i realnih problema.

Uslijedila je rasprava o lokalno prisutnim i uočenim problemima, poput kanaliziranih vodotoka, pojedinačnih slabo kontroliranih lovnih aktivnosti, zabrinutost zbog nepoznanica u kontroli uvoza genetski modificiranih organizama, sjemena i proizvoda, dugogodišnjeg propadanja pojedinih močvarnih ekosustava, neadekvatnog i nekoordiniranog korištenja prirodnih vrijednosti, nedostatka znanstvenih istraživanja velikih šumskih ekosustava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te neiskorištavanje i zanemarivanje postojećih istraživačkih kapaciteta za razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj.

Na kraju, zaključeno je da je predavanje Mire Seretin u skladu s ranije dogovorenim planom rada Foruma za zaštitu okoliša za početak održano na ležerniji način, ali je obuhvatilo sve važnije probleme koji su prepoznati i u Zakonu o zaštiti prirode, koji će biti obrađen na idućem sastanku. Također da Forum za zaštitu okoliša treba započeti s detaljnim planiranjem aktivnosti oko zaštite i poboljšanja stanja prirode na jednom ili nekoliko lokacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pri čemu se što više treba osloniti na savjetovanje sa stručnjacima različitih struka i komunikaciju s lokalnom zajednicom.


01.07.
2014.

Otkupne cijene žita

11:05 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Pozdravljam vas dragi čitatelji u ime gradske organizacije HSS-a Bjelovar. Kao što smo se već i u prošlosti osvrtali na stanje u poljoprivredi našeg bilogorskog kraja, tako nismo mogli ni izbjeći napraviti ovaj tekst koji je naš osvrt i naše stajalište o otkupnim cijenama žitarica u žetvi 2014.

Kako smo i prije znali napomenuti da je poljoprivreda proizvoda grana na koju utječu razni čimbenici, ali u našem slučaju ponajviše klimatske promijene. Ovog proljeća bili smo svjedoci obilnih padalina koje su sa sobom donijele u nekim dijelovima Hrvatske pustoš i razaranje. Još uvijek nam se vrte slike poplavljenih područja i stanovnika Hrvatske kojima je vodena bujica odnijela sve što su cijeli život stvarali. Naime, upravo područja koja su bila poplavljena su jedna od najplodonosnijih područja što se tiče ratarstva i poljoprivrede. Usjevi su uništeni, stoka je devastirana, situacija je očajna.

Obilne padaline su u ostalim dijelovima Lijepe naše također pomaknule rokove sjetve kukuruza, što će se očitovati i u krajnjim prinosima te kulture koja je uz pšenicu jedna od najzastupljenijih na našim prostorima. Kao što znamo obilne padaline nemaju dobar učinak na uzgoj žitarica kao što su pšenica i ječam, i to se već vidi u prinosima koji su se prije nekoliko dana počeli žeti. Cijene repromaterijala svake su godine sve veće, svake se godine sve manje sije žitarica na plodne njive, proizvodnja opada….. ZAŠTO ?

Ovdje Vam dragi naši čitatelji želimo dati jedan osvrt na taj paradoks. Naime ove godine je objavljena cijena pšenice (žetva 2014) – 1.10 kn, a cijena ječma samo 1.00 kn. Imamo li mi tih kultura u tolikom suvišku, da je njihova cijena ove godine 20-tak lipa ispod one proizvodne? Odgovor je NE! Na burzama žita zemalja Europske unije ona je oko 200-tinjak eura po toni, što u našoj valuti nam daje cijenu od 1.54 kn po kilogramu pšenice. Pa gdje onda nestaje tolika razlika u cijeni? Nestaje kod velikih prekupaca žita, koji se na tuđoj muci bogate, a država ništa ne čini da bi zaštitila svog proizvođača koji u konačnici hrani ovu državu…. SRAMOTA!

Sa sigurnošću možemo prognozirati da će unatoč ovakvoj niskoj cijeni pšenice svakako rasti cijene mlinarskih i pekarskih proizvoda, premda osnovne sirovine iz poljoprivredne proizvodnje će dobiti po manjim cijenama. Uz ovakvu agrarnu politiku, te industrije se u budućnosti ne moraju nadati da će u svojim proizvodnjama koristiti domaće sirovine, jer po ovim cijenama ih je nemoguće proizvesti. Nakon što izgube domaće sirovine, morati će se okrenuti onima iz uvoza, jamčimo koje su skuplje, što će uvelike podići i cijene njihovih proizvoda. No, tko će ih onda kupovati? Da li onih 400 000 ljudi na burzi rada, da li oni ljudi koji rade za minimalac i njime prehranjuju četveročlane obitelji? Upitajmo se što nam takvo sutra nosi. Ovakva politika jednostavno ugrožava egzistenciju hrvatskog naroda, i mi moramo tome kako-tako stati na kraj i reći DOSTA.

HSS će uvijek biti ovdje na našim prostorima, da stane uz seljaka, da se ukaže kako na nepravilnosti tako i da ponudi rješenja za probleme seljaka. Stoga vas sve skupa pozdravljam našim povijesnim pozdravom VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA.

Gradska organizacija HSS-a Bjelovar
Ivan Nekoksa, bacc.ing.agr


25.06.
2014.

Održana Izborna konvencija Foruma seniora GO SDP

15:53 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na Izbornoj konvenciji Foruma seniora Gradske organizacije SDP Bjelovar održanoj 18.6.2014. izabrano je novo rukovodstvo foruma: Zvonimir Matučec za predsjednika, Milan Antunović za potpredsjednika.

Davor Blažević Polić, Ivan Paljak, Gordana Sever, Marija Vunderlih, Blanka Vlašiček, Josip Rac, Miroslav Utješinović i Boško Cvjetičanin izabrani su za članove Gradskog odbora, a na funkciju tajnika izabran je Tibor Oulovski.

Socijaldemokratski forum seniora interesno-politički je oblik organiziranja građana starije životne dobi, koji je osnovan radi ostvarivanja zajedničkih interesa, u skladu sa socijaldemokratskim načelima slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti.


17.06.
2014.

Rad Foruma za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar

06:08 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dana 11.06.2014. Forum za zaštitu okoliša Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar održao je prvo u nizu predavanja za članove i zainteresiranu javnost s ciljem oblikovanja lokalne okolišne politike.

Članovi i simpatizeri upoznati su sa Zakonom o zaštiti okoliša, a uskoro će biti i upoznati sa Zakonom za zaštitu prirode kao temeljnim dokumentima na osnovu kojih se može graditi politika zaštite okoliša na lokalnoj razini.

Upoznavanjem sa Zakonom o zaštiti okoliša članovi i simpatizeri ORaH-a upoznali su se sa zakonskim i pravnim mogućnostima koje lokalnoj zajednici stoje na raspolaganju za zaštitu interesa po pitanju okoliša u kojemu i od kojega žive. Uočen je cijeli niz pozitivnih mogućnosti koje taj zakon pruža, ali isto tako niz „slabih točaka“ koje umanjuju njihovu ravnopravnost u procedurama donošenja odluka vezanih za korištenje i upravljanje okolišom, što je potrebno promijeniti.

Nakon upoznavanja s ova dva zakona ORaH će prema planu rada nastaviti s organiziranjem otvorenih edukativnih predavanja i radionica s ciljem stjecanja osnovih znanja o okolišu kao poticaj za razvoj nove lokalne okolišne politike. Forum za zaštitu okoliša je uočio da se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodi zastarjela i neadekvatna politika zaštite okoliša koja se nije promjenila od druge polovice prošlog stoljeća, što za posljedicu ima negativan utjecaj na količinu i kvalitetu podzemnih voda, očuvanost riječnih, močvarnih i šumskih ekosustava, kao i poljoprivredu kao jednu od vrlo važnih grana za gospodarski razvoj i budućnost ove županije. U sklopu nove okolišne politike moraju se naći i mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena: ublažavanje bujičnih poplava i toplinskih valova, olakšavanje uvođenja novih tehnologija koje umanjuju negativan utjecaj ljudskih djelatnosti na okoliš, povećanje energetske učinkovitosti u kombinaciji sa korištenjem obnovljivih izvora energije te povećanje profitabilnosti onih djelatnosti lokalnog stanovništva koja imaju pozitivan učinak na očuvanje okoliša.

S obzirom da se radi o interdisciplinarnim problemima, a ORaH se zauzima za konzultiranje struke u kreiranju sveobuhvatnih rješenja, ovim putem poziva sve pojedince, pripadnike civilnog društva, udruge i sve ostale koji imaju odgovarajuća znanja i iskustva po pitanju zaštite okoliša da se uključe u rad Foruma za zaštitu okoliša kao članovi ORaH-a ili kao vanjski suradnici koji žele unaprijediti lokalnu okolišnu politiku u korist lokalne zajednice.

Povjerenik Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar
dr. sc. Dragutin Hubak


11.06.
2014.

HSS-ovci obilježili obljetnicu rođenja svog osnivača

17:42 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Svoju tradiciju obilježivanja raznih obljetnica vezanih uz Stjepana Radića, osnivača HSS-a nastavili su članovi gradskog ogranka HSS-a Bjelovar.

Zdenko Kramarić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a u srijedu, 11. lipnja 2014, a povodom 143. obljetnice rođenja velikog hrvatskog političara zajedno sa svojim suradnicima položio je vijenac na bistu u parku na Radićevom trgu u Bjelovaru.

Bjelovar info medijWatermark image

Stjepan Radić se u okolnostima velikosrpskog hegemonizma zauzimao za samostalnu hrvatsku državu. Zbog tog razloga je organiziran atentat na njega, a Radić je nekoliko dana nakon toga preminuo od posljedica ranjavanja. Svoju je potporu njegovom djelu narod pokazao i masovnim dolaskom na njegovu sahranu.
Bjelovar info medijWatermark image

Današnji HSS nastoji svoju politiku krojiti prema Radićevim metodama kako bi popravio život hrvatskih seljaka i radnika.


27.05.
2014.

ŽO HDZ BBŽ o pobjedi na izborima za EU parlament

07:36 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

ŽO HDZ BBŽ nije krio zadovoljstvo izbornim rezultatom postignutim u nedjelju na izborima za EU parlament. Tim povodom održana je i konferencija za novinare u sjedištu stranke u Bjelovaru na Trgu Stjepana Radića.

Kako se moglo čuti, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je šest mandata s koalicijskim partnerima i smatra se apsolutnim pobjednikom izbora. Sve veći broj građana daje povjerenje HDZ-u. HDZ smatra da ima najbolju listu te se veseli rezultatima koje su postigli u našoj županiji jer su gotovo u svim gradovima i općinama osim Općine Ivanska i Grada Daruvara pobijedili Kukuriku koaliciju.

Marijan Coner, potpredsjednik HDZ-a rekao je da se svi zajedno mogu radovati ovakvim rezultatima te da oni pokazuju stanje povjerenja birača kojemu se HDZ može samo veseliti.

- Sad se možemo pripremiti za predsjedničke izbore, a potom i za parlamentarne izbore na kojima možemo povratiti povjerenje birača – rekao je između ostalog Marijan Coner, potpredsjednik HDZ-a.


26.05.
2014.

HDZ BBŽ - proslavili rezultate izbora u stranačkim prostorijama

11:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

HDZ Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije ima razlog za zadovoljstvo na izborima za članove Europskog parlamenta. Pobjeda je bila sigurna, rekli su predstavnici HDZ-a na sinoćnjoj proslavi u prostorijama stranke.

Višnja Biljan, zamjenica predsjednika gradskog odbora HDZ-a Bjelovar, posebno sretna i zadovoljna rekla je da su građani prepoznali važnost izbora i članova koji će ih zastupati.

Bjelovar info medijWatermark image

- U gradu Bjelovaru odaziv građana je puno veći za razliku od prošle 2013. godine. Sretni smo jer se vidi rast HDZ-a. Zahvaljujemo građanima na izlasku na izbore i s ovim rezultatima HDZ je zadovoljan. To samo pokazuje da HDZ ima mladost i iskustvo, rekla je Višnja Biljan.

Silvestar Štefović, tajnik županijskog odbora HDZ-a BBŽ nije krio zadovoljstvo s rezultatima objavljenim noćas u 23 sata.
Bjelovar info medijWatermark image

- U gradu Bjelovaru i u drugim općinama polučili smo jako dobre rezultate i HDZ vodi. Očekivali smo ove rezultate i pobjedu HDZ-a. S obzirom da je rad naše Vlade poznat svima to se i odrazilo na ove izbore. Odlična konsolidiranost i spremnost HDZ-a unutar stranačkih izbora na području naše županije polučila je ovakve rezultate, naglasio je Silvestar Štefović.
Bjelovar info medijWatermark image


26.05.
2014.

Saborska zastupnica Vanja Posavac (SDP) obavila svoju građansku dužnost glasovanja

10:46 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U nedjelju, oko 10.00 sati, svoju građansku dužnost glasovanja na Izborima za članove Europskog parlamenta, obavila je saborska zastupnica i predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac na biračkom mjestu u bjelovarskoj Gimnaziji.

Već je tada na ovom biračkom mjestu izašlo oko 10 posto građana. Vanja Posavac je ovim postotkom bila zadovoljna, ali je ipak potvrdila da očekuje veći odaziv građana.

- Ovo su rani jutarnji sati, a građani će svoju dužnost glasovanja sigurno obaviti u što većem broju u popodnevnim satima, rekla je Vanja Posavac.


23.05.
2014.

Humanitarna pomoć za Slavoniju GO HSS BJELOVAR

10:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dana 19. i 20.5.2014. godine GO HSS Bjelovar i OO HSS Kapela prikupljali su humanitarnu pomoć za poplavljena područja Slavonije. Pomoć se je prikupljala u Trojstvenom Markovcu u društvenom domu. Ove dvije organizacije HSS-a prikupile su veliku količine neophodne robe za ugrožena područja od poplave.

HSS Bjelovar prvi je od svih stranaka počeo prikupljati pomoć u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ovom prilikom zahvaljujem se Radio Tereziji i BBR-u koji su dva dana objavljivali u svojem programu da HSS sakuplja humanitarnu pomoć. Jako nam je drago što su, osim članova i simpatizera, HSS i drugi građani iz drugih stranaka donosili što su mogli i za to im od sveg srca hvala. Ponovo se je pokazalo da kad se Hrvati udruže i zaborave na stranačke boje sve se može napraviti.

Bjelovar info medijWatermark image

Prikupilo se robe između 10000 i 12000 kuna. Sva roba je 20.5.2014. godine krenula u Slavoniju u mjesto Nijemce.

HSS nastavlja s akcijom, ali prije toga čekamo povratnu informaciju što je sada neophodno kako bi se unesrećeni ljudi vratili svojim kućama.
Bjelovar info medijWatermark image

Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, a posebno mladima HSS-a koji su volontirali dva dana i pomogli u sakupljanju pomoći

Vjera u boga i seljačka sloga!

Predsjednik GO HSS
Zdenko Kramarić


20.05.
2014.

Pokažimo solidarnost sa stanovništvom poplavljenih područja

10:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image


Poziv članovima i članicama OraH-a

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatsku je proteklih par dana zahvatila klimatska nepogoda koja je prouzročila velike poplave u Slavoniji. Mnogi naši sugrađani/ke su ostali bez domova, imovine, stoke, a dvoje je ljudi nažalost izgubilo život.

Održivi razvoj je koncept koji počiva na stupu društvene pravde, a ljudska solidarnost jedna je od najvrednijih manifestacija društvene pravde. Stoga je iznimno važno da mi, članovi i članice Održivog Razvoja Hrvatske, u ovim izuzetno teškim trenucima pokažemo solidarnost i pomognemo onim našim sugrađanima i sugrađankama kojima je ta pomoć potrebna. Svi/e možemo pomoći, svatko u okviru svojih mogućnosti jer svaka je pomoć više no dobrodošla. Ona može biti financijska, u donaciji hrane, vode, odjeće ili drugih potrepština, nuđenju privremenog smještaja te radna – fizička pomoć (volontiranje) oko unesrećenih ili kasnije u obnovi njihovih domova.

ORaH neće u vlastitoj režiji skupljati pomoć jer ne želimo tuđu nesreću populistički iskorištavati za skupljanje političkih bodova u samoj završnici izborne kampanje, ali pozivamo sve Vas da pokažete solidarnost i uključite se u akcije koje su pokrenule nadležne institucije. U Ministarstvu socijalne politike oformljen je pozivni centar na kojem možete dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenima.

Na brojeve

099/380 6408 i 099/380 6407

možete prijaviti spremnost za prihvaćanje unesrećenih osoba i ustupanje prostora na korištenje. Svi oni koji u svojim domovima žele smjestiti žrtve poplava to mogu učiniti i putem Facebook stranice Smještaj za žrtve poplava te web stranice poplave.hr.

Na brojevima

01/555 7083 i 099/3806 402

možete dobiti sve ostale informacije vezane uz prikupljanje donacija.

Hrvatski Caritas pozvao je građane i tvrtke da novčanu pomoć uplate na žiro-račun hrvatskog Caritasa:

IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0,
poziv na broj 175

ili on-line uplatama na www.caritas.hr. Donacije se mogu uplatiti i na račun Crvenog križa Hrvatske

IBAN: HR 6923400091511555516
poziv na broj 08,

pozivom na donacijski telefon broj

060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)

ili on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Nažalost, zbog klimatskih promjena u mjesecima i godinama koje dolaze ovakve će nepogode biti sve češće, a i njihove posljedice će biti sve razornije. Poplave i suše s kojima se suočavamo manifestacije su klimatskih promjena koje karakteriziraju vremenske oscilacije i ekstremne, brze promjene temperatura s razarajućim posljedicama na poljoprivredu i, općenito, proizvodnju hrane. Svjesni toga da su klimatske promjene najveća globalna prijetnja našoj egzistenciji zagovaramo discipliniranu i ambicioznu provedbu mitigacijske strategije (smanjenje emisija stakleničkih plinova) te transformaciju gospodarstva prema niskougljičnom gospodarstvu, ali i hitnu izradu kvalitetne, realne, održive adaptacijske strategije koja bi ublažila razorne posljedice klimatskih promjena na ljude, životinje i prirodu te gospodarstvo, posebice u području poljoprivrede i vodnog sektora. Adaptacijska strategija podrazumijeva, između ostalog, zaštitu i obnovu šuma, posebice u planinskim područjima jer to usporava bujice, kao i prestanak regulacije planinskih potoka i rijeka koja također ubrzava ovaj proces. Pretvaranje rijeka u nizinama u ravne kanale, sječa obalne vegetacije te učvršćivanje obala također pogoršava problem jer se voda u rijekama ubrzava i ne može se širiti kroz vodopropusne slojeve šljunka i pijeska. Sve to dovodi do nekontroliranog izlijevanja brzih rijeka. Vodene bujice u rijekama usporavaju pijesak i šljunak, a prekomjerna eksploatacija ovih sirovina također pogoršava stanje. Stručnjaci upozoravaju i da nasipe treba graditi dalje od rijeka kako bi se vode mogle kontrolirano izlijevati i plaviti prirodna i umjetno stvorena poplavna područja, a ne gradove i privredne zone.

Informirajte Vaše sugrađane/ke o tome da se poplave i suše, nažalost, zbog napredovalih klimatskih promjena više ne mogu spriječiti, ali se njihove posljedice mogu ublažiti provedbom mjera iz održive adaptacijske strategije. Hrvatska može, mora i hoće bolje i održivije. Budimo informirani i djelujmo. Veliki broj malih akcija dovodi do velike (održive) promjene.


19.05.
2014.

ORaH za održivi razvoj i protiv termoelektrana, postoje moderniji i jeftiniji energetski sustavi

21:38 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Poljoprivreda je strateška gospodarska grana koju nismo iskoristili

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Svoj plan i program razvoja gospodarstva u ponedjeljak je prezentirao Forum za gospodarstvo Gradske organizacije OraH-a Bjelovar. Prezentaciju je održao predsjednik dr. Branimir Hrastnik koji je rekao da bjelovarski program razvoja ima svoje resurse.

- Većina lokalnih zajednica ima nedovoljno informacija o mogućnostima razvoja. Osobno ne vjerujem u velike državne investicije. Više vjerujem u one koje se događaju na nekom području u skladu s razvijenosti pojedinih područja. Jedan od osnovnih problema je neznanje da je najvažniji prirodni resurs na kontinentu poljoprivreda koja je potpuno zapuštena i ne radi niti mali dio onoga što bi mogla. Dok su naši resursi na moru izuzetno pogođeni velikim investicijama, a posebno s takozvanim strateškim energetskim ulaganjem u termoelektrane koje su izuzetno štetne, tako da potencijalno mogu izazvati vrlo velike štete, a isto tako je u suprotnosti s Hrvatskim zakonom iz 2009. godine koji je vrlo precizno definirao kako treba zaštiti Jadransku obalu i zaobalje. U poljoprivredi se u kratko vrijeme ne može u ovoj sezoni, ali već u sljedećoj mogu napraviti pametne stvari. Smatram da je BBŽ i naša država rajski vrt Europe. Mi na žalost te resurse ne koristimo. BBŽ ima velike potencijale u poljoprivredi i treba povezati zelenu i plavu Hrvatsku – rekao je ukratko dr. Branimir Hrastnik, koji je radio gotovo na svim kontinentima osim u Australiji te je na povratku u Hrvatsku zgranut lošom situacijom.

Bjelovar info medijWatermark image

Osim općih tema, dotakao se i pitanja odlagališta Doline za koje priznaje da je u boljem stanju od mnogih u Hrvatskoj, no i dalje se tamo zakapa novac. Prema riječima dr. Branimira Hrastnika, ono što mi zakapamo kao smeće u zapadnim zemljama prodaju kao skupe sirovine. Zapadne zemlje već nekoliko desetljeća gotovo da i nemaju smeća jer se odavno odvaja papir, plastika, metal i staklo koji se recikliraju, dok preostali dio odlazi u kompostanu gdje postaje vrijedno gnojivo. ''Smeća'' gotovo da nema, naglasio je dr. Branimir Hrastnik.
Bjelovar info medijWatermark image


19.05.
2014.

Dijelili orahe s brojem 15, brojem liste za EU izbore

11:07 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Gradska organizacija ORaH-a Bjelovar organizirala je predstavljanje stranke na bjelovarskoj šetnici dijeljenjem oraha s brojem 15. Akcija druženja s građanima i dijeljenje oraha s brojem 15 provedena je u Čazmi, a zbog lošeg vremena u Daruvaru nije održana.

Bjelovar info medijWatermark image
Broj 15 je broj liste stranke OraH-a za EU parlamentarne izbore.
Bjelovar info medijWatermark image

Osim oraha predstavnici stranke dijelili su reklamne materijale i domaće orehnjače. Građani su pokazali veliku zainteresiranost za ovu novu stranku u Hrvatskoj.
Bjelovar info medijWatermark image


19.05.
2014.

GO SDP-a Bjelovar uključila se u prikupljanje pomoći poplavama ugroženom stanovništvu

06:22 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Veliki broj građana Lijepe naše se uključio u prikupljanje pomoći poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, kako odjeće i namirnica, tako i one financijske.


Gradska organizacija SDP-a Bjelovar se također priključila prikupljanju pomoći za nesretne građane te ćemo u tu svrhu u narednim danima imati dežurstva u stranačkim prostorijama od ponedjeljka 19.05. do srijede 21.05. od 17h do 20h (Ivana Gundulića 1/3, 043/242-214).

Unesrećenim ljudima koji su napustili svoje kuće potrebno je doslovno sve, na prvom mjestu stvari za bebe, kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu. Od odjeće, obuće, deka, plahti, higijenskih potrepština (sapuni, šamponi, paste za zube, paketi prve pomoći) do hrane (flaširana voda, konzervirana hrana, dječja hrana i slično). Sva prikupljena pomoć će u suradnji s Crvenim križom Bjelovar biti upućena najpotrebnijima!

Otvoren je i telefon Crvenog križa za pomoć poplavljenoj Slavoniji, a broj je 060 9011 (6,25 kn, PDV uključen). Ukoliko se odlučite za prikupljanje financijske pomoći, Crveni križ za tu svrhu ima otvoren račun, a podaci za uplatu su: broj računa IBAN: HR6923400091511555516; poziv na broj 08 ili možete osobno dostaviti financijsku pomoć u prostorije stranke te ćemo zajedno sa svim donacijama uplatiti na otvoren račun u tu svrhu.

Svima koji se priključe akciji pomoći zahvaljujemo od srca u ime Gradske organizacije SDP-a Bjelovar!


19.05.
2014.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održane SPORTSKE IGRE HSLS-a

06:11 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

S ciljem povezivanja i druženja što većeg broja članova, Županijska organizacija HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije ove je godine po prvi puta organizirala Sportske igre HSLS-a.

Tako su u ŠRC Kukavica u Velikoj Pisanici snage odmjerile ekipe ogranaka HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije, a 200-tinjak liberala natjecalo se u malom nogometu, odbojci na pijesku, povlačenju užeta i u kartanju belota.

Podršku svim članovima te ostalim sudionicima tom su prilikom pružili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, kao i kandidatkinja HSLS-a za EU Parlament Renata Šeperić Petak.

Namjera je HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije da ovakvi susreti narednih godina postanu tradicionalni i prepoznatljivi te kao takvi privuku liberale iz cijele države.


16.05.
2014.

Bjelovar vrvi od kandidata za EU parlament

12:46 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U Bjelovaru je ovih dana bilo burno uz kandidatkinje i kandidate za Europski parlament 2014. Tako je Bjelovar u sklopu svoje kampanje posjetila predsjednica stranke i kandidatkinja HSP AS Ruža Tomašić. Prije dolaska na bjelovarski korzo razgovarala je sa županom Damirom Bajsom o projektima Županije.

Nakon razgovara sa županom Tomašić je u društvu bjelovarskih predstavnika HSP AS došla na bjelovarski korzo, ali, nažalost, građana nije bilo te se tako družila s nekolicinom novinara. Ako uđe u Europski parlament Tomašić će pokušati pomoći malim ribarima, ali i stati na uvoz robe koja je većinom smeće.

Bjelovar info medijWatermark image

- U europskim državama deterdženti su kvalitetni čak i oni najpovoljniji, dok mi uvozimo najgoru kvalitetu, a imamo velike cijene, rekla je Ruža Tomašić i naglasila da će se doista založiti za to.

Također je rekla da će se i dalje nastaviti zalagati za hrvatski jezik, gospodarski pojas, za banke da ipak budu odgovornije jer one su plasirale kredite pa su prema tome i odgovorne za njih. Ruža Tomašić ističe da se ona ne natječe i da radi sve od srca te da je njezina savjest čista. Također je naglasila da predsjednik Vlade mora okupiti sve EU parlamentarce kada je riječ o nacionalnim interesima. Moramo zajedno razgovarati, a to je dužnost predsjednika Vlade koji ih do sada ni jedan jedini put nije pozvao, rekla je Tomašić.

Dok je Ruža Tomašić razgovarala s novinarima na bjelovarskom korzu kandidati na listi laburista za EU parlament, aktualni europarlamentarac Nikola Vuljanić, bjelovarski kandidat Matija Feješ i najmlađa kandidatkinja na listi laburista Monika Bogeljić, družili su se građanima, a umjesto izbornih reklamnih materijala, dijelili su jabuke.

Isti dan, ali na puno toplijem mjestu u hotelu Central predstavili su se kandidati HDZ-a za EU parlament predvođeni aktualnom euro parlamentarkom Dubravkom Šuicom.

U prepunoj dvorani hotela Central predstavili su se Dubravka Šuica, Ivan Sablić, predstavnik dijaspore i Ivica Tolić, predstavnik branitelja. Svi oni izlaze pred građane bez kompleksa jer svoj posao su odlično odradili, poručila je Dubravka Šuica s predstavljanja u hotelu. Šuica je naglasila da žele Hrvatsku pozicionirati kao lidera u regiji, ali ne na način kao što to kaže Vesna Pusić, već kako su to oni zacrtali u svojim prvim dokumentima.
Bjelovar info medijWatermark image

- Mi želimo da i ostale zemlje uđu u Europsku uniju, ali na principima i načelima koje Europska unija traži. Hrvatska je sama ispunila kriterije, pregovarali smo osam godina, ali smo uspjeli. E sad kad smo uspjeli gdje je to blagostanje i zbog čega smo ušli u Europsku uniju? Europska unija nisu samo fondovi, to je samo jedan element u Uniji i oni služe da bi se pokrenulo gospodarstvo te da bi se pokrenulo zapošljavanje. Nažalost, naša aktualna Vlada to ne zna i to ne radi! Promijenili su sve kadrove kada su došli, sve one koji su bili upućeni i koji su znali raditi s EU fondovima. Našli su se u čudu što ne mogu provesti jedan običan natječaj. Prije nekoliko tjedana poslali su neki partnerski sporazum prema Europskoj komisiji, koja sada to mora odobriti i vratiti da bi ga mi mogli potpisati i tek ćemo onda moći povlačiti sredstva. Nažalost, veliko neznanje, nepoznavanje, nestručnost, inertnost, dalo bi se o tome puno govoriti što i kako to izgleda. Taj partnerski sporazum su poslali i u njemu nešto piše, ali nitko ne zna koje su to projekte poslali i što u njemu piše. Došlo je vrijeme promjena pa i ovdje u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, naglasila je Dubravka Šuica kandidatkinja za EU parlament 2014. godine s liste HDZ-a.

Također isti dan koalicija SDP-HNS-HSU-IDS najavila je druženje s građanima na bjelovarskom korzu. Nažalost, na korzu se nisu pojavili zbog lošeg vremena, već su se smjestili u prostorije SDP-a. Sve bi to bilo dobro da su barem obavijestili gdje će biti. Međutim, novinari ne bi bili novinari kada ne bi sve novosti saznali. Posjetili smo i prostorije SDP-a te fotografirali kandidatkinju koalicije SDP-HNS-HSU-IDS Karolinu Leaković. Ona je nekolicini članova SDP-a predstavljala svoju kandidaturu te odgovarala na njihova pitanja.
Bjelovar info medijWatermark image

Nakon toga uputila se u Daruvar gdje će ipak na ugodnijem mjestu u restoranu Terasa Daruvarskih toplica predstaviti sebe na bolji način u ljepšem okruženju.


14.05.
2014.

HSS položio vijenac na grob Tihomira Trnskog, prvog župana Bjelovarsko-bilogorske županije

07:50 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Vijenac na grob prvog bjelovarskog župana, Tihomira Trnskog, člana HSS-a u utorak ujutro položila je delegacija HSS-a predvođena Dinkom Pirakom, predsjednikom županijske organizacije HSS-a, te Zdenkom Kramarićem, predsjednikom HSS-ovog ogranka u Bjelovaru.

Na polaganju vijenca bila je i majka pokojnog Tihomira Trnskog koja je zapalila svijeću kao i ostali članovi njegove obitelji. Ovo je dvadeseta obljetnica tragične pogibije Tihomira Trnskog, prvog župana Bjelovarsko-bilogorske županije koji je stradao u padu aviona na obronke Male kapele kod Crikvenice.

Dinko Pirak, predsjednik županijskog HSS-a rekao je da HSS nikada neće zaboraviti svog istaknutog člana Tihomira Trnskog te da će u srcima članova HSS-a Tihomir Trnski živjeti dok god se itko od njih bude sjećao njegovih djela kojima ih je sve zadužio.


13.05.
2014.

Obilježavanje Međunarodnog dana odgoja bez batina

06:32 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Pod motom „Batina NIJE izašla iz raja“, Liberalke Bjelovarsko-bilogorske županije obilježile su i ove godine Međunarodni dan odgoja bez batina.

Kako bi ukazale na druge, nenasilne načine odgoja, te upozorile na sveprisutno fizičko zlostavljanje djece, Liberalke BBŽ organizirale su kreativne radionice za roditelje i najmlađe.

Bjelovar info medijWatermark image

- Kroz crtanje, bojanje i igru, želimo osvijestiti važnost rada, odnosno zabavnog druženja roditelja i djece kao jednog od načina odgoja bez batina, a upravo su tako proveli subotnje prijepodne brojni Daruvarčani koji su iskoristili sunčano vrijeme za šetnju sa svojim mališanima.
Bjelovar info medijWatermark image

Najmlađi su crtali, bojali i oslikali daruvarski središnji trg kredama u boji, a Liberalke BBŽ tom su ih prigodom darivale bombonima i jabukama, dok su njihovi roditelji na poklon dobili kuhaču s prigodnim natpisom „Kuhača je samo za kuhanje“.


07.05.
2014.

Kandidati desnice i ljevice za Europski parlament u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

20:23 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Izborna kampanja za Europski parlament 2014. rasplamsala se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U zadnjih nekoliko dana u našim gradovima predstavilo se nekoliko kandidata desnice i ljevice. Ništa tu nije čudno s obzirom na činjenicu da su izbori u tijeku, ali je nevjerojatno zanimljivo kako neke kandidate građani vide od izbora do izbora. Zanimljivo je i to da svaka opcija i desna i lijeva obilaze pojedine bjelovarske tvrtke s naglaskom da zaobilaze poduzetnike.

Kandidati HDZ-a i njihovi koalicijski partneri za Europski parlament obišli su tvrtku Troha-dil u Severinu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nakon čega su se družili s građanima u Garešnici, Grubišnom Polju i Bjelovaru, a također su se sastali i s gospodarstvenicima u Garešnici.

Ništa manje važna nije niti druga strana političkih rivala koalicije SDP-HNS-HSU-IDS-a. Njihova kandidatkinja za Europski parlament Biljana Borzan posjetila je najprije Čazmu gdje se družila s građanima, a zatim je obišla i tvornicu Kronospan. U Bjelovaru je posjetila tvornicu Cormo i na bjelovarskom korzu družila se s građanima podijelivši prilične količine izbornih reklamnih materijala. Nažalost, postavlja se pitanje, jesu li tu građani zbog kandidatkinje ili zbog majica i kapa?

Osim mlade Biljane Borzan, Bjelovar je drugi dan posjetio Tonino Picula, još jedan kandidat za Europski parlament 2014. i kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-IDS-a. Međutim, na skupu se pojavila samo nekolicina građana koja je mogla uživati u kavi i kemijskim olovkama.

Tako je to izgledalo u ovih nekoliko dana u Bjelovaru. Nažalost, najmanje je građana na ovakvim skupovima, a najviše je članova navedenih stranaka. Do izbora je nešto više od dva tjedna pa možda budući EU parlamentarci uspiju privući građane s uvjerljivim razlogom, a građanima preostaje pitanje „Zašto baš njih treba zaokružiti“?


05.05.
2014.

U Ćurlovcu pokraj Bjelovara okupila se mladež HSS-a iz cijele Hrvatske

05:22 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Kiša upropastila Paint-ball, ali nije ostale aktivnosti

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U subotu je Općina Veliko Trojstvo bila domaćin okupljanja mladeži Hrvatske seljačke stranke iz cijele Hrvatske. Druženje članova organizacije mladih HSS-a na nivou cijele države zbog jake je kiše s terena za paint-ball preselilo iz Kupinovca u seoski dom u Ćurlovcu.

- Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno HSS domaćin je ovog okupljanja mladih članova HSS-a iz cijele države. U Ćurlovcu smo organizirali druženje i sastanak. Živi stolni nogomet ćemo odigrati ako prestane kiša, a od aktivnosti su nam preostali još kartanje, turnir te predsjedništvo organizacije mladih HSS-a na nivou cijele Hrvatske. Okupili su se svi predsjednici mladih HSS-a od Varaždinske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačk te Bjelovarsko-bilogorske županije, a očekujemo oko 70 gostiju – rekao je Antonio Babec, predsjednik organizacije mladih HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovar info medijWatermark image

Skupu mladeži pridružio se i Branko Hrg, predsjednik HSS-a kao i lokalni čelni ljudi HSS-a Dinko Pirak, predsjednik županijske organizacije HSS-a BBŽ, Zdenko Kramarić, predsjednik Bjelovarskog ogranka HSS-a, te Miljenko Kurevija, vijećnik u Općini Veliko Trojstvo i domaćin okupljanja. Jedan novi član potpisao je pristupnicu za ulazak u HSS, a iskaznicu mu je uručio Branko Hrg, predsjednik HSS-a.


03.05.
2014.

Obilježavanje Praznika rada GO HSLS-a Bjelovar

06:13 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Kao i prethodnih godina, članovi Gradske organizacije HSLS-a Bjelovara i ovogodišnji Praznik rada čestitali su građanima Bjelovara uz simbolične poklone.

Šetnjom i druženjem s građanima na korzu i središnjem gradskom parku, članovi i članice HSLS-a, predvođeni predsjednikom Gradske organizacije Dariom Hrebakom, najmlađe su darivali žutim balonima, a one starije kemijskim olovkama.


02.05.
2014.

Forum mladih SDP-a Bjelovar proslavio Praznik rada u sportskom duhu

12:58 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Međunarodni praznik rada 1. svibanj, Gradska organizacija Foruma mladih SDP-a Bjelovar obilježila je sportskim druženjem na bjelovarskom korzu. Već tradicionalno mladi SDP-a organiziraju Streetball turnir na 1. svibnja te su na taj način u sportskom ozračju, kroz igru i druženje proslavili Praznika rada.


28.04.
2014.

Članovi ORAH-a, Gradske organizacije Bjelovar sudjelovali u Zelenoj čistki

09:52 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Članovi Gradske organizacije ORAH Bjelovar odazvali su se i sa ostalim volonterima sudjelovali u Zelenoj čistki na dodijeljenoj lokaciji Slavnoska cesta prema južnoj obilaznici, na prostoru koji služi kao parkiralište za kamione u tranzitu.

Komunalno d.o.o. osigurao je prijevoz na sve lokacije, vreće i gumene rukavice, a vrijeme je bilo povoljno, bez padalina. Akcija je provedena kroz ugodno druženje!

Na toj maloj lokaciji iz visoke trave i grmlja sakupljeno je desetak vreća otpada, ukupne mase oko 50kg. Otpad je sadržavao boce, limenke, papir, ambalažu, žičanu ogradu, građevinski otpad i životinjski otpad.

Slične rezultate dali su članovi udruga branitelja iz domovinskog rata i učenici nekoliko škola na većem broju i lokacija u i oko grada.


27.04.
2014.

Jozo Radoš, HNS-ov kandidat za EU parlament posjetio Bjelovar

23:44 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Poboljšanje radnog položaja žena, poticanje gospodarskog rasta zasnovanog na istraživanju i inovativnosti, lakša dostupnost kapitala mladim poduzetnicima... – samo su neka od pitanja za koja će se zalagati Jozo Radoš bude li izabran u EU parlament

Da se politička kampanja povodom izbora za EU parlament zahuktava, svjedoče brojne turneje političara-stranačkih kandidata za ovo europsko zakonodavno tijelo. Tako je i kandidat HNS-a na EU izborima i član saborskog Odbora za europske poslove, Jozo Radoš u okviru svoje političke kampanje, zajedno s članicom predsjedništva HNS-a i ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, Ankom Mrak Taritaš posjetio u subotu, 26. travnja Bjelovar.
Tijekom posjeta, predstavio je svoj izborni program. Poboljšanje radnog položaja žena, poticanje gospodarskog rasta zasnovanog na istraživanju i inovativnosti, lakša dostupnost kapitala mladim poduzetnicima, jednostavnija poslovanja malih i srednjih poduzeća, lakše e-poslovanje, jedinstveno i slobodno tržište energije, slobodno kretanje radnika, posebno studenata i istraživača, te jednostavnije priznavanje svjedodžbi i diploma – osnovni su postulati kojima će se voditi i za koje će se zalagati bude li izabran u EU parlament.
- Uvijek nastojim da moje djelovanje bude od koristi hrvatskim građanima koji su me izabrali. Tako će i biti budem li vaš zastupnik u Europskom parlamentu. Djelovat ću punom snagom, jer je europska politika sa svojom važnošću za mene osobiti izazov- istaknuo je Radoš.
Nakon predstavljana programa, Radoš se u društvu ministrice i dožupana Nevena Alića, inače potpredsjednika županijskog HNS-a družio s građanima na bjelovarskom Korzu i gradskoj tržnici, gdje ih je pozvao da 25. svibnja izađu na izbore i daju svoj glas za „bolji život“.


23.04.
2014.

GO FM SDP Bjelovar obilježio Dan planeta Zemlje

06:59 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Forum mladih SDP Bjelovar održao je akciju čišćenja otpada iz prirode. U sklopu akcije naoružani zaštitnim rukavicama i vrećama za smeće sanirali su dva divlja odlagališta u Gornjim Plavnicama (Vinogradi) te pokupili sitni i krupni komunalni otpad.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.


20.04.
2014.

HSS dijelio zelene pisanice građanima, gostovala Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a

15:00 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Gozba u parku; blagoslovljenu hranu dijelili prolaznicima

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Svoju tradicionalnu akciju ''Uskrsno jutro'' povodom blagdana Uskrsa i ove je godine organizirala Udruga žena ''Hrvatsko srce'' HSS-a. Ova se akcija provodi već dugi niz godina.

Običaj okupljanja oko blagdanskog stola, u cilju da se ne zaborave pučki običaji, udruga žena je upriličila u parku ispred Katedrale sv. Terezije Avilske na Kvaternikovom trgu. Stalni proces otuđenja ljudi; susjeda od susjeda, a sve više i otuđenje članova unutar iste obitelji uspješno bi mogli zaustaviti stari vrijedni običaji. Tako su žene udruge ''Hrvatsko srce'' HSS-a pripremile za blagoslov tradicionalnu uskršnju hranu; razna peciva i blagdanski kruh po starim receptima, te sir, šunku i jaja. Zelene pisanice u bojama HSS-a dijelili su po korzu nakon što je svu hranu blagoslovio svećenik, a na gozbu za njihovom tezgom pozivali su sve prolaznike. Osobito draga gošća bila im je Marijana Petir, potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja za EU parlament. Marijana Petir razgovarala je sa članovima bjelovarskog ogranka HSS-a, te sa građanima Bjelovara. Izjavila je da istraživanja pokazuju kako, na žalost, građani ne znaju dovoljno o mogućnosti odabira jednog jedinog kandidata sa određene liste.

- Malo njih je svjesno kolika je razlika između takvih izbora u kojima možeš izabrati samo jednu osobu sa neke liste i naših izbora u Hrvatskoj gdje biraš cijelu listu bez obzira tko je na njoj – rekla je Marijana Petir ukazujući na potrebu dodatne edukacije birača kako bi izbori za EU parlament bili što kvalitetniji, a volja birača što bliža njihovom pravom odabiru.


20.04.
2014.

Hrvatski laburisti, stranka rada sa šarenim pisanicama razveselila bjelovarske građane

14:50 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Članovi bjelovarskog ogranka Hrvatskih laburista, stranke rada u subotu prijepodne obilježili su Uskrs dijeleći građanima prigodne pisanice.

Na bjelovarskom korzu laburisti su šarenim pisanicama razveselili mnoge prolaznike, a posebno najmlađe sugrađane. Mali dar u obliku pisanice povodom Uskrsa i razgovor s građanima o problemima koji ih tište puno znači. Bjelovarska stranka Hrvatskih laburista najavila je sljedeća događanja već u svibnju.

Bjelovar info medijWatermark image


20.04.
2014.

HSLS BBŽ podijelio 300 pisanica građanima na bjelovarskoj tržnici

14:45 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Radost najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa, kojim vjernici slave Isusovo uskrsnuće, članovi HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije i ove su godine podijelili s građanima. Kao i prethodnih godina, prigodnom podjelom uskršnjih pisanica na bjelovarskoj Gradskoj tržnici, građanima su čestitali Uskrs.

Tim povodom, Bjelovar je posjetila i kandidatkinja HSLS-a na predstojećim izborima za EU Parlament, Renata Šeperić Petak.

Ona je u ugodnom druženju, prodavačima i posjetiteljima tržnice podijelila 300-tinjak uskršnjih pisanica te uz Daria Hrebaka, potpredsjednika HSLS-a s proizvođačima porazgovarala o problemima s kojima se susreću u proizvodnji i plasmanu proizvoda.


17.04.
2014.

I Nezavisni seljaci Hrvatske podržavaju Jakovčića

21:23 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Posjet Ivana Jakovčića Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U sklopu političke kampanje povodom izbora za EU parlament, kandidat liste SDP-HNS-IDS-HSU, Ivan Jakovčić ovih je dana boravio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a njenu prijestolnicu, Grad Bjelovar posjetio je u četvrtak, 17. travnja 2014.

Tim je povodom rekao: - Impresioniran sam vašom županijom, a posebno me se, već odavno dojmila božićna bajka u Grabovnici koja je sada prerasla u uskrsnu priču. To je temelj turističkih parkova u Hrvatskoj. Sve čestitke na originalnoj ideji. No, moj posjet BBŽ-u usmjeren je na spoznavanje problema ovog dijela Hrvatske, a poglavito problematike u poljoprivredi. Naime, evidentno je da je potencijal u hrvatskoj poljoprivredi neiskorišten, a Bjelovarsko-bilogorska županija je tradicionalno poljoprivredni kraj. Stoga ćemo tražiti veći utjecaj u kreiranju poljoprivredne politike u budućoj koaliciji. Postojeći zakon koji je regulira nije najbolje rješenje. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da bi se svima koji to žele trebalo omogućiti, da efikasno dođu do poljoprivrednog zemljišta, kako bi mogli proizvoditi, a ovaj Zakon im to ne omogućuje. Istom idejom rukovodit ću se i u EU parlamentu, ukoliko budem izabran na predstojećim izborima. U svakom slučaju, želim početi kreirati novu poljoprivrednu politiku u Hrvatskoj.

Jakovčićevu turneju po županiji, organizirali su Nezavisni seljaci Hrvatske, koji će ga, kako doznajemo od njihova čelnog čovjeka, Mate Mlinarića podržati na skorašnjim izborima za EU parlament, ali ne i listu SDP-HNS-IDS-HSU.

- Nezavisni seljaci Hrvatske potpisali su sporazum s IDS-om i na ovim izborima podržat ćemo gospodina Jakovčića, jer iza njega stoje konkretni rezultati. Čovjek je dokazao da zna i može. Konkretan primjer je županija iz koje dolazi. Istarska županija je iz EU fondova povukla preko 100 milijuna eura, dok je u našoj županiji, poljoprivreda na niskoj razini. Mi, npr. nemamo u izvornoj pasmini ni „simentalca“, a Istarska je županija od njihovog autohtonog goveda „boškarin“ napravila brand. Nama je u cilju dobiti što više novca iz EU fondova za razvoj poljoprivrede i tu mnogo možemo naučiti od Istre. Zbog njegova zalaganja za poljoprivrednu politiku i doticaja s Europskom unijom, na ovim ćemo izborima podržati Jakovčića, ali ne i listu br. 20 – naglasio je Mlinarić.


17.04.
2014.

Domaće je domaće

21:00 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Prije nekoliko godina imao sam prilike upoznati sve strane "industrijskog" uzgoja visoko razvijenih farmi u inozemstvu. Kolega je kupio odojke s jedne farme, svi oko 23 kg, cijepljeni zdravi kao jabuke.

Po dolasku su ponjušili hranu i odmahnuli nosom. Bio je to znak za paniku, kontaktirali smo matičnu farmu da napravimo što sličniju hranu i imali što i vidjeti.

Receptura je bila: nusproizvod (čitaj SMEĆE) mlinarske industrije, nusproizvod industrije ulja, nusproizvod konditorske industrije, nusproizvod industrije papira?!

Hrvatskom seljaku je teško biti konkurentan na europskom tržištu. Osim što na leđima vuče 10 ministarstava i agencija upitne svrhe, osim što ima prevelike porezom opterećene inpute, ima ograničen pristup i infrastrukturu da bi još iskoristivim smećem snizio svoju cijenu proizvodnje. Bogu hvala - jer vele ono si što jedeš!

Hranidba našeg sela čine zdrave žitarice, uljarice s nezagađenih polja, vitaminski dodatci što zapravo čine našu hranidbu i proizvodnju ORGANSKOM. U razvijenim članicama EU organska hrana ima puno veću cijenu, i za njom vlada veća potražnja, nije zagađena pesticidima, umjetnim dodatcima aditivima, pojačivačima okusa, nema puno alergena - ona je PRIRODNA. Takva hrana nema puno prinosa, ali je zdravija.

Kako bi naša proizvodnja postala organska mora proći niz uvjeta CERTIFICIRANJA, mora imati svoje geografsko podrijetlo, biti tipična za neko podneblje i biti tradicijska. Takvu proizvodnju seljak već ima, ali treba pomoć u administraciji i razumijevanje i dalekovidnost svih službi pa i politike. Takvu održivu proizvodnju, blisku očuvanju okoliša već uviđa Europa u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, i oni polako mijenjaju svoju "neprirodnu" proizvodnju u "prirodnu", a na nama je da ih uvjerimo kako je ona odavna već tu.

Zdenko Kramarić
predsjednik GO HSS Bjelovar


14.04.
2014.

Poruka organizacije ORaH-a Bjelovar

15:24 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom predstojećih izbora za Europski parlament Gradska organizacija ORaH-e Bjelovar zalaže se, s obzirom da izborni zakon ne prepoznaje socijalnu osjetljivost, da se u sastav biračkih odbora daje prednost osobama koje su nezaposlene, studentima, umirovljenicima i osobama slabijeg imovinskog stanja.

Na taj način pokazali bi socijalnu osjetljivost prema najugroženijima i najpotrebitijima u našoj zajednici.

Dragutin Hubak
Povjerenik Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar


09.04.
2014.

Iskoristivost bjelovarske podzemne garaže

21:37 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Mladi HSLS-a ogranak Bjelovar, u subotu, 5. travnja 2014. prošetali su bjelovarskom tržnicom te podijelili letke i popričali sa sugrađanima.

Povod ovoj akciji bila je već poznata tema iskoristivosti bjelovarske podzemne garaže. Kako smo se već nekoliko puta osobno uvjerili da je garaža prazna željeli smo čuti što Bjelovarčani misle o tome i koji je razlog. Tom prigodom Mladi HSLS-a podijelili su letak sa kartom grada i označenim ulazom u garažu.

Kroz razgovor sa ljudima Mladi HSLS-a došli su do zaključka kako je glavni uzrok prazne bjelovarske garaže lokacija te su se mnogi ljudi složili kako garaža trenutno nije bila najpotrebnija investicija u Bjelovaru.

Predsjednik GO MHL-a Bjelovar
Goran Romek


09.04.
2014.

HSS GO Bjelovar zahvaljuje svima koji su sudjelovali u humanoj akciji

21:29 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U proteklih nekoliko tjedana na području grada Bjelovara harali su podmetnuti požari po selima Tomaš, Patkovac i Prespa. Učinjena je velika materijalna šteta na imovini naših poljoprivrednika.

Imanje koje je najviše stradalo u jednom od tih požara je i imanje obitelji Stanek iz Prespe čija se šteta procjenjuje na 800 tisuća kuna. U ova teška vremena za poljoprivredu i poljoprivrednike Hrvatska seljačka stranka gradska organizacija Bjelovar organizirala je humanitarnu akciju i prikupila dobrotvorni prilog za nastradalo gospodarstvo. Pomoć se sastoji u građevinskom materijalu (armaturne mreže i cement) kojim će se obnoviti kompletna betonska deka na staji za krave.

Ovim putem HSS grada Bjelovara želi se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj humanoj akciji i pomogli da se ovo poljoprivredno gospodarstvo barem donekle spasi od daljnje moguće štete.

Zdenko Kramarić, predsjednik GO HSS Bjelovar


06.04.
2014.

Ivan Jakovčić kandidat za EU parlament ispred NSH-a i IDS-a

22:55 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Nezavisni seljaci Hrvatske potpisali sporazum s IDS-om

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U nedjelju, 6. travnja 2014. u domu u Ivanskoj, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Nezavisni seljaci Hrvatske potpisali su Sporazum s Istarskom demokratskom strankom. Sporazum su potpisali predsjednik Vladimir Novotny ispred NSH-a i Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a.

Potpisivanjem sporazuma Ivan Jakovčić ( IDS) postao je kandidat za EU parlament ispred ove dvije stranke.

Bjelovar info medijWatermark image

Nakon potpisivanja sporazuma Vladimir Novotny je rekao da su Nezavisni seljaci Hrvatske podržali Ivana Jakovčića za njihovog kandidata u EU parlament.

- On je jedini čovjek od izvršne vlasti koji je na konkretnim primjerima napravio puno za poljoprivredu i seljake. Kada je bio župan aplicirano je 430 programa i povučeno 110 milijuna eura za Istarsku županiju, rekao je Vladimir Novotny i naglasio da treba birati čovjeka, a ne stranku za EU parlament.


06.04.
2014.

Milanović mora zahvaliti Jakovini na suradnji

22:43 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Petir poručila: Jakovina mora otići!

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja HSS-a na predstojećim izborima za EU parlament Marijana Petir posjetila je u nedjelju 30.3.2014. godine 17. proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu u pratnji predsjednika HSS-a grada Bjelovara Zdenka Kramarića, potpredsjednice HSS-a Sisačko-moslavačke županije Anite Sinjeri Ibrišević, predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Mije Latina te mnogobrojnih članova i simpatizera HSS-a.

Marijana Petir rekla je da je došla u Gudovac osobno dati podršku poljoprivrednim proizvođačima kojima nikada nije bilo teže.

- Uz ministra poljoprivrede koji je apsolutno nezainteresiran za probleme sela i seljaka, koji se nije okružio poljoprivrednim stručnjacima, već osobama koje dolaze iz drugih sektora poput politologije, socijalnog rada, geodezije i ne poznaju stvarne probleme poljoprivrednih proizvođača i život na selu, nije niti čudno da je propalo oko 150 000 poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava što znači da je izgubljeno barem 300 000 radnih mjesta. Dok uvoz poljoprivrednih proizvoda raste, a naš seljak nema kome prodati svoj proizvod preostaje mu samo da razgleda na Gudovcu najnovije strojeve jer si ih priuštiti ne može. Premijer Milanović trebao bi se zahvaliti ministru Jakovini na suradnji jer njegovim daljnjim ostankom na toj poziciji hrvatsko selo i hrvatski seljak može očekivati samo gore dane, rekla je Marijana Petir.

Marijana Petir je naglasila da ako Hrvatska nešto može naučiti od EU onda je to odnos prema selu i seljaku. Poljoprivredna politika EU najskuplja je i najdugovječnija politika EU, ne samo zato što obiteljska gospodarstva proizvode hranu, već zato što čuvaju prostor. Najvrednije što Hrvatska ima nalazi se u seoskom prostoru. Petir je rekla da od hrvatskih europarlamentaraca nitko nije član Odbora za poljoprivredu u EU parlamentu što pokazuje koliko političari drugih stranaka drže do sela i seljaka te je istaknula da ukoliko bude izabrana u EU Parlament, da će ona štiti interese poljoprivrednih proizvođača i hrvatskog sela.

- Moj je cilj da se postigne samoodrživost lokalnih zajednica i da se koncept razvitka ruralnog prostora osloni na lokalno stanovništvo koje može proizvoditi proizvode dodane vrijednosti, razvijati agroturizam, proizvoditi zelenu energiju, pružati komunalne i socijalne usluge. Poljoprivredna obiteljska gospodarstva proizvode hranu na tradicionalan način, u relativno dobro očuvanom okolišu na zemlji u koju je zabranjeno ispuštanje GMO sjemena jer smo se za to izborili mi u HSS-u. Hrvatska može biti država tradicionalnih autohtonih proizvoda-delikatesa od čega će profitirati obiteljska gospodarstva, hrvatsko selo i hrvatski turizam, istaknula je Petir.

Hrvatski nacionalni prostor neravnomjerno je razvijen, a manjka mu socijalna, društvena i komunalna infrastruktura. Zadatak države je osigurati svakom građaninu koji plaća porez minimalni standard. Današnji stanovnici sela suočeni su s visokom nezaposlenosti, lošom infrastrukturom te općenito lošijim životnim uvjetima u odnosu na grad. Novi egzodus stanovnika sela može se spriječiti jedino povećanjem zaposlenosti i povećanjem kvalitete života na selu.

Marijana Petir u pratnji je članova i članica HSS-a obišla vjernike župe BDM Gospe Lurdske u Bjelovaru (Zvijerci) i prisustvovala svetoj misi koju je predvodio župnik Darko Juras s kojim je razgovarala o planovima za gradnju crkve koju ova župa nema.


05.04.
2014.

Matija Feješ, Bjelovarčanin i kandidat Hrvatskih laburista za izbor zastupnika u EU parlament

22:27 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ogranak Hrvatskih laburista – Stranke rada Bjelovar u subotu, 5. travnja 2014., predstavio je svojeg kandidata na listi Hrvatskih laburista za predstojeće izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Kandidat Ogranka Bjelovar za predstojeće izbore za članove u Europski parlament je Matija Feješ. Matija Feješ rođen je 1979. godine u Bjelovaru, gdje i danas živi i radi kao vanjski suradnik za mjerenje nafte za INU. Po obrazovanju je elektrotehničar, aktivno se služi engleskim jezikom, a poznaje i osnove mađarskog jezika.

Matija Feješ na svom predstavljanju rekao je da mladi ljudi imaju pravo napraviti novi korak u životu.

Bjelovar info medijWatermark image

- U Europskom parlamentu borit ću se za zaštitu radničkih prava, bolju energetsku politiku te zaštitu privatnosti pojedinca. Kao pripadnike generacije koja je osjetila nedaće tranzicije i privatizacije najbolje mogu zastupati radništvo, zaposlene u privatnom sektoru i naravno mlade jer sam jedan od njih. Možda nećemo biti Europa jednakih dostignuća, ali želim da budemo Europa u kojoj ćemo svi imati jednake šanse, rekao je Matija Feješ na svom predstavljanju.

Na kraju predstavljanja Zlatko Tušak, predsjednik Hrvatskih laburista BBŽ rekao je da će kampanja trajati 47 dana, što je dosta dugo, ali da će oni nastojati upoznati građane s važnošću ovih izbora za Europski parlament. Tušak je naglasio da se oko 80% zakonodavstva rješava u Europskoj uniji. Također je rekao da prema njegovim saznanjima jedino Hrvatski laburisti imaju kandidata na listi za Europski parlament iz naše županije i grada Bjelovara.
Bjelovar info medijWatermark image

- Svi ogranci do 24. siječnja 2014. mogli su predložiti svoje kandidate prema podružnici. Kada su podružnice zaprimile sve kandidate tajnim glasanjem uputili su po jednog kandidata prema predsjedništvu stranke. Predsjedništvo stranke odredilo je agenciju koja je ocijenila kandidate i temeljem njihove ocjene predsjedništvo je kandidate uputilo na Nacionalno vijeće stranke. Od svih kandidata Nacionalno vijeće je tajnim glasovanjem izabralo 11 kandidata. Procedura je bila potpuno transparentna i demokratska, rekao je Zlatko Tušak, predsjednik Hrvatskih laburista BBŽ.

Lista Hrvatskih laburista - Stranke rada za izbor zastupnika iz Republike Hrvatske za Europski parlament
1. Nikola Vuljanić - Karlovac
2. Monika Bogeljić - Križ
3. Sergej Dinić - Čakovec
4. Davorka Pšenica - Zagreb
5. Damir Hršak - Krapina
6. Sanda Kolaković - Petrinja
7. Vedran Sabljak - Rijeka
8. Nansi Tireli - Labin
9. Marita Brčić Kuljiš - Split
10. Matija Feješ - Bjelovar
11. Antun Kapraljević - Našice


05.04.
2014.

Omiljeni cvijet Ane Rukavine

22:17 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Akcija „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“ održana je u subotu, 5. travnja 2014. na gradskom korzu u Bjelovaru. Akcija se održava na razini cijele Hrvatske u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Sav prilog iz akcije donirat će se Zakladi Ana Rukavina.

S Forumom žena SDP Bjelovar četvrtu godinu zaredom u akciji „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“ sudjeluju GO SDP Bjelovar i mladi SDP Bjelovar. Vanja Posavac, saborska zastupnica stalno aktivna u ovoj hvalevrijednoj akciji rekla je da se akcija provodi u 60 gradova u Hrvatskoj. Navela je i kako Forum žena SDP ovom humanitarnom akcijom želi dati svoj doprinos Zakladi Ana Rukavina.

Bjelovarčani su pokazali svoju humanost na djelu. Za ovaj omiljeni cvijet Ane Rukavine nisu štedjeli svoj novac.


05.04.
2014.

Hrvatska desnica će ipak imati predstavnika na ovim izborima

22:11 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Autohtona - Hrvatska stranka prava predala je svoju listu za Europski parlament. Na predstojećim izborima za Europski parlament Autohtone - Hrvatske stranke prava bit će jedina pravaška lista.

Pošto ne želimo služiti nikome, već samo hrvatskom narodu izlazimo samostalno, poručuje Autohtona - Hrvatska stranka prava.

LISTA A-HSP -a :
1. Dražen Keleminec - Koprivnica
2. Ivan Lozo - Podbablje
3. Ivanka Polić prof. - Jezera
4. Damir Jakeljić - Tribunj
5.Miro Matijević - Otočac
6. Milan Bingula - Virje
7. Marina Kralik-Uremović - Zagreb
8. Darko Kovačić - Benkovac
9. Stjepan Kapoli - Virovitica
10. Vladimir Kinđerski - Samobor
11. Denis Šešelj - Slivno


04.04.
2014.

Miro Totgergeli novi predsjednik ŽO HDZ BBŽ

17:46 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Prije početka Izborne skupštine Miro Totgergeli je naglasio da se trebaju prestati baviti samim sobom i početi se baviti s onim što se događa oko nas.

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U četvrtak, 03.travnja 2014. održana je Izvanredna Izborna skupština HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.. Za predsjednika ŽO HDZ-a Bjelovara kandidirala su se dva kandidata Miro Totgergeli i Slavko Prišćan. Nakon odluke izaslanika za novog predsjednika izabran je Miro Totgergeli s desetak glasova više od njegovog protukandidata Slavka Prišćana.

ŠTO SU REKLI KANDIDATI PRIJE IZBORNE SKUPŠTINE

Prije početka Izborne skupštine Miro Totgergeli je rekao: - Kao što vidite samo su dva kandidata na izborima i sve ovo predugo traje. Mislim da se trebamo prestati baviti samim sobom i početi se baviti sa svim onim što se događa oko nas. Čim ovo prođe sutra idemo u nove pobjede!

Na pitanje hoće li biti bolje, Miro Totgeregeli je odgovorio kratko: Bit će od sutra! Također je rekao da bilo tko bude izabran ići će zajedno kao jedinstveni HDZ.

Postavljeno je pitanje koji je program HDZ-a nakon izbora, na što je odgovorio da program ne određuje samo predsjednik već stranka na nivou države.

- Manje-više program je sličan ili isti bio to ja ili netko drugi, rekao je Totgergeli.

Njegov protukandidat Slavko Prišćan je rekao da su ispred njega niz aktivnosti na kojima će odmah nakon izbora početi raditi, a sve za brži gospodarski oporavak naše županije. Na pitanje da nije dobro radio i da je stranka postala puno lošija s više nesuglasica, što se čulo na nedavno održanim izborima za predsjednika GO HDZ-a??????

Slavko Prišćan je rekao da uvijek ima različitih razmišljanja i da je taj broj ljudi mali, koji tako misle. Prišćan je naglasio da su na Povjerenstvu koje je formirano od strane središnjice uvijek jednoglasno donosili sve odluke, i ti ljudi su bili tu, naime rezultat je uvijek bio 70% za sve odluke koje smo donosili i mislim da nema uopće razloga govoriti nešto drugo. Također je rekao da HDZ nije podijeljen u dvije frakcije i naglasio da postoji jedna velika grupa ljudi koji su zadovoljni s radom, naravno da postoje i oni nezadovoljni, kojih uvijek ima…

Bjelovar info medijWatermark image

- Nakon ovih izbora radit ćemo puno više za dobrobit naših gradova, općina, podružnice i naravno za dobrobit naše Županije, naglasio je Slavko Prišćan.


30.03.
2014.

HSP podružnica Končanica izabrala novo vodstvo

22:51 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatska stranka prava (HSP) Bjelovarsko-bilogorske županije održala je dana 30.3.2014. godine Izborni zbor podružnice HSP-a za općinu Končanica. Zboru su nazočili općinski vijećnici HSP-a i dužnosnici HSP-a iz susjednih općinskih i gradskih organizacija.

Uvodno izlaganje o radu HSP-a podnio je Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i povjerenik HSP-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Nakon provedene rasprave i izlaganja svih nazočnih pristupilo se izbornom postupku.

Za novog predsjednika HSP-a podružnice Končanica izabran je Milouš Koči, a dopredsjednici su Milan Petrovicki i Renato Vanjek, tajnik je Đuro Vodjerek, a rizničar Valentina Vanjek.

HSP može biti ponosna što među svojim članovima i dužnosnicima ima pripadnike nacionalnih manjina pa tako u Općini Končanica i pripadnike Češke nacionalne manjine, koji su 90. godine znali prepoznati poziv i odazvali su se obrani Hrvatske, a nakon toga su se aktivno priključili radu HSP-a.


30.03.
2014.

Stanje u poljoprivredi Grada Bjelovara

22:06 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Sve Vas skupa lijepo pozdravljam u ime gradske organizacije HSS-a Bjelovar. Ovaj tekst je osvrt na stanje u poljoprivredi, ponajprije stanja poljoprivrede u Bjelovaru, a samim time i u BBŽ.

Poljoprivreda je specifična gospodarska grana koja ovisi o raznolikom arealu ekonomsko proizvodnih faktora, a ponajprije klimatskim uvjetima koji posljednjih godina uvelike utječu na poljoprivrednu proizvodnju.

Ovim putem želimo ukazati, kako na negativne tako i na pozitivne akcije vezane uz poljoprivredu na našim prostorima. Kako ne bi zli jezici rekli kako je oporbena politika samo da kritizira, mi ćemo započeti s pozitivnim osvrtom.

Pozdravljamo gradske Oce koji su prije nekoliko dana odlučili subvencionirati osjemenjivanje krava na području grada te samim time pomoći seljaku koji se u ovim trenucima nalazi u nezavidnoj situaciji. Time se je pokazalo barem malo obzira prema ruralnim dijelovima grada.

No, postoji još nekoliko segmenata na kojima bismo dali pokoji prijedlog, NE KRITIKU, koji bi pomogli još nekim segmentima proizvodnje. Kao što možemo vidjeti da je hrvatska poljoprivreda na koljenima, postoje poljoprivredne grane koje se zatiru već duži niz godina. Naime, ovdje se želimo osvrnuti na svinjogojsku proizvodnju, koju slobodnu možemo nazvati hraniteljskom proizvodnjom našeg svekolikog puka. U ovom trenutku cijene svinjetine u EU drastično rastu zbog loših propisa i loše politike koja je koštala svinjogojsku proizvodnju te rezultirala povećanom potražnjom, a SMANJENOM ponudom. Kod nas je situacija obrnuta. I ono malo što smo proizveli, jedva se proda, a i ono što se proda to je po mizernoj cijeni od 10 kn po kg žive vage. Dok je na primjer cijena svinja u Njemačkoj skočila na 171 euro na bazi od 100 kg pa sami izračunajte razliku. Želimo ukazati na nepravilnosti koje će jednostavno ugasiti našu poljoprivrednu proizvodnju. Stoga pozivamo našeg gradonačelnika, neka potpiše i subvenciju za osjemenjivanje krmača na prostoru grada, da time pomogne svinjogojcima u ovim teškim trenucima te ne ugasi i ovaj tanki plamičak naše svinjogojske proizvodnje.

HSS će uvijek biti ovdje na našim prostorima, da stane uz seljaka, da se ukaže kako na nepravilnosti tako i da ponudi rješenja za probleme seljaka. Stoga vas sve skupa pozdravljam našim povijesnim pozdravom VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA.

Zdenko Kramarić
predsjednik GO HSS Bjelovar


27.03.
2014.

Održana osnivačka skupština Hrvatske zore Bjelovar

12:59 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Milan Kujundžić nositelj liste za EU izbore ispred Saveza Hrvatske

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U Bjelovaru je jučer boravio prof.dr.sc. Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore stranke naroda. Povod dolaska u Bjelovar bila je Osnivačka skupština kojoj se odazvao veliki broj poznatih Bjelovarčana nekada viđenih na nekim drugim skupovima, a sada na Osnivačkoj skupštini Hrvatske zore stranke naroda.

Na otvorenju je bilo i onih koji se nisu bavili politikom. To je samo dokaz da ljudi traže izlaz iz ove ustaljene krize u Hrvatskoj.

Svi recepti dosadašnjih Vlada pokazali su samo neuspjehe. To je potvrdio i Milan Kujundžić koji je rekao da postoji samo jedno rješenje, a to je okupiti kvalitetne ljude koji znaju raditi. Tajna od pamtivijeka u povijesti čovječanstava je bila u ljudima. Trebamo okupiti ljude-znalce koji rade na projektima za poljoprivredu, navodnjavanje, energetsku učinkovitost, energetsku neovisnost, za zapošljavanje žurno i koji će znati zaustaviti ove trendove koji se sada događaju.

Milan Kujundžić nositelj je liste ispred Saveza Hrvatske za EU izbore. O tome je rekao: - Ja sam samo običan Hrvat koji će mijenjati Hrvatsku i odnos prema Europi, koji će se znati kroz Europu boriti za Hrvatsku. Iako ja neću ići u Europu, već idem kao prepoznatljiva politička snaga koja već sada traži ljude koji će znati narodu prezentirati zašto je potrebito mijenjati Hrvatsku. Ovako je više ne možemo gledati, sve više propada, a hrvatski narod pun je siromaštva, gorčine i razočaranja.

Kujundžić je najavio i kandidata za predsjednika države ispred HZ-a. Naglasio je: Hrvatska zora će sigurno imati kandidata za predsjednika Republike Hrvatske do kraja svibnja.

- Mi u HZ-u kao i većina Hrvata, neovisno o anketama držimo da gospodin predsjednik Ivo Josipović ni blizu nije ispunio očekivanje koje je bilo od funkcije predsjednika republike. Tek zadnjih mjesec dana počeo se buditi i spoznaje da su Hrvati bez posla, da je propala proizvodnja, i sad se pojavljuje svugdje, samo što se ne igra s djecom na ulici. Sada je počeo sazivati sjednice. Četiri godine ništa nije radio. Četiri se godine kralo. Četiri godine se propadalo, ljudi ostajali bez posla, brojna sirotinja izbačena iz svojih stanova. On ništa nije vidio. Sad kad mu trebaju glasovi, sad se sjetio da se to događa u Hrvatskoj, naglasio je Kujundžić.

Kujundžić je također rekao da Hrvatska zora stranka naroda ima 27 ogranaka te broji oko 5-6 tisuća članova. Najavio je osnivanje ogranaka u Kninu, Šibeniku te u Zürichu i Frankfurtu. Na pitanje novinara, po čemu je Hrvatska zora stranka naroda drugačija od drugih stranaka, Kujundžić je rekao: - Ja mislim da ne treba o drugima govoriti, oni su dovoljno svojim djelima rekli o sebi. Treba uvijek razlikovati HDZ kao stranku s povijesnim zaslugama i časnim ljudima, ali i pojedince. Od vrhuške koja je uništila stranku, uništavajući stranku uništila je državu i predala je u ruke još lošije elite, koju čini Kukuriku koalicija. Razlikujemo se po tome što ćemo na političku scenu dovoditi ljude koji su se dokazali radom i koji uvijek rade. Pogledajte današnje ministre koji nisu ništa radili, nažalost pokazalo se i u ove dvije godine da ne znaju i ne mogu raditi.
Nakon izjava Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore stranke naroda otvorio je osnivačku skupštinu na kojoj je rekao:

27.03.
2014.

Zašto su Miroslav Čačija, Stanko Grčić i Zlatko Salaj izašli iz HSS-a?

08:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Konferenciju za novinare sazvao je ovaj trojac zbog nekorektnih i neistinitih izjava vodstva HSS BBŽ

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Konferenciju za novinare na kojoj bi objasnili svoje razloge za izlazak iz HSS-a te demantirali navode s konferencije za novinare koju je organizirao HSS prošlog tjedna, sazvali su Miroslav Čačija, bivši bjelovarski župan, Stanko Grčić, bivši predsjednik Županijske skupštine te Zlatko Salaj bivši direktor Bjelovarskog sajma d.o.o., sada samo zaposlenik Sajma.

Točno prije godinu dana ova trojka zastupala je interese HSS-a i smatrala je odlazak Damira Bajsa pomalo čudnim, ali naglasivši da nitko nije nezamjenjiv. Nakon toga dolaze izbori i dalje se nalaze na suprotnoj strani od Damira Bajsa, ali su to još pojačali ulaskom u koaliciju s SDP-om.

Bjelovar info medijWatermark image
Vezano za njihov istup iz stranke pokušao je pojasniti Stanko Grčić na početku konferencije te podijelivši dokumente koji, kaže, da su prelili čašu i da su zbog toga izašli iz stranke.

Bjelovar info medijWatermark image
Miroslav Čačija, bivši župan rekao je da je zgrožen zbog svega što je rečeno na tiskovnoj konferenciji HSS-a.

- Govorili su o nama kao o bolesnom tkivu koje je što prije trebalo napustiti HSS. Da smo činili svašta da bi sami sebe promovirali i da smo ugled stekli isključivo kroz HSS i njegova tijela. Neka idemo svojim putem.Na uvrede nikad nisam odgovarao uvredama – rekao je Miroslav Čačija, te nastavio:

Nakon Čačije nastavio je Stanko Grčić, koji je rekao da je težak trenutak kada moraš nakon 22 godine izaći iz stranke zbog trenutnog vodstva.Grčić je nastavio:

Bjelovar info medijWatermark image
Svoj odlazak iz stranke opravdavao je i Zlatko Salaj. Podsjetimo se da je na parlamentarnim izborima bio na kandidacijskoj listi kao zamjenik kandidiranog župana Vedrana Babića, međutim izbori su za njih prošli neuspješno. Zlatko Salaj kaže da će biti kraći od svojih sugovornika. Ističe da su ga već u petak na održanoj konferenciji HSS-a otpisali, a on je tek izašao jučer. Naglašava da je glavni razlog izlaska vezan za prošle izbore.Salaj nastavlja:

Nakon Čačije Stanko Grčić je rekao da su pogriješili u nedavanju snažnije potpore Damiru Bajsu.

- Učinili smo to da spasimo ogranak i da nas ne raspuste – tvrdio je Stanko Grčić.

Novinar Darko Marčinković rekao je Čačiji, Grčiću i Salaju da se novinari smijulje njihovim izjavama jer su ranije izjave bile potpuno drugačije. Novinari su pokazali otvorenu nevjericu prema ovakvim navodima bivših HSS-ovaca.

- Nemojmo se lagati, vi kažete da vas je Hrg nešto prisilio, a vaša je odluka bila da ne idete s HDZ-om nego sa SDP-om. Odgovorite na konkretna pitanja s pressice HSS-a da Stanko Grčić prima 30 tisuća kuna u raznim odborima. Damir Bajs kaže da je katastrofa ono što je napravljeno u razvojnoj agenciji, da je Sajam ostavljen sa sedam milijuna gubitka. Rasprodaju se čestice na Sajmu da se spasi poslovanje tvrtke koja je radila odlično – rekao je Darko Marčinković.

Što se tiče njega, Stanko Grčić je rekao da su sve to laži i izmišljotine.

- Rasprava govori o onima koji takve izjave daju. Lažu da bi narušili ugled i autoritet mene osobno. Da bi to negirali i mene ocrnili. Moja primanja su primanja iz mirovine i mojih primanja iz nadzornog odbora u Cestama. To je ukupno 9 tisuća kuna. Ne ovisim o ovim aktivnostima, funkciji, stranci i opciji. Saborski zastupnik sam bio četiri godine, stoga nisam smio primati nikakva primanja iz nadzornih odbora. Da je to pomagalo gradu Čazmi i tom području vidi se i danas. Bilo je možda mogućnosti za prijavljivanje na poljoprivredne projekte i turističke, ali nisam se javljao Damiru Bajsu na te projekte. Vidimo da su neki drugi iskoristili taj bespovratni novac – izjavio je između ostalog Stanko Grčić rekavši da je zahvaljujući HSS-u imao posao, a nije bio na burzi.

Miroslavu Čačiji postavili su novinari i pitanje je li istina da je u svom mjesnom odboru dobio samo 14 glasova. To je Miroslav Čačija nazvao neumjesnim jer je njegov mjesni odbor jako mali. I dodao da je najlakše bilo postati član HDZ-a, a teško postati član HSS-a, no to je bilo porodično nasljeđe.

- Nemam nikakva primanja od nikakvih odbora – rekao je Miroslav Čačija i dodao da neće vratiti mandat županijskog vijećnika jer je taj mandat njegov osobni, a ne od HSS-a.Novinarka Mirjana Rosić pitala je zašto vijeće mudraca u HSS-u nakon izbora Hrga u to vrijeme nisu dali jaču podršku Damiru Bajsu? Miroslav Čačija ništa konkretno nije odgovorio na ovo pitanje. Počeo je ovako:

24.03.
2014.

Ivica Debić novi predsjednik HSP-a Grubišno Polje

23:12 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Pod predsjedanjem povjerenika Hrvatske stranke prava (HSP) Bjelovarsko-bilogorske županije Zvonka Mlakića dana 23.3.2014. godine održan je Izborni zbor HSP-a za grad Grubišno Polje.

Jednoglasnom odlukom članova za predsjednika podružnice HSP-a Grubišno Polje izabran je prof. Ivica Debić.

U Izvršni odbor za dopredsjednike izabrani su Slavica Brauchle i Tadija Rajkovačić, tajnik je Danijel Pavlović, a rizničar je Vlatka Grčić.

Prof. Ivica Debić prezentirajući svoje smjernice rada kazao je da za njihovu realizaciju ima iskustva i znanja. Naglasio je da ga je narod već jednom birao i to na mjesto gradonačelnika Grubišnog Polja, što govori da dobro zna kako funkcionira lokalna samouprava.

Zvonko Mlakić, povjerenik HSP-BBŽ čestitao je novoizabranim dužnosnicima te im poželio uspjehu radu. U svom izlaganju naglasak je dao predstojećim izborima za Europski parlament. Pozvao je sve članove da iziđu na izbore i glasaju za Savez za Hrvatsku čiji je član i naša Hrvatska stranka prava.


24.03.
2014.

Humanitarna akcija Gradske organizacije Liberalki Grada Bjelovara

13:45 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Reagirajući na nedavne medijske napise o teškim materijalnim uvjetima u kojima se nalazi bjelovarska obitelj Kovačić – Klaudija i Dražen, te njihovo troje djece, Liberalke grada Bjelovara odlučile su pomoći sugrađanima kojima je to najpotrebnije.

Obitelj Kovačić živjela je duže vrijeme bez električne energije, zatim im je ista uključena, uz obvezu otplate duga, a mjesečni iznos rate gotovo premašuje Klaudijina primanja, odnosno iznos porodiljne naknade koju trenutno prima. Uz ovakve životne troškove, peteročlana obitelj, od kojih je dvoje djece mlađe od 5 godina, našla se u situaciji nedostatka najosnovnijeg za preživljavanje – hrane.

Stoga su Liberalke grada Bjelovara u petak, 21. Ožujka 2014. posjetile ovu bjelovarsku obitelj, uručile im prehrambene proizvode te proizvode za osobnu higijenu, kako bi barem djelomično olakšale situaciju u kojoj se ova obitelj nalazi.


21.03.
2014.

Miroslav Čačija i Stanko Grčić otišli iz HSS-a zbog fotelja

19:59 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Nakon što su se okoristili napustili stranku

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Konferenciju za novinare povodom odlaska dojučerašnjih čelnih ljudi HSS-a iz BBŽ-e Miroslava Čačije, bivšeg župana, Stanka Grčića, bivšeg predsjednika Županijske skupštine BBŽ te Zlatka Salaja, bivšeg direktora Bjelovarskog sajma d.o.o. sazvali su u petak čelni ljudi HSS-a predvođeni Dinkom Pirakom, predsjednikom županijskog ogranka ove, nekad najjače stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Svojom lošom pregovaračkom politikom i lošim političkim odlučivanjem upravo su Miroslav Čačija i Stanko Grčić doveli HSS na najnižu razinu do sada. Također su koristili stranku za vlastitu dobrobit, dužnosnički i financijski. Tako su putem stranke obnašali niz funkcija direktno vezanih uz politiku i političko kadroviranje: Miroslav Čačija od ravnatelja bolnice, saborskog zastupnika, člana nekoliko odbora (plaćena mjesta), člana predsjedništva HSS-a, člana županijskog poglavarstva u dva mandata, župana, predsjednika lovačkog i nogometnog saveza te razne druge ugledne dužnosti koje je obnašao na temelju svoje pozicije u HSS-u. Stanko Grčić je u vrijeme članstva također dobio niz važnih stranačkih i drugih dužnosti. Zahvaljujući stranci obnašao je dužnost gradonačelnika, glavnog tajnika stranke, saborskog zastupnika, predsjednika kluba HSS-a, člana nekoliko saborskih odbora, nadzornih odbora državnih i županijskih tvrtki (navodno s naknadom od oko 30.000,00 kn mjesečno) te predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog seljačkog saveza. Danas su obojica stekli mirovine, nezasluženo jer su malo učinili za napredak svoga kraja, ali su za sebe i svoje obitelji učinili puno. Također, Zlatko Salaj putem politike i HSS-a dobio je povjerenje da vodi Bjelovarski sajam kao direktor. HSS je osvojio pet mandata u Županijskoj skupštini, a stranka nije imala ni kandidata za župana – rekao je Dinko Pirak, predsjednik županijskog HSS-a i dodao da kada je zbog tih loših rezultata većina članstva odlučivala o novom vodstvu stranke, oni nisu ni došli na zadnju stranačku skupštinu.

Na konferenciji se još moglo čuti kako je mišljenje u stranci da bi ta trojka, nakon što su na račun HSS-a uhljebili sebe i svoje obitelji bar trebala vratiti mandate u Županijskoj skupštini. U HSS-u kažu da je njihovim odlaskom HSS samo na dobitku jer se radi o ljudima koji ništa nisu učinili ni za stranku ni za građane koji su ih izabrali.

- Dok je bilo novaca i dužnosti, oni su bili u HSS-u, a sada kada nema fotelja, otišli su drugamo. Vi bi trebali pratiti njihove karijere i vidjeti kamo će se prikloniti – rekao je Dinko Pirak.

Novinarima se obratio i Zdenko Kramarić, dopredsjednik HSS-a i predsjednik bjelovarskog ogranka HSS-a koji se osvrnuo na vrijeđanje Miroslava Čačije u prethodnom broju bjelovarskog tjednika.

- Iznenadio me natpis u kojem je gospodin Čačija rekao da je netko u gradskoj organizaciji pljuvao po njemu. Istina je sljedeća, da je on pljuvao po meni nazivajući me seljakom. Na njegovom izbornom mjestu na lokalnim izborima za Miroslava Čačiju za županijsku listu glasalo je 37, a za gradsku 14 glasača. Jedan župan na svom je izbornom mjestu dobio toliko glasova. Jedan seljak u Markovcu dobio je duplo više. Ja se ne sramim što sam seljak i što je moj tata bio seljak i što mi je mama bila seljanka. Zar je danas seljak pogrdna riječ u Hrvatskoj? Gradska organizacija je izgubila nešto članova, ali je i učlanila. Imamo informaciju da gospodin Čačija ima upisano 1485 dana Domovinskog rata u neborbenom sektoru. To me je frapiralo. I još neki u bolnici visoko kotirajući članovi HSS-a. Po tome imamo i milijun branitelja. Imaju ista prava kao i ja koji imam sve u borbenom sektoru i ostali branitelji sa prve linije. Dobio je mirovinu saborskog zastupnika, a ne kao ja 3.200,00 kn. Pa tko mu je to dao? Pa HSS mu je to dao. Ja sam došao u prosincu tu, a naziva me se seljačinom? A zašto? Na našoj čijani prije dvije godine gospodin Čačija je tako pljuvao po gospodinu Bajsu. A sad vidim u novinama da se priklanjaju Bajsu. Pa kakvi su to ljudi? Pa to ni mi seljaci ne bismo učinili – rekao je Zdenko Kramarić.

Boro Bašljan, tajnik stranke iznio je podatak da trenutno HSS ima oko 2.500 članova po čemu je najjača politička stranka u ovoj županiji. Prema njegovim riječima, dosadašnje vodstvo nije obilazilo članstvo, osim ako to nije bilo u vezi predstojećih izbora.


21.03.
2014.

ORaH o ekologiji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

19:48 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Smeće pliva vodotocima

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Gradska organizacija stranke ORaH-a Bjelovar u petak je predstavila forum za zaštitu okoliša kroz pregled stanja okoliša na području Grada Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Zaštita okoliša je jedan od tri stupa na kojima se temelji rad stranke Održivog razvoja Hrvatske. Stranka ORaH smatra da je zaštita okoliša vrlo važna komponenta održivog razvoja s obzirom na stupanj zagađenja okoliša, utjecaja na krajobrazne vrijednosti prostora u kojemu živimo, pad biološke raznolikosti s negativnim utjecajima na proizvodnju hrane i klimatske promjene. Upravo će klimatske promjene vrlo brzo testirati sposobnost našeg društva da samostalno proizvede zdravu hranu, prikupi dovoljno pitke vode, iskoristi obnovljive izvore energije. Analizom rezultata forum za zaštitu okoliša dolazi do zaključka da stanje u našoj županiji nije dobro i da se pogoršava – rekao je Dragutin Hubak, predsjednik ORaH-a Bjelovar dodavši da bi se uvođenjem novih tehnologija u zbrinjavanju otpada moglo doći do poboljšanja.

Povodom Svjetskog dana voda forum za zaštitu okoliša napravio je analizu otvorenih voda te su pozvali mjerodavne institucije da provjere nalaze foruma ORaH-a. Na prezentaciji je prikazan niz fotografija s rijeka i potoka u BBŽ koje su zagađene smećem i otpadnim tekućinama. Između ostalog rečeno je da su neki od vodotokova stanište velikog broja ptica, ali i rijetkih ptica koje bi zbog devastacije mogle i nestati.


17.03.
2014.

Ante Brkljačić novi predsjednik GO HDZ Grada Bjelovara

16:34 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U subotu, 15. ožujka 2014. održana je Izborna skupština HDZ-a grada Bjelovara. Za predsjednika GO HDZ-a Bjelovara kandidirala su se dva kandidata Ante Brkljačić i Dinko Klasan.

Nakon odluke izaslanika za novog predsjednika izabran je Ante Brkljačić s 81. glasom. Njegov protukandidat Dinko Klasan dobio je 72 glasa.

Ante Brkljačić bio je povjerenik HDZ-a od listopada prošle godina kada je zbog izbornoga neuspjeha raspuštena ova najveća gradska organizacija HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Sada je dobio povjerenje izaslanika i osvojio je devet glasova više.
Na Izbornoj skupštini izabran je i Gradski i Nadzorni odbor te izaslanici za županijsku skupštinu. Ante Brkljačić imenovan i izaslanikom za Opći sabor stranke.

ŠTO SU REKLI KANDIDATI PRIJE IZBORNE SKUPŠTINE

Prije početka Izborne skupštine Gradske organizacije HDZ-a grada Bjelovara Ante Brkljačić kandidat za predsjednika GO HDZ-a je rekao: - Gradskom HDZ-u treba novo vodstvo, novi predsjednik i novi odbor. Izaslanici imaju danas dvije opcije, hoće li to biti staro vodstvo koje je bilo do sada ili novo vodstvo sa mnom na čelu koje će dalje voditi, koje će raditi na terenu s članovima i pripremiti stranku za sljedeće izbore. Kao najveća stranka mi trebamo imati gradonačelnika i župana na sljedećim parlamentarnim izborima. Brkljačić je također rekao da treba jedan duži period raditi prije izbora, a ne kao do sada što je rezultiralo da izgubimo vlast. Nismo podijeljeni na dvije frakcije, to su samo nesuglasice predizborne. Brkljačić je naglasio da moraju više raditi i dobro se pripremiti za sve izbore.

Njegov protukandidat Dinko Klasan je rekao da nije nikada izašao iz HDZ-a. U HDZ-u je od prvog mjeseca 2009. godine. Klasan ističe da problema u raspuštenim ograncima i nije bilo.

Bjelovar info medijWatermark image

- Do raspuštanja nije trebalo doći. Odgovornost nije bila ni blizu isključivo samo na lokalnim razinama, već samo volja županijskog povjerenika Prišćana koji je uletio nesposoban u taj jedan određeni posao koji je trebao odraditi. Nažalost središnjica izgleda nije imala dobre informacije što on može odraditi. Nakon šest mjeseci rada imamo stranku lošiju nego što je bila s još više nesuglasica. Nažalost, naglasio je Klasan.

Klasan je također rekao da, ako dobije povjerenje, on će raditi na objedinjenju stranke, točnije da svi zajedno upravljaju i da stvore jedan zajednički duh. Naglasio je da je HDZ jedna snaga i svjetlo ovoga grada.

- Hrvatska demokratska zajednica mora zasvijetliti onim duhom kao 90-tih kada smo oslobodili državu, to je sada ugušeno upravo takvima koji su se prodavali za fotelje.


16.03.
2014.

HSLS se priklonio Nacionalnom forumu; je li to novi zaokret u Politici liberala?

02:35 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Tema skupa: Nema ništa jače od ideje čije je vrijeme stiglo!

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Novom političkom centru u petak se pridružio i bjelovarski HSLS predvođen Dariom Hrebakom koji je još do jučer zagovarao samostalnost liberalne opcije koju vodi.

Podsjetimo - na izborima za hrvatski parlament Hrebak je iz sveg glasa naglašavao kako će HSLS biti glasna oporba te se neće udruživati niti koalirati sa drugima samo zbog fotelja. Je li ovo novi zaokret HSLS-a i njegovog vodstva u Bjelovaru nakon što je u petak bjelovarski HSLS postao partner Nacionalnom forumu kojeg će u Bjelovaru i BBŽ predstavljati Milan Štefanac, koordinator Nacionalnog foruma za ovo područje?

O konceptu tog novog puta skupu je govorio Nikica Gabrić, idejni začetnik i predsjednik Nacionalnog foruma. On je na početku skupa rekao da je NF sigurno drugačiji od ostalih.

Bjelovar info medijWatermark image

- Zajedno sa našim partnerima HSLS-om, a od danas i PGS-om pokušat ćemo se baviti bitnim problemima društva, a u ovom trenutku to je pitanje zapošljavanja. Bez razvoja ekonomije i zapošljavanja nema ni jednog drugog segmenta života koji se u Hrvatskoj može odvijati. Ako nemate posao, nemate mogućnosti imati djecu bez da vas roditelji pomažu, čekate taj posao i kada vidite da ga ne možete dobiti, odlučite napustiti Hrvatsku. Zbog tog je druga tema o kojoj želimo raspravljati demografska obnova Hrvatske. Svake se godine rodi deset tisuća djece manje nego što umre i 15 tisuća napusti Hrvatsku srednje i visoko obrazovanih ljudi. Svake godine 25 tisuća ljudi nestane iz Hrvatske, a to je za deset godina jedan Split. Bez obnove stanovništva nema budućnosti. Također i duhovna obnova stanovništva, ali ne da govorimo o nekoj vjerskoj opciji, nego smo jednostavno narušili sustav vrijednosti. Danas se nalazimo u nekoj vrsti moralne samoposluge u kojoj ljudi uzimaju samo prava, ali ne i obaveze – rekao je Nikica Gabrić dodavši da ne može biti osobna dobrobit ispred kolektivne.

Gabrić je rekao da je Nacionalnom forumu također bitna i borba protiv korupcije. Pritom je pohvalio HSLS koji ima jako dobar gospodarski program.

- Pljačka hrvatskog gospodarstva bila je zastrašujuća, a oni koji su bili dulje na vlasti imali su više prilike za to. Zbog toga građani ne vjeruju ni SDP-u ni HDZ-u – rekao je Nikica Gabrić.

Spomenuo je i tehnološku zaostalost proizvodnje u Hrvatskoj, kao i nedovoljan broj educirane radne snage. Prema njegovim riječima, najveći resurs su Jadran i Slavonija u koju valja uvesti navodnjavanje. Naveo je i dobru praksu u drugim državama koje nemaju takve adute, a odlično koriste druge opcije koje ni nama ne nedostaju. Ovaj savez političkog centra je i sklopljen kako bi se moglo izaći na izbore za EU parlament.


10.03.
2014.

Liberalke BBŽ obilježile Međunarodni dan žena

12:26 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Tijekom povijesti, žene su na ovaj dan održavale demonstracije, zahtjevajući jednakost i pravo glasa, dok se danas slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, ali isto tako i upozorava na još uvijek prisutne probleme nejednakosti te nasilja nad ženama.

Bjelovar info medijWatermark image

Upravo je taj problem potaknuo zastupnike Europskog parlamenta da ove godine povodom Dana žena stave naglasak na problem nasilja nad ženama, upozoravajući da danas ne postoje zakonodavne mjere na europskoj razini, niti sveobuhvatna strategija kojom bi se riješio ovaj problem. Stoga se Parlament EU u Rezoluciji „Borba protiv nasilja nad ženama“ koja je usvojena 25. veljače 2014. godine, zalaže za promjene te usvajanje takvih pravnih akata.
Bjelovar info medijWatermark image

Obilježavanju ovog Međunarodnog praznika, pridružile su se i Liberalke BBŽ i članovi Gradske organizacije HSLS-a Garešnice, dijeleći ženama garešničkog kraja simboličan poklon - cvijet maćuhice, kao podsjetnik na dosadašnja postignuća žena u borbi za jednakost te priznanje svim hrabrim ženama današnjice koje i dalje ustraju na istim ciljevima.


10.03.
2014.

HNS-ovac Jozo Radoš družio se s građanima Bjelovara u sklopu kampanje za EU parlament

01:19 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Dugogodišnji političar koji poznaje rad u EU parlamentu

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Kako bi pridobio glasače iz Bjelovara da glasaju za listu HNS-a na predstojećim izborima za EU parlament, u nedjelju se s građanima na bjelovarskom korzu družio Jozo Radoš, najviše pozicionirani kandidat liste HNS-a.

On je na kratkoj konferenciji za novinare održanoj na bjelovarskom korzu rekao da Europska unija i Europski parlament imaju velike i važne uloge u našem zakonodavstvu.

- Oko 50 posto zakona koji se tamo donose direktno utječu na naše zakonodavstvo. To su gotovo sva područja života i zato je važno da znamo što se tamo odlučuje i da imamo kompetentne ljude koji će zastupati interese građana koji su ih izabrali. Ja se u Bjelovaru krećem već zadnjih dvadesetak godina u raznim funkcijama, kampanjama. Blizak sam s vodećim ljudima grada i županije. Važno je poznavati potrebe svih građana, ne samo nekih. Naravno, ponekad je važno znati specifične potrebe nekog grada – rekao je Jozo Radoš novinarima.

Bjelovar info medijWatermark image

Na pitanje o broju izlazaka pojedinih EU parlamentaraca rekao je da se podatci mjere, ali ne govore i o kvaliteti rada pojedinog zastupnika.

- Broj istupa je važan, ali je važna kvaliteta i tema kojom se netko bavi. Naša filozofija stranke još nije takva da bi bili vodeća stranka. I na ovom prostoru na lokalnim izborima stvorili smo veliki broj načelnika. I vašeg župana koji je bio pod markom HNS-a pa po tome HNS ima tri župana u RH, a to nije malo – rekao je Jozo Radoš, kandidat HNS-a za EU parlament.

Članovi bjelovarskog ogranka HNS-a su tijekom druženja simbolično darivali naranče građanima.


08.03.
2014.

Crveni karanfili i stihovi Tina Ujevića za Dan žena

20:25 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Forum žena SDP-a Bjelovar i GO SDP-a Bjelovar svim ženama i svojim sugrađankama čestitali su Međunarodni dan žena, koji se obilježava na današnji dan 8. ožujka.

Crvene karanfile, cvijet koji simbolizira pravednost i borbu za jednaka prava, članovi SDP-a i saborska zastupnica Vanja Posavac podijelili su ženama na bjelovarskom korzu za njihov dan. Vanja Posavac, saborska zastupnica čestitala je Dan žena s porukom da će se Forum žena SDP-a uvijek boriti za njihova prava.


08.03.
2014.

Ruže i poruka za Dan žena od Hrvatskih laburista - stranke rada BBŽ

20:17 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatski laburisti - stranka rada Bjelovarsko-bilogorske županije u subotu, 8. ožujka 2014. na bjelovarskom korzu čestitali su Dan žena svojim sugrađankama poklanjajući prekrasne ruže i slatke delicije.

Oni su svim ženama i svojim Bjelovarčankama poslali poruku: „Drage žene, majke, sestre, bake, supruge, kćeri, prijateljice, kolegice, pozivamo Vas u zajedničku borbu za bolji položaj žena u Hrvatskoj! Poduprite nas u zahtjevima za bolja rješenja u novom Zakonu o radu kako bismo unaprijedili položaj žena na tržištu rada. Mi na vas mislimo cijelu godinu, danas samo malo više!“


08.03.
2014.

Dan žena čestitao i HNS BBŽ-a

17:31 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Kad ima mnogo žena u politici, mijenja se politika!

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dan žena Bjelovarčankama i svim ženama širom svijeta čestitao je i ŽO HNS-a BBŽ-a.

Oni su svojim sugrađankama poklanjali lončanice koje su kupili od Hrvatske udruge Hrastek.

Sandra Frčo, glasnogovornica ŽO HNS-a BBŽ kazala je da su cvijeće kupili kod naših proizvođača kako bi dali podršku njima, a pritom svoje Bjelovarčanke obradovali za njihov dan.

Na svojim letcima HNS-ovci su poručili: „Kad je samo nekoliko žena u politici, mijenjaju se žene. Kad ima mnogo žena u politici, mijenja se politika!"


08.03.
2014.

Organizacija žena Hrvatsko srce HSS-a cvijećem čestitala Dan žena

17:21 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Obilježili 8. ožujak, Dan žena

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Članice žena HSS-a „Hrvatsko srce“ Bjelovar i Zdenko Kramarić, predsjednik bjelovarskog Ogranka te stranke u subotu prije podne podijelili su cvjetne lončiće ženama na bjelovarskoj tržnici i čestitali svojim sugrađankama njihov dan.

Podijeljeno je nekoliko stotina cvjetnih lončića. Hrvatsko srce HSS-a već godinama redovito provodi akcije vezane uz prigodne datume. Sljedeća akacija planira se za Đurđevo.


08.03.
2014.

Povodom Dana žena HSS u Velikom Trojstvu mještankama darivao cvijeće

17:10 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Vidimo se u Hagu! do suza nasmijao gledatelje

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U petak navečer u domu u Velikom Trojstvu održana je predstava ''Vidimo se u Hagu'' koja je već predstavljena na Danima pučkog teatra u Hercegovcu, a hercegovačka dramska skupina uspješno ju je odigrala i pred publikom u Velikom Trojstvu.

Satira u kojoj se podjednako ismijavaju ratni zločinci Srbi i Hrvati, ali također i osoblje Haškoga suda nasmijalo je gledatelje u prepunoj dvorani u Velikom Trojstvu. Radnja predstave počinje kada mladi Srbin na prijevaru dovede vlastitog oca umjesto na izlet u Rim, pravo na saslušanje u Haag. Kao svjedok se pojavljuje Hrvat sumnjivog ponašanja kojem se na teret stavljaju razne nečasne radnje. Na kraju farse sutkinja koja ih saslušava biva stavljena na optuženičku klupu. Sve to uz ismijavanje svih i svačijih povijesnih i manje povijesnih navika i interesa.

Nakon uspješne predstave, kao i prošle godine organiziran je mali domjenak u predvorju gdje su posluženi domaći kolači, a sve posjetiteljice su od HSS-a dobile i cvijeće povodom 8. ožujka, Dana žena.


06.03.
2014.

Osnovana gradska organizacija ORaH Bjelovar

16:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Povodom Međunarodnog dana žena održana prva konferencija

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

O svojim aktivnostima koje će doprinijeti ravnopravnosti spolova najprije među članovima stranke, a potom i šire u četvrtak su na svojoj prvoj konferenciji za novinare govorili članovi Gradske organizacije OraH-a Bjelovar.

Nakon konferencije održana je i kratka prezentacija u kojoj su ilustrativno putem grafikona prikazani loši odnosi zastupljenosti žena i muškaraca u politici.

Dragutin Hubak, predsjednik Ogranka rekao je da su žene ravnopravne jedino kada je riječ o zaposlenosti u prosvjeti.

Bjelovar info medijWatermark image

- Osnovani smo 18. siječnja 2014. godine. Odlučili smo se za ORaH zato što smatramo da politika mora biti drugačija i da društvo u kojem živimo mora biti društvo jednakih mogućnosti i pravde za sve. U obrazovanju, osnovnim školama i visokim učilištima, te u pravosuđu zastupljenost je zadovoljavajuća, a ponegdje i prevladavajuća. U drugim strukturama je nedovoljna. Plaće su istovremeno i do deset posto niže za iste poslove. Žene su loše zastupljene i u politici, a rješenje pruža paritetna demokracija. ORaH će paritetnu demokraciju primijeniti na svojim unutarstranačkim izborima. Forum za ljudska prava i pravdu zalagat će se za društvo u kojemu su svi ravnopravni; sve građanke i građani. Zalagat ćemo se za ljudska prava. Građanke i građane zahvatila je apatija i nezanimanje za politiku čak i gađenje nad politikom i osobama koje se bave politikom. Bez aktivizma i optimizma ne može se doći do promjena. Radit ćemo na tome kroz edukaciju, javnim kampanjama kroz osnaživanje društveno zapostavljenih skupina, jačanje i osnaživanje institucija i organizacija civilnog društva – rekao je Dragutin Hubak, predsjednik Ogranka i pojasnio sustav paritetne demokracije u kojemu se nakon glasanja za muške i ženske kandidate primjenjuje pravilo da se na liste stavlja po jedan najbolji kandidat sa ženske liste i po jedan kandidat s muške liste naizmjence dok se lista ne popuni, a u cilju da se dođe do ravnomjerne zastupljenosti.


01.03.
2014.

Andrej Plenković posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju

19:05 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Zastupnik Plenković susreo se sa županom Damirom Bajsom, posjetio tvrtku ''Gala'' i održao predavanje o aktualnostima u EU

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković susreo se s povjerenikom HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije Slavkom Prišćanom i potpredsjednikom HDZ-a Marijanom Conerom te nizom drugih stranačkih kolega iz Bjelovara i županije.

Sastao se i sa županom Damirom Bajsom s kojim je razgovarao o gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te razvoju poljoprivrede i poduzetništva, kao i korištenju europskih fondova.

Posjetio je tvrtku 'Gala'' koja se bavi proizvodnjom jaja, a bila je izuzetno uspješna u korištenju europskih sredstava iz programa IPARD za modernizaciju proizvodnih kapaciteta u skladu s pravilima EU.

Nakon radnog dijela održao je i posjećeno predavanje o aktualnoj situaciji u EU uoči europskih izbora u svibnju.

Bjelovar info medijWatermark image

Kao član Odbora za proračun Europskog parlamenta istaknuo je kako Hrvatska u proračunskom okviru EU u narednih 7 godina ima na raspolaganju 85 milijardi kuna, što iznosi dvije trećine jednogodišnjeg hrvatskog proračuna. Upravo taj novac treba biti prava dodatna vrijednost nacionalnom razvoju i investicijski zamašnjak u situaciji kad država nema dovoljno novca u svom proračunu za pokretanje gospodarastva.


15.02.
2014.

Mladi HSLS-a dijelili srca za Valentinovo

20:44 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na Bjelovarskom korzu kod fontane u subotu je grupa mladih liberala dijelila srca sa bombonom i čestitkom za Valentinovo građanima i građankama.

Bjelovar info medijWatermark image
Ova akacija sa povodom samo je jedna u nizu koje za posebne datume organiziraju mladi HSLS-a Bjelovara.Bjelovar info medij


15.02.
2014.

HSS-ova licitarska srca za sve zaljubljene i pune ljubavi

20:36 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Mladi HSS-a grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, na Valentinovo, Dan zaljubljenih dijelili slatka crvena licitarska srca.

Valentinovo je simbol zaljubljenih, ali i svih onih koji pružaju ljubav.

- Ljubav je nešto najljepše, poručuju mladi iz HSS-a. Stoga smo za sve zaljubljene i pune ljubavi pripremili 500 licitarskih srdaca.

Naravno, svih petsto podijelili su u kratkom roku.


15.02.
2014.

Europarlamentarac iz redova Laburista Nikola Vuljanić razgovarao s građanima Bjelovara i Daruvara

20:19 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Predstavljen bilten Bolja Europa je moguća

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Rad u Europskom parlamentu u posljednjih šest mjeseci opisan je u biltenu u kojem Nikola Vuljanić brani tezu da Europa mora biti za građane i radnike, a ne krupni kapital te da Europa treba biti zajednica zemalja u kojoj će se rad cijeniti više od kapitala.

Svoju promociju biltena u Bjelovaru Nikola Vuljanić održao je na korzu ispred zgrade Croatia osiguranja, a novinarima je tom prilikom rekao da se u Europarlamentu ne odlučuje o projektima.

Bjelovar info medijWatermark image

- O projektima se odlučuje na komisiji i na sasvim drugačiji način. Ovaj parlament je jedno političko tijelo gdje se odlučuje o političkom razvoju, kretanju i sl. Situaciju u Daruvaru i Bjelovaru poznajem poprilično dobro putem našeg saborskog zastupnika Zlatka Tušaka. Često se nalazimo i znam situaciju te probleme koji su univerzalni u Hrvatskoj. Mogu se djelomice riješiti uz pomoć EU, ali uz naš angažman. U parlamentu se ne štite nacionalni interesi. U parlamentu se svatko zalaže za svoju političku opciju i svoje političke stavove. Ja se zalažem za prava radnika jednako u Njemačkoj kao i u Hrvatskoj. Kada se radi o pitanjima važnim za RH, lako se nađemo svi parlamentarci iz Hrvatske, nađemo zajednički stav kao kod rezolucije o Bosni kada se govorilo o trgovini sa Bosnom. Tu smo se našli. Nema veze što smo iz različitih političkih opcija ako je interes Hrvatski, tada nađemo na koji način možemo riješiti problem – rekao je Nikola Vuljanić novinarima.
Bjelovar info medijWatermark image

On je osim u Bjelovaru, u subotu predstavio ovaj bilten i u Daruvaru. Možda bi u Hrvatskom saboru također trebali zaboraviti stranačku boju i zajedno dogovoriti djelovanje prema izlasku Hrvatske iz recesije.


10.02.
2014.

Branko Hrg s HSS-ovcima Bjelovarsko-bilogorske županije na Pčelarskom sajmu u Gudovcu

14:35 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Hrg je poručio da ljudi moraju sami odlučiti, ali da ne izlaze iz sustava već neka se bore za svoju poziciju u sustavu

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg u pratnji HSS-ovaca Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s njihovim predsjednikom Dinkom Pirakom, obišao je 10. međunarodni pčelarski sajam na sajamskom prostoru u Gudovcu.

Prije obilaska sajma Branko Hrg, predsjednik HSS-a odgovorio je na nekoliko pitanja novinara. Na pitanje hoće li Marijana Petir biti na listi za EU parlament Hrg je odgovorio: - To još nismo dogovorili, razgovori su u tijeku i do kraja mjeseca budemo odlučili, ali će sigurno biti prva od partnera osim HDZ-a.

Na pitanje da li Ruža Tomašić treba biti na bilo kojoj listi za EU parlament odgovorio je: - Zašto ne, treba biti. Ruža Tomašić je dala do znanja da je spremna na neki način se uklopiti u okvire europskih pučana. To se jedno s drugim može pokazati kao dobar zajednički cilj.

Što se tiče bjelovarske politike HSS-a, na pitanje o potresima u gradskoj organizaciji HSS-a Bjelovar Hrg je rekao da to nisu potresi već uvijek ima onih koji su pritajeni nezadovoljnici i koji pokušavaju nešto destruktivno napraviti. Izjavio je da, međutim, neće biti problema, sve će to biti u redu!

Na pitanje novinara da problemi dolaze od onih koji su napustili stranku Hrg odgovara da ne zna kako dolaze problemi od onih koji su izašli iz stranke. Ako su neki izašli iz kuće onda ne mogu raditi o glavi onima u kući. Poručio je da ljudi moraju sami odlučiti, ali da ne izlaze iz sustava već neka se bore za svoju poziciju u sustavu. O turbulencijama u HSS-u Hrg je rekao da nikada niti u jednoj stranci neće biti kraja turbulencijama jer će njih uvijek biti te da one imaju samo jači ili slabiji intenzitet. Također, naglašava da su turbulencije u strankama najintenzivnije pred izbore, ali da ne treba ništa skrivati. Štoviše, dodaje Hrg, političke stranke moraju vrlo otvoreno sve reći. Javnost mora znati što političke stranke rade. Ja od toga ne bježim. Zašto? U čemu je problem?, upitao je Hrg.


09.02.
2014.

Održana tradicionalna HSS-ova čijana perja

00:56 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Uzvanici napunili dvoranu

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Uvod u tradicionalnu večer kakva je nekada u selima bila, večer kada se po kućama čijalo perje, u petak navečer je slikovitim plesovima prikazao KUD Veliko Trojstvo, a prepuna dvorana Mjesnog odbora u Zvijercima svjedočila je o zainteresiranosti građana svih dobnih skupina.

Članovi HSS-a organizirali su tradicionalno čijanje perja kako bi od zaborava sačuvali tradicionalne običaje ovoga kraja, a dok su žene ''nešto radile'', odnosno čijale perje, muškarci su isto nešto radili (kartali). Tako je na zabavan i maštovit način i mlađim generacijama dočarano kako je to bilo nekada, da se ne zaboravi tradicija.

Oko 250 uzvanika do posljednjeg je mjesta napunilo dvoranu, a vrijedni članovi su menu popunili domaćim vinom koje je svatko tko ima vinograd ponio od kuće, te domaćim kolačima i ostalim delicijama.

Osim članova HSS-a i njihovih simpatizera, pozivu na čijanu odazvali su se i prijatelji iz drugih stranaka: HDZ-a, SDP-a i ostalih.

Nakon večere, goste je zabavljao KUD Veliko Trojstvo koje se može pohvaliti s 90 godišnjom tradicijom. Kao sljedeću akciju očuvanja baštine Zdenko Kramarić, predsjednik bjelovarskog HSS-a najavio je obilježavanje Đurđeva.


30.01.
2014.

Poruka HSP AS BBŽ Kukuriku koaliciji

13:11 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

HSP AS BBŽ ovim priopćenjem želi dati punu podršku hrvatskim braniteljima u ostvarivanju njihovih prava nakon nedavne odluke Vlade RH koja se je obrušila na materijalni i društveni položaj branitelja iz Domovinskog rata.

Najava budućeg ignoriranja obaveze prenošenja 7 % dionica privatiziranih državnih poduzeća u braniteljski fond i smanjenje socijalnih prava branitelja kroz ukidanje "braniteljskih opskrbnina", a da ne govorimo o smanjenju mirovina te drugim pravima koja su na ponižavajući način ukinuta braniteljima.

HSP AS BBŽ svojim radom, zalaganjem i znanjem uvijek će pomagati braniteljima u ostvarivanju njihovih prava. Ako ova Vlada, ova Kukuriku koalicija ne zna ili ne želi znati tko su i što su hrvatski branitelji, MI ZNAMO.

HSP AS BBŽ
Zoran Đošić


29.01.
2014.

Zdenko Kramarić: Zamijenili smo ljude koji ‘vuku repove’ ovo je novi HSS

15:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Bjelovarski HSS: otišlo je samo devetero iz ženske organizacije HSS-a Hrvatsko srce

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Konferenciju za novinare, prvu u novom sazivu organizirali su u srijedu Zdenko Kramarić, novi predsjednik HSS-a Bjelovar i njegovi suradnici kako bi se osvrnuli na nedavni odlazak Nade Smiljanec, dugogodišnje predsjednice ženske organizacije HSS-a Hrvatsko srce.

Prema riječima Zdenka Kramarića koji je predsjednik gradske organizacije HSS-a postao prije dva mjeseca, u HSS-u smatraju da je tih nekoliko žena nagovoreno od bivših članova HSS-a koji su nezadovoljni što su smijenjeni.

Bjelovar info medijWatermark image

- Demantirat ćemo napise da je iz naše stranke izašao veliki broj članova. Od 27 ispisnica koliko je donijela gospođa Smiljanec, iz stranke je izašlo svega devet osoba. Nije istina da u Letičanima više neće biti ogranak. Za povjerenika sam postavio agronoma Daria Galjera. Neki su ljudi svoj kapacitet koristili da obilaze članove HSS-a i davali im ispisnice. Tražili ljude da se potpišu, te skupljali njihove članske iskaznice. Donijeli su to ovamo u stranku i ispisivali ljude iz stranke kako bi pokazali da se HSS grada Bjelovara raspada. Imamo i jednu ispisnicu na kojoj je potpis koji ne odgovara onome u pristupnici koju je potpisala navodno ista osoba. Ako to uzmemo u obzir, onda je devet zaista otišlo. Asocijacija Hrvatsko srce ima istu situaciju. Izašlo je tih devet što je jako malo. Za povjerenicu Hrvatskog srca postavio sam Jasnu Kovačević. Za dušobrižnike HSS-a poručio bih da se prime posla kojeg ima jako puno. Sela nemaju struju, neka i vodu. Imamo jako puno ruralnih dijelova koji nisu situirani. Cesta od Vrbovca do Bjelovara nije sagrađena, niti pruga od Žabna do Gradeca, Proizvodimo oko 40 posto svinjetine za vlastite potrebe, što znači da nam nedostaje oko 100 tisuća nazimaca da bismo imali vlastitu proizvodnju svinjskog mesa. Imaju dovoljno posla i bez brige o HSS-u. Kome se obraćamo? Onima koji su nagovorili te žene da istupe na ovakav način. Naši bivši članovi koji su bili u vodstvu HSS-a, a sada više nisu. Od dana kada smo stupili na funkcije u HSS-u, nismo imali, kao Vlada na primjer, 100 dana. Odmah nam je iz stranke istupila gospođa Horvatić, jedina vijećnica iz redova HSS-a koja mandat nije vratila. Sad su došli ovi napadi – rekao je Zdenko Kramarić.
Bjelovar info medijWatermark image

Upitan kako ocjenjuje rad Nade Smiljanec za vrijeme dok je vodila Hrvatsko srce, Zdenko Kramarić je rekao kako ne može reći da ona to nije radila dobro.

- Neki od novinara su bili prisutni kada smo za sv. Nikolu obilazili dječji vrtić Pinokio, Udrugu Bilogora i Sigurnu kuću. Ja sam bio Sveti Nikola, a izjavu je davala samo gospođa Nada Smiljanec, predsjednica Hrvatskog srca. Novac za tu akciju dobila je od stranke, a dio novca sam, što vam mogu potvrditi i ljudi koji su danas ovdje, dao ja iz svog džepa da se kupe pokloni toj djeci. Nikada nismo rekli da je njen rad bio loš, ali ovo što je sada napravila nije u redu. Otkako sam ja došao na funkciju, ja sam joj dao mjesto u odboru što je ona odbila. Za ranije razdoblje ne mogu reći jer me nije bilo. Ranije je ona krojila politiku sa svima koji su bili u HSS-u prije nas. Nama je ostao samo teret onoga što su napravili. Mi sada ništa ne smijemo reći jer odmah kažu; ''Ah! To ste vi iz HSS-a, vi ste uništili županiju, bolnicu!'' Nama je ostalo još jedino vlastito poštenje. Jer nemamo nikakve ljage. Zato smo napravili da u rukovodstvu nema više starih koji vuku neke repove. Do sada je učlanjeno novih 25 članova. Puno ste nam pomogli ovime što ste pisali o istupanju članova. Otišli smo na teren i razgovarali s ljudima, a oni su se vratili u HSS – rekao je Zdenko Kramarić i pokazao novinarima formular upisa i ispisa iz stranke iste osobe na kojima su očigledno dva različita potpisa osobe koja živi u Njemačkoj, a već dugo nije bila u Hrvatskoj. Na konferenciji su HSS-ovci pozvali na tradicionalnu čijanu perja koja će se održati u petak 7. veljače 2014. u Zvijercima u dvadeset sati.
Bjelovar info medijWatermark image


26.01.
2014.

Za odlazak žena iz HSS-ove organizacije žena Hrvatsko srce optuženo je novo vodstvo stranke

12:01 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Zdenko Kramarić – ovdje sam tek dva mjeseca, ali osobno žalim zbog odlaska gospođe Nade Smiljanec

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Poznavatelje političke scene iznenadio je odlazak Nade Smiljanec, predsjednice ženske organizacije Hrvatsko srce ogranka Bjelovar. Prije nekoliko dana izjavila je za medije da je s njom izašlo iz stranke četrdesetak članica raznih ogranaka Hrvatskog srca.

Iako nije htjela novinarima reći konkretna imena ljudi zbog kojih odlazi, Zdenko Kramarić, dopredsjednik HSS-a i šef ogranka u Letičanima oglasio se u subotu rekavši da je istupilo petnaestak osoba, a dio njih koji su istupili nisu ni znali da istupaju iz HSS-a u trenutku kada im je gospođa Smiljanec dala formular za istupanje, već su smatrali da samo napuštaju Hrvatsko srce. Nakon tog saznanja vratili su se u svoje ogranke HSS-a i uzeli natrag svoje članske kartice.

Zdenko Kramarić, potpredsjednik stranke rekao je da je od 12. mjeseca do danas učlanjeno 21 novih članova u gradski HSS

- Gospođa Nada Smiljanec je od 2007. godine otkako je preuzela Hrvatsko srce u samom vrhu organizacije HSS-a. Nada Smiljanec je uz našu bivšu članicu, gospođu Horvatić kreirala politiku gradske organizacije HSS-a sve dok u prosincu nisam preuzeo ja. Ta je politika bila takva da trenutno HSS-a nema nigdje. Gospođu Nadu sam zadnji put čuo prije sedam dana. Kada sam čuo da izlazi iz HSS-a pitao sam ju, no ona je tada rekla da još ne zna da li će izaći ili neće. Zatim smo se čuli 18. siječnja i rekla mi je da ostaje u stranci. Nadalje smo pričali o čijani koja nam je sljedeći projekt. To što je gospođa Nada radila prije mog dolaska u vodstvo stranke ne mogu komentirati. Za zadnji prikaz Martinja nije bila na tržnici. Bile su druge žene. Za sv. Nikolu obišli smo dječji vrtić Pinokio, Udrugu Bilogora i Sigurnu kuću. Novac za poklone je dala stranka i dao sam osobno ja na odboru koji se održavao kod nje u Letičanima. Ima 12 svjedoka koji to mogu potvrditi. Kod te akcije ja nisam davao nikakve izjave, već ih je davala gospođa Nada. Tako se nitko nije kitio radom Hrvatskog srca. Bar ne u ovom slučaju. Gospođa Nada je izjavila da se gasi ogranak u Letičanima, a to nije točno. Što se tiče ogranka Kupinovac, iz njega je izišla gospođa Horvatić i njena obitelj, ukupno osam osoba. Na izborima za Gradsku organizaciju HSS-a, pravo predlaganja ima odbor ili deset članova odnosno delegata skupštine HSS-a. Ja sam skupio 57 potpisa delegata skupštine HSS-a, a skupština je brojala 83 delegata. Znači da sam skupio više nego dovoljnu većinu glasova. Gospođa Nada je na odboru predložila gospođu Mirjanu Horvatić za predsjednicu gradske organizacije, a gospođa Horvatić je taj prijedlog odbila rekavši da će se ona kandidirati ako ja odustanem. Zar se jedna intelektualka boji običnog seljaka? O tome nema potrebe raspravljati. Čista izmišljotina je da žene nisu dobile mjesta u biračkim odborima. Ona je konkretno bila u biračkom odboru u Kupinovcu za vrijeme izbora za mjesta u EU parlamentu. Kada su bili lokalni izbori nije mogla biti jer je bila kandidat na listi, pa ne može biti na biračkom mjestu. Može se u Gradskoj upravi ili u stranci provjeriti koliko je žena bilo na biračkim mjestima, a bilo ih je više nego muškaraca! Za lokalne izbore me nije bilo jer se nisam slagao sa tadašnjom politikom, tako da ne znam koliko je žena bilo za te izbore. Međutim, znam da gospođa Nada tada nije mogla biti jer je bila u logistici. Ovo je zadnji pokušaj napada i rušenja ogranka HSS-a Bjelovar, kao i županijskog ogranka. Više ništa nećemo prešućivati – nikome! Možemo samo reći – gospodo, primite se posla, dovucite investicije u naš grad i županiju, a prestanite se baviti HSS-om! Još jednom želim istaknuti da mi je žao što je gospođa Nada izašla iz HSS-a. Želim joj puno sreće u njenom daljnjem radu. Vjera u Boga i seljačka sloga – rekao je Zdenko Kramarić o napuštanju ženske organizacije Hrvatsko srce od strane petnaestak dosadašnjih članica i članova za koje tvrdi da je preuveličano što se tiče broja ljudi koji su otišli.

Kramarić tvrdi i da kratak period tijekom kojeg je ova nova garnitura na vlasti sigurno nije doprinio tom odlasku. Prema njegovim riječima, sljedeća akcija očuvanja tradicije i običaja odvijat će se na također tradicionalnoj HSS-ovoj čijani.


25.01.
2014.

Tridesetak žena Udruge ‘’Hrvatsko srce’’ otišlo iz HSS-a

09:53 | Šalje:  | komentara 1
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Nada Smiljanec: Nezadovoljne smo tretmanom novog vodstva HSS-a

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Novu će, ovog puta civilnu, humanu i nepolitičnu udrugu osnovati Nada Smiljanec i druge bivše članice Hrvatskog srca, udruge žena HSS-a koje su ovu humanitarnu udrugu napustile zbog nezadovoljstva tretmanom sadašnjeg novog vodstva te stranke.

Četrdesetak članica ove humanitarne i dobro organizirane ženske udruge HSS-a iz nekoliko ogranaka odlučilo je otići iz HSS-a nakon što su neke od njih u toj ženskoj asocijaciji bile dvadeset godina.

Nada Smiljanec, predsjednica koja je posljednjih godina vodila ovu udrugu i okupljala njene članice oko humanitarnih projekata koji su provođeni kontinuirano bez obzira na to da li je vrijeme izbora ili ne, kaže da čelni ljudi njihovog ogranka nisu ni trepnuli kada su žene najavile odlazak.

- Odlučili smo izaći iz politike van. Ne slažemo se s donošenjem nekih odluka i ne želimo raditi s određenim ljudima. Ne želimo da se netko na našim projektima uzdiže, a naš rad omalovažava. Mediji su svjedočili da smo radili cijele godine kontinuirano. Čim sam stupila 2007. godine na mjesto predsjednice Udruge žena ''Hrvatsko srce'' organizirala sam dobrovoljno darivanje krvi gdje je 40 naših članova pristupilo toj akciji. Gasi se ogranak u Letičanima koji sam pokrenula sa sedamnaest članova. Učlanila sam ukupno 60 članova iz raznih mjesta; Martinca, Bjelovara, Trojstvenog Markovca. Žene su htjele biti u mom ogranku i surađivati sa mnom. Već sam ranije upozoravala vodstvo s čime se ne slažem. Svakome sam rekla što mislim u četiri oka. Sve što kažem iza toga stojim. Ne volim kad ljudi čekaju da prođe glavni odbor, promjene ono što smo se dogovorili. Da sam ja tako radila, ne bih uspjela. Bitan je vođa, ali i tim s kojim surađujem. Zato sam izašla van. Sa mnom je izašao 31 član. Ogranak se ugasio i u Kupinovcu gdje je predsjednica bila gospođa Mirjana Horvatić. Tamo je izašlo šest žena i pet muških. Otišlo je četrdeset članova sigurno. Od toga 35 žena. Zamjeram da se iza dogovora nije stajalo. Ako se dogovorimo na glavnom odboru tko bi bio predsjednik, tko potpredsjednik da se kasnije to mijenja. Također sam zamjerala što žene nisu mogle dobiti mjesta na kojima se moglo nešto i zaraditi kao što su biračka mjesta. Nisam za to da se guraju samo muški. Neki koji nisu niti zaslužili. Nitko nije nezamjenjiv. Umjesto mene će doći netko drugi, a mi koji smo izašli osnovat ćemo humanu udrugu i nastaviti s radom. Udruga će se baviti humanitarnim radom i kulturom naših običaja. Sve što sam radila do sada nastavit ću, ali bez politike. Nije mi se svidjelo kada su me pitali u mjestu što se radi za selo, a ja ne mogu odgovoriti. Ako ja nešto kažem, moram iza toga stajati. Također me jako pogodilo kod hodočašća na Mariju Bistricu koje služi da se izmoli, a ne u svrhu političke promocije, što su neki to koristili za politiku! Mi smo žene osjećajnije i idemo sa nekom molitvom na hodočašće, a ne da se time netko služi za vlastitu promidžbu – rekla je Nada Smiljanec, bivša predsjednica Hrvatskog srca, udruge žena HSS-a.

Bjelovar info medijWatermark image

Žene koje su zajedno s njom izašle iz HSS-a neće ostaviti humani rad i sve što su do sada radile za zajednicu. Nastavit će dalje nakon što osnuju civilnu udrugu. Prema njihovim riječima, već se pomalo spremaju za Uskršnje praznike kada će ponovno posjetiti sve potrebite, uljepšati im praznike svojom dobrotom i marom. I doista, nije bilo praznika ili značajnijeg datuma a da žene Hrvatskog srca nisu darivale djecu, žene u sigurnoj kući, učenike 5. osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, građane povodom Martinja ili drugih praznika kada bi napekle domaće tradicionalne kolače i častile građane na tržnici ili pred katedralom.

I tada bi se čelni ljudi HSS-a uz smiješak fotografirali pred tom raskoši dobrote, a kolegice iz Hrvatskog srca ne bi ni spomenuli, kao da su osobno oni kolače kod kuće ispekli i sve to organizirali sami samcati.

Neki od pozicioniranih članova HSS-a, saznajemo iz pouzdanih izvora, ovom su se dobrotvornom radu čak i podsmjehivali. Kada su jednom prilikom žene Hrvatskog srca donijele kolače seljacima koji su prosvjedovali zbog politike vlade (tada HDZ uz pomoć HSS-a i HSLS-a) dobile su packe. I tada su bile zbunjene zašto članice Hrvatske seljačke stranke ne mogu podržati hrvatske seljake koji se bore za svoju egzistenciju. Ovo novo vodstvo HSS-a dokrajčilo je njihovo strpljenje i toleranciju.


21.01.
2014.

Prionuti rješavanju uočenih problema

17:02 | Šalje:  | komentara 1
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


PRVE AKTIVNOSTI GRADSKE ORGANIZACIJE ORAH-A U BJELOVARU

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Gradska organizacija ORaH-a Bjelovar koja je počela radom u subotu 18. siječnja na čelu s povjerenikom dr. sc. Dragutinom Hubakom obavijestila je javnost o voditeljima svojih radnih foruma.

Sukladno ovlaštenju koje je povjerenik dobio od strane Predsjedništva ORaH-a za privremene nositelje i predsjednike foruma Gradske organizacije imenovani su temeljem svoje stručnosti mr. Mira Seretin Šlajs za predsjednicu Gradskog foruma za zaštitu okoliša, dr. Branimir Hrastnik za predsjednika Gradskog foruma za gospodarstvo, mr. Ema Hrženjak za predsjednicu Gradskog foruma za ljudska prava i pravdu i prof. Martina Matoničkin za tajnicu.

- Ovim imenovanjima započinje osnivanje programskih foruma Gradske organizacije ORaH-a, okupljanje članova unutar njih i izrada temeljnih dokumenata neophodnih za rad u skladu sa Statutom ORaH-a, sve do Izborne skupštine Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar koja je planirana tijekkom 2014. godine. Do tada će svi forumi raditi na usuglašavanju planova i programa koji su nužni za dugoročni rad na rješavanju problema koji su uočeni ili će biti uočeni na području svoga djelovanja, unutar Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, objašnjava prve aktivnosti ORAH-a u Bjelovaru dr. sc. Dragutin Hubak, povjerenik Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar.


18.01.
2014.

Formirana prva gradska organizacija ORaH-a u Bjelovaru

21:14 | Šalje:  | komentara 1
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Mirela Holy govorila je o formiranju gradske organizacije, o planu rada ORaH-a, programu i održivom gospodarstvu te izlazu iz krize

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Krajem prošle godine najavili su aktivnosti za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u podizanju stranačke strukture stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), predsjednice dr.sc. Mirele Holy.

Najave su bile više nego brze i konferencija za novinare održana je 18. siječnja 2014. godine u hotelu Central u Bjelovaru. Osim konferencije održana je i tribina na temu: ''Održivo gospodarstvo - Izlaz iz krize.''

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy istaknula je da je konferencija za novinare sazvana kako bi informirali javnost o formiranju prve gradske organizacije ORaH u Bjelovaru. Riječ je o prvoj gradskoj organizaciji ORaH-a u cijeloj Hrvatskoj. Ispunjeni su svi uvjeti za formiranje gradske organizacije, točnije broj registriranih članova prešao je brojku dvadeset. Predsjedništvo je odabralo i prvog povjerenika u cijeloj Hrvatskoj, a to je gospodin doktor Dragutin Hubak.

- Gospodin Hubak odradio je jako kvalitetan posao na okupljanju ljudi u Bjelovaru i na tome mu se u ime predsjedništva i središnjice ORaH-a iskreno zahvaljujemo. Uloga povjerenika i gradske organizacije je da radi na nekoliko razina i to na podizanju vidljivosti stranke ORaH-a u Bjelovaru, na organizacijskom dijelu, odnosno na rastu broja članova i simpatizera ORaH-a, na programskom dijelu, a to je da ljudi iz ORaH-a rade aktivno na kreiranju politika važnih za Grad Bjelovar, kako bi ponudili kvalitetna rješenja za razvoj i napredak grada Bjelovara. Tu je i organizacijski dio, a nadamo se da će gradska organizacija ORaH-a uskoro imati i svoje prostorije u kojima će moći odrađivati svoje redovne aktivnosti - rekla je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a.

Bjelovar info medijWatermark image

Mirela Holy je nastavila o planu rada ORaH-a i to da je predviđeno da unutarstranački izbori za cijelu Hrvatsku budu odrađeni tijekom jeseni, odnosno u devetom ili desetom mjesecu. Do tada će organizaciju voditi povjerenik, koji u ovom razdoblju ima ovlasti kako gradskog foruma tako i gradskog predsjednika organizacije. Povjerenik ove gradske organizacije gospodin Hubak može odabrati svoje suradnike. Nadam se da će sve biti odrađeno do kraja ljeta i da ćemo imati potpuno jasnu situaciju za unutarstranačke izbore, koji se provode jedan član - jedan glas.

Nakon službenog dijela postavljeno je nekoliko pitanja predsjednici ORaH-a Mireli Holy. Prvo pitanje bilo je vezano za teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Na to pitanje predsjednica je potvrdno odgovorila, istaknuvši: - Tako je, prema programu ORaH-a, mi zagovaramo teritorijalni ustroj Republike Hrvatske, pod kojim se podrazumijeva ukidanje županija i formiranje četiri regije i to na temelju određenih povijesnih, logičnih i europskih kriterija. Tu bi se vodili i određenim idejama iz europskih statističkih regija koje omogućavaju lakše apliciranje i dobivanje sredstava iz Europskih fondova. To podrazumijeva i smanjenje troškova administracije. Na početku nije nužno da dođe do otpuštanja ljudi, ali sa uvođenjem reforme javne uprave koja bi se odnosila ne samo na državnu administraciju, već i na jedinice lokalne samouprave i to po principima kvalitativne reforme, odnosno uvođenja mjerljivih kriterija rada činovnika, vjerojatno bi došlo do odlijeva određenog broja ljudi koji nisu u stanju odrađivati zadatke.

Predsjednica je također naglasila da će prema statutu ORaH-a oni imati samo regionalne organizacije koje pokrivaju nekoliko županija. Nelogično je da osnivaju županijske organizacije, a zalažu se za ukidanje županija. Umjesto županijskih organizacija za područje Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara to će biti središnja regija koja je i najveća regija i obuhvaća najviše županija.

Na pitanje o programskim ciljevima Mirela Holy je rekla: - Mi smo malo drugačija stranka nego što su druge stranke. Nama nije na prvom mjestu ostvarivanje političkog cilja u smislu ostvarivanja političkog rezultata. Ulogu ORaH-a vidimo u pozitivnom djelovanju na velike stranke i na općenito političku klimu u Hrvatskoj kao i u smislu realizacije određenih rješenja koja su kvalitetna za Hrvatsku i mogu dovesti do boljeg života građana Republike Hrvatske. Smatramo da politika mora biti posao u javnom interesu i da političke stranke trebaju nuditi određene programe i određena rješenja sa kojima se može doći do boljeg i kvalitetnijeg života građana. To je primarni cilj stranke koji će se provesti kroz realizaciju politike održivog razvoja.

Što se tiče teme ''Održivo gospodarstvo - Izlaz iz krize“ predsjednica je istaknula da u Hrvatskoj postoje dosta velike predrasude vezane uz politiku održivog razvoja koja se protivi realizaciji gospodarskih projekata, a situacija i stvarnost su potpuno suprotne i demantiraju to. Naime, jako veliki broj razvijenih država - europskih i država svijeta, danas i u posljednjih desetak godina najveći broj novih radnih mjesta otvara upravo na realizaciji projekata održivog razvoja. Kroz realizaciju tih projekata bilježi se veći gospodarski rast. Riječ je o cijelom nizu različitih projekata vezanih uz energetiku, održivu poljoprivredu koja može biti ekološka, organska, ali i održiva. Tu su projekti energetske učinkovitosti posebice u prometu i građevinarstvu, kao i cijeli niz projekata vezanih uz zelene tehnologije, posebice u sektoru obrade otpada, gdje se također može otvarati cijeli niz novih radnih mjesta, zatim na iskorištavanju sekundarnih sirovina, na gospodarenju vodnim resursima te na korištenju određenih agrotehničkih mjera. U Hrvatskoj je potrebno povećati proizvodnju hrane sa sadašnjih 50% koje uvozimo iz inozemstava na znatno viši udio zadovoljenja vlastitih potreba za hranom. Tu je također i 50% energije koju uvozimo. Kada ovo pogledate možete sami zaključiti da uvoženjem hrane i energije Hrvatska subvencionira tuđe gospodarstvo umjesto da taj novac ostane u Hrvatskoj za otvaranje novih radnih mjesta. Špica našeg gospodarskog programa je zadovoljenje onih temeljnih potreba bez kojih neko društvo ne može biti samostalno i samoodrživo, a to su energija, voda i hrana – naglasila je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a na kraju tiskovne konferencije.


18.01.
2014.

ŽO HNS-a BBŽ jednoglasno podržala odluku Predsjedništva HNS-a

00:17 | Šalje:  | komentara 5
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U četvrtak, 16. siječnja 2014. godine održana je sjednica Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj su članovi jednoglasno podržali odluku Predsjedništva HNS-a kojom je Radimir Čačić isključen iz stranke jer je počinio iznimno teške povrede Statuta HNS-a i tako nanio štetu ugledu HNS-a i stranci u cijelosti.

Budući je tijekom posljednjih mjeseci, otkad je otišao na odsluženje zatvorske kazne, intenzivirao komunikaciju u javnosti koja je bila usmjerena direktno na destabiliziranje stranke, naročito na sjeverozapadu Hrvatske, te neovlašteno sazivao sastanke, smatramo da je Čačić sam sebe svojim postupcima doveo u takav položaj.

Takva odluka pokazala je da nijedan pojedinac, koliko god visoko pozicioniran, nije i ne smije biti ispred interesa i budućnosti stranke, zaključilo je Predsjedništvo Županijske organizacije HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.


17.01.
2014.

Priopćenje GO SDP-a Grubišno Polje

08:31 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom konferencije za novinare HSS-a u tekstu objavljenom na portalu bjelovar.info, pod naslovom ''HSS predstavio smjernice rada HSS-a na području županije'' prisiljeni smo reagirati priopćenjem. Naime u tekstu objavljenom na portalu bjelovar.info, podpredsjednik ŽO HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije g. Dalibor Jurina izjavljuje, citiram ''Pojedinačno nam prelaze iz SDP-a ili drugih stranaka".

Ovdje odgovorno tvrdimo da Dalibor Jurina LAŽE!

Naime, istina je da je gospodin Jurina zvao pojedine članove GO SDP-a Grubišno Polje na ''kave'' i nudio im prelazak u HSS, ali na njegovu veliku žalost u tim svojim nastojanjima nije naišao na plodno tlo.

Koliko je nama poznato NITI JEDAN član/ica SDP-a Grubišno Polje nije prešao/la u HSS (pošto nitko nije zatražio ispisnicu iz SDP-a). Valja podsjetiti da je HSS u Grubišnom Polju, kao i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, marginalna strančica koja u Gradskom Vijeću Grada Grubišnog Polja ima tek 1 od 16 vijećničkih mandata i koja je na vlasti valjda zahvaljujući dobroj trgovini pa je tako i sam gospodin Jurina postao dogradonačelnikom, a taj jedan jedini član vijeća potpredsjednikom gradskog vijeća. U tom svjetlu i cijela koncepcija ''novog HSS-a'' koji, kako kaže novi predsjednik g. Pirak, neće biti trgovački i foteljaški, pada u vodu jer je novi podpredsjednik ŽO HSS-a BBŽ (Dalibor Jurina) očito čisti primjer nečega suprotnog.

On nadalje kaže kako su ljudi koji prelaze u GO HSS-a Grubišno Polje prepoznali njegov angažman u gradskoj upravi. Mi ga ovdje pitamo kakav je to angažman i gdje je njegovim dolaskom došlo do silnih poboljšanja u gradu Grubišnom Polju?

Porazna je činjenica da Grubišno Polje sa Daliborom Jurinom kao i sa njegovim prethodnicima iz dana u dan sve više i više propada i nazaduje. Gospodarska situacija u Grubišnom Polju je katastrofalna, a gradska vlast HDZ-a i HSS-a ništa ne čini kako bi to stanje i popravila, zato jer jednostavno nema vizije kako to učiniti.

Na veliku žalost gospodina Jurine, novom mrežom sudova u RH, koja je predstavljena od strane ministra pravosuđa RH g. Orsata Miljanića, predviđa se vraćanje stalne ispostave suda u Grubišno Polje tako da i njegovo prozivanje o zatvaranju nekih ispostava državnih službi također ''pada u vodu''.

Iz svega gore navedenog vidljivo je samo jedno, a to je nepresušna želja za vlašću i ''foteljama'' te silno nastojanje da se te fotelje i zadrže.

Predsjednik GO SDP-a Grubišno Polje
Sebastijan Svat, v.r.


17.01.
2014.

HSS predstavio smjernice rada HSS-a na području županije

07:28 | Šalje:  | komentara 35
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Dalibor Jurina: Pristupili nam članovi laburista u Grubišnom Polju

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dinko Pirak, predsjednik županijske organizacije HSS-a u četvrtak je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio smjernice rada HSS-a na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zdenko Kramarić, Dalibor Jurina te tajnik Boro Bašljan i Antonio Babec, predsjednik organizacije mladih.

Bjelovar info medijWatermark image

- Kamo to HSS naše županije kreće? Održana je naša skupština i izabrano je novo vodstvo, a ja sam preuzeo dužnost predsjednika. Imali smo burno razdoblje stranke. Zadovoljni smo što smo u gradovima i općinama imali dobar rezultat. Nedopustivo je da HSS koji tradicionalno dominira ovim prostorom nije imala kandidata za župana. To se nije smjelo dogoditi. Time je ostvaren i loš rezultat na izborima što se tiče županije. Od 18 općina imamo šest načelnika općina te jednog gradonačelnika, no u mnogim sredinama imamo dogradonačelnika ili predsjednike vijeća. Vidimo HSS kao stranku međusobne tolerancije svih članova. Vidimo HSS kao stranku u kojoj su različita mišljenja dobrodošla, ali dok donesemo stav svi naši dužnosnici trebaju taj stav prezentirati javnosti. Nećemo se baviti trgovinama, nećemo se baviti foteljaškom politikom. Mi koji smo ovdje možemo bitno doprinijeti gospodarskom, društvenom i ostalom razvoju županije. Na županijskoj razini smo podbacili, osvojili smo samo pet mjesta, ali Zlatko Car je dao ostavku te ćemo zatražiti temeljem ostvarenih mandata na listi da se to mjesto vrati HSS-u. Prije dva dana smo imali predsjedništvo stranke za koje je vladao veliki interes. Odluke smo donijeli jedinstveno. Županijska politika nije dobra zato što nam gospodarstvo županije ima velikih problema. Investicija nema ni u najavama, zaobilaze nas, a postojeći gospodarstvenici imaju problema. Svjedoci smo trenda ukidanja institucija u županiji, ali i gradovima i općinama. Na terenu imamo kaos, ne povećavamo standard života, nego suprotno. Aktualna je bolnica, spajanjem s drugom bolnicom,ukidanje sudova, Čazmanci ukidanjem drugostupanjskih sudova idu u Veliku Goricu. Otišle su agencija za poljoprivredu, a da se županijska politika nije na to ni osvrnula. Poljoprivrednici su tamo dolazili obavljati svoje poslove, a sada moraju ići u Bjelovar. Centralizirani su i domovi zdravlja. Županija treba intervenirati ne samo kod bolnice, nego i drugih slučajeva ukidanja ispostava jer to utiče na život građana. HSS na političkoj sceni ove županiji podržat će sve ono što čini dobro županiji. Sve ono što radi župan ako je u interesu građana. Nećemo podržavati politikantstva i demagogiju, najavu radnji od kojih ima vrlo malo. Stranka nam se nije osvrnula na smjenu naših pročelnika. Oni su došli na ta mjesta putem politike, ali te pročelnike je postavio Damir Bajs, a sada ih je smijenio. Mi trebamo braniti svoje vlastito opredjeljenje, vlastitu politiku. Na terenu nam građani daju povjerenje da vodimo svoje sredine. Imali smo protukandidata, ali nam vjeruju. Želimo da nam i građani županije vjeruju i da kažemo ljudima da je HSS opet opcija. HSS je pozicionirana , a to je dobro jer smo lutali s lijevima i s desnima. Mi smo se odredili da smo pučka opcija, demokršćanskih načela, a spustit ćemo to na ovu županiju i to je naš politički prostor na kojemu ćemo raditi. Razvijat ćemo samostalnu politiku uz toleranciju i suradnju s lijevima i desnima, ali našu budućnost vidimo u suradnji s demokršćanima – rekao je Dinko Pirak o zaokretu HSS-a.
Bjelovar info medijWatermark image

- Na području BBŽ imamo 1500 članova i radimo da povećamo taj broj. Najviše nam daje nadu da se priključuju mladi ljudi s područja županije. HSS ima puno kvalitetnih ljudi i potencijala za oporavak. Želimo postati ono što smo bili, a to je prva stranka po snazi u ovoj županiji. Želimo oživjeti četiri organizacije koje su zamrle jer ima kvalitetnih ljudi koji su bili aktivni, ali su se nezadovoljni radom stranke pasivizirali. Dolaskom nove ekipe javljaju nam se i žele se ponovno uključiti. Stranka neće voditi svađalačku politiku nego će raditi u interesu građana županije – rekao je Boro Bašljan, tajnik HSS-a BBŽ.

Dalibor Jurina, potpredsjednik županijskog HSS-a, zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja i predsjednik gradske organizacije HSS-a Grubišnog Polja rekao je da i ovaj grad dijeli sudbinu malih gradova kojima se službe ukidaju.
Bjelovar info medijWatermark image

- Za svaki gruntovni izvadak građani će morati u Daruvar iako smo nudili besplatan prostor. Od lokalnih izbora sudjelujemo u vlasti u Grubišnom Polju i nakon sedam, osam mjeseci imamo pozitivnih pomaka. Ovih dana nam prelazi veći dio stranke Hrvatskih laburista. To su ljudi koji su i osnivali laburiste u Grubišnom polju i koji za sobom vuku i ostalo članstvo. Potpisano je već petnaest pristupnica, a očekujemo još toliko. Pojedinačno nam prelaze iz SDP-a ili i drugih stranaka. Mnogi su prepoznali moje napore u gradskoj upravi – rekao je Dalibor Jurina.

Zdenko Kramarić, potpredsjednik HSS-a i predsjednik gradske organizacije HSS-a Bjelovara rekao je da je od gospođe Horvatić koja je zastupala HSS u Gradskom vijeću Grada Bjelovara zatraženo da vrati mandat HSS-u, no ona to nije učinila.
Bjelovar info medijWatermark image

- Dobro je tržila i nije vratila mandat HSS-u. Marina Balen iz HSLS-a je tražila od gradonačelnika Bjelovara da HSS-u oduzme prostorije. HSS grada Bjelovara nije nikada imao gradske prostorije, već županijska organizacija HSS-a. Mogla se informirati koja organizacija ima prostorije Grada. Ako nemamo vijećnika, nemamo pravo ni na prostor od Grada, no mi nikad nismo ni imali gradski prostor na korištenju – rekao je Zdenko Kramarić, predsjednik gradskog ogranka HSS-a Bjelovara.


11.01.
2014.

HSP AS reagirao priopćenjem na događaje u Gradu i Županiji

21:58 | Šalje:  | komentara 38
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ovih nekoliko dana Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija bili su središte vrlo zanimljivih događanja. HSP AS kao jedina od stranaka na ovom području kojoj je stalo da se nešto učini i promijeni, opet se javno preko medija odlučila obratiti žiteljima naše županije i reagirati na neke događaje koji su se dogodili ovih dana.

Prvo bi se dotaknuli „Ljevaonice", tvrtke koja koliko znamo još nije dobila opskrbu el. energijom kako bi nastavila s proizvodnjom. Kao stranka reagirali smo i na Županijskoj skupštini na aktualnom satu, postavivši pitanje županu Bajsu u svezi „Ljevaonice". Svi znamo da je došlo do sastanka između predstavnika HEP-a i predstavnika Ljevaonice. Međutim, stalo se na tome da će HEP izvijestiti što je odlučio. HEP se ne javlja ništa, radnici ne rade i dalje strahujući od najavljenog otkaza za osamdesetak radnika.

Moramo reći i da su od 31.12.2013. godine svi radnici „Česme" završili na Zavodu za zapošljavanje.

Bjelovarska Opća bolnica gubi status opće bolnice, pripaja se Općoj bolnici Virovitica, a svi žitelji naše županije koji će trebati veću razinu zdravstvene zaštite umjesto Zagreba (81 km) morat će ići u „bliži" Osijek (200 km). Pitamo se što bivši župan gosp. Čačija kaže na to? Dopustio je propadanje bolnice, dao je u ruke Vladi Republike Hrvatske, ako je tako možemo nazvati. Jer iskreno ta Vlada ne zna što radi. Pitamo naše saborske zastupnike, pogotovo zastupnike vladajućih, Vedrana Babića, Vanju Posavac pa i Vladimira Bileka, kako su mogli dopustiti da se tako nešto dogodi. Oni su izgleda tamo samo da sjede i da uzmu dohodak. Ali čudno je to malo jer gosp. Babić u Županijskoj skupštini uvijek ima nešto za reći - zaboravio sam on je ovdje oporba.

Gradonačelnik Korušec je otvorio podzemnu garažu u Bjelovaru s 81 parkirnim mjestom. Investicija je koštala kažu 8 i pol milijuna kuna, ali ako ćemo govoriti istinu garaža je koštala puno više. Međutim, pitamo se ako ostanemo bez bolnice, što ćemo s tolikim garažnim mjestima.

Na kraju bi se osvrnuli na izjave gradonačelnika Čazme gosp. Piraka. Mi u HSP AS uvijek ćemo podržati dobre prijedloge i sve ono što bi poboljšalo rad učenika, ali moramo se osvrnuti na neke činjenice. HSS je bio na vlasti u županiji dosta dugo, župan je bio gosp. Čačija, zanima nas zašto gosp. Pirak nije tada tražio prijenos osnivačkih prava Osnovne škole Čazma. Gradonačelnik Čazme kaže da je Grad Čazma uputio dopis svim političkim strankama u Županijskoj skupštini. HSP AS BBŽ na svoju adresu nije dobio nikakav dopis, a o svemu smo saznali na samoj sjednici Županijske skupštine. A to što kaže da je ususret izašao samo SDP to nije ni čudno jer oni su suprotno od svih - jer kako smo rekli oni su oporba, a gosp. Babić jedva je dočekao da može nešto reći. Samo da još jednom naglasimo da taj isti gosp. Babić u Saboru je tako tih da ga ni oni njegovi ne čuju pa je tako Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija ostala bez Opće bolnice.

HSP AS BBŽ
ZORAN ĐOŠIĆ


11.01.
2014.

Nastavlja se troboj stranaka HSLS-HDZ-SDP

14:14 | Šalje:  | komentara 30
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Dopis iz HSLS-a

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Odlukom gradonačelnika Bjelovara Antuna Korušeca o imenovanju predstavnika Grada Bjelovara u Nadzorni odbor novooformljenog trgovačkog društva Vodne usluge d.o.o. Bjelovar, dana 23. prosinca 2013. godine nastavljeno je kadroviranje gradskih vijećnika u nadzorne odbore trgovačkih društava prema načelu „svakoj stranci ponešto“ u cilju osiguravanja većine u Gradskom vijeću.

Vijećnici HSLS-a na prošloj sjednici Gradskog vijeća prilikom donošenja proračuna Grada Bjelovara govorili su o promjeni politike još uvijek neizabranog novog vodstva HDZ-a i želji pojedinaca da se dodvore gradonačelniku Korušecu, a najnovijim primjerom imenovanja njihovog prvog čovjeka Željka Maletića u Nadzorni odbor navedenog društva svoju privatno interesnu politiku samo su potvrdili.

- I danas tvrdimo da HDZ i SDP pod vodstvom gradonačelnika Korušeca zajedno kroz veliku koaliciju vladaju našim gradom, što je demokratski dopušteno, ali inzistiramo da se jasno odrede prema svojim biračima i preuzmu odgovornost u vođenju Grada.
Ovako se stječe dojam da Gradom ne upravljaju političke stranke, već privatni interesi pojedinaca. S druge strane, očito je da su HDZ i SDP godinama razdvajali lijevi i desni politički svjetonazori, a danas su ih uspjeli spojiti privatni interesi i pohlepa za političkim foteljama.

Predsjednik GO HSLS-a Bjelovar
Dario Hrebak


30.12.
2013.

Održivi razvoj Hrvatske u Bjelovaru

10:31 | Šalje:  | komentara 19
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u tijeku su aktivnosti u podizanju stranačke strukture stranke Održivi razvoj Hrvatske (OraH), predsjednice dr.sc. Mirele Holy.

Povjerenik za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju je dr.sc.Dragutin Hubak, koji poziva sve zainteresirane koji žele podržati program Održivog razvoja Hrvatske da se jave na broj mob: 092 176 74 66.


21.12.
2013.

Božićno-novogodišnji domjenak HSLS-a u caffe baru Klub u Bjelovaru

22:42 | Šalje:  | komentara 13
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Podijelili prigodne poklone za dvadeset potrebitih obitelji

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dario Hrebak je na uvodnom dijelu domjenka HSLS-a zahvalio članovima na odličnoj godini.

- Polučili smo određeni uspjeh i zahvaljujem se onima koji već danima rade na ovom domjenku – rekao je Dario Hrebak, predsjednik gradske organizacije HSLS-a Bjelovar.

Alen Baščevan je okupljenim članovima rekao da su prisutni članovi iz Sirača, Daruvara, Končanice, Nove Rače, Kapele.

- Više nas je nego lani, dakle, HSLS ide u dobrom smjeru. Pozdravljam župana koji je naš prijatelj. On je bio ovdje i prošle godine – rekao je Alen Baščevan između ostalog.

Vrijedni HSLS-ovci su kao i prošle godine okupili brojne sponzore koji su omogućili darivanje dvadeset potrebitih obitelji. Đurđica Časar koja je inače i volonterka u Caritasu župe Sv. Antuna odabrala je dvadeset onih kojima pomoć najviše treba.

- Riječ je o obiteljima sa desetak djece ili samcima koji žive u velikoj neimaštini, a ima i novih koji imaju bolesnog člana obitelji zbog čega su došli u nepovoljan položaj - objasnila je izbor obitelji kojima je HSLS uručio prigodan paket hrane i slatkiša povodom nadolazećih blagdana.


21.12.
2013.

Damir Bajs: istina je da nikada nisam dobio otpusnicu iz HSS-a

09:19 | Šalje:  | komentara 9
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Branko Hrg je u četvrtak na skupštini županijskog HSS-a BBŽ rekao da nije izbacio Bajsa iz stranke i sada stiže odgovor Damira Bajsa

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

O izjavi Branka Hrga da mu je bilo ponuđeno da postane kandidat HSS-a na lokalnim izborima te da ostane saborski zastupnik dokle god želi Damir Bajs je u petak rekao da je istina da nikada nije dobio ispisnicu iz HSS-a.

- Čuo sam u mnogim medijima da sam izbačen iz HSS-a, a to je navodno govorio Branko Hrg, da sam na kraju i sam u to povjerovao. I tako sam otišao iz HSS-a – rekao je Damir Bajs. Činjenica je da ne postoji niti jedan zakon koji sprječava političare da budu članovi nekoliko stranaka u isto vrijeme. No čudi da je Bajsu navodno toliko toga nuđeno, a na drugoj strani u medijima izjavljivano kako je izbačen iz HSS-a.


20.12.
2013.

Dinko Pirak izabran za novog predsjednika Županijske organizacije HSS-a BBŽ

15:12 | Šalje:  | komentara 15
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Potpredsjednici su Tanja Novotni Golubić, Zdenko Kramarić, Dalibor Jurina i Miljenko Kurevija

Korištenje tekstova i fotografija s portala bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dinko Pirak je novi predsjednik Županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na konferenciji za novinare koja je sazvana nakon Izborne skupštine održane u Mjesnom odboru u Zvijercima na pitanje da li je istina kako je jedini kandidat za ovo mjesto ostao jer je navodno pritiskao drugog kandidata Fredija Palija iz Velike Pisanice da odustane, rekao je kako ne zna čime bi on kao gradonačelnik Čazme mogao prijetiti.

- Čime bih mogao pritiskati nekog tko je ovdje glasao iz Đulovca, Grubišnog Polja, Garešnice, dapače, na kraj pameti mi nije, a oni koji me znaju mogu potvrditi da nikada nikog nisam pritiskao. Ako nekome ne mogu pomoći, sigurno mu ne bih odmogao. I ovi ostali kandidati koji su danas izabrani ne rade na takav način. Možda oni koji to govore; treba njih pitati o tome da li su oni koji su tako razmišljali, da li je njihov početak bio takav? Ja sam na ovoj funkciji samo dva tjedna. Do sada su Županijski HSS vodili neki drugi ljudi! Ti koji su dali ostavke. Ja u ova dva tjedna nisam mogao ništa učiniti, dapače, žao mi je što je protukandidat kojeg je imenovalo predsjedništvo odustao. Ja osobno bih volio da nas je bilo više, bar dvojca, jer to je onda demokracija. Zašto se nisu kandidirali, to pitanje ne treba meni uputiti. Jedan izabrani potpredsjednik je iz Daruvara, jedan iz Velikog Trojstva, jedan iz Grubišnog Polja, ostali članovi odbora su iz cijele županije, općina i gradova, i ja ne vidim tu teoriju o kojoj vi govorite – rekao je Dinko Pirak naglasivši da nije on pripremao izbore.

Prema njegovim riječima izborni proces traje već nekoliko mjeseci.

- Prikupili smo za mene i ostale članove preko 60 potpisa, a prisutno je ovdje danas preko 80 članova od 105, to je dvotrećinska većina – istaknuo je Pirak.

Branko Hrg, predsjednik HSS-a koji je gostovao na Izbornoj skupštini Županijske organizacije HSS-a u četvrtak upitan je od novinara je li istina da HSS s HDZ-om već konstruira novu vladu i kuje planove.

- To je super da neki mediji to rade jer inače ne bi mogli doći u medije. U nekim tiskanim medijima nas ne bi ni bilo da netko nije taj pamflet poslao. Ja sam zahvalan onima koji su poslali taj falsifikat i pozivam ih da i dalje nešto takvo rade da se za nas zna malo više. Pa naravno da imamo ljudi isto, kao što naravno ima i HDZ i normalna je stvar da ćemo razgovarati o tome da stvorimo jednu ekipu koja će moći preuzeti upravljanje državom. Ali ovog trenutka nismo o tome razgovarali – rekao je Branko Hrg.

Bjelovar info medijWatermark image

Na pitanje o konsolidaciji HSS-a u BBŽ nakon lokalnih izbora, Branko Hrg je rekao kako misli da je sa današnjim danom ona dobro postavljena.

- Vodstvo stranke su preuzeli ljudi koji su na lokalnim izborima prepoznati od građana. I mislim da ovog trenutka, uz dužno poštovanje ostalim strankama na području BBŽ, HSS ima definitivno najbolje vodstvo – rekao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a, no postavljeno je pitanje što kaže na činjenicu da je HSS sa stranke koja je drmala sa svim živim u županiji spala na marginu i samo pet vijećnika? Što kažete na činjenicu da HSS možda nikada više neće biti ono što je nekad bio?, pitali su novinari.
Bjelovar info medijWatermark image

Branko Hrg je rekao kako je zadovoljan sa današnjim danom.

- Nisam rekao da sam zadovoljan s onim što se dogodilo. Da se nije tako dogodilo kao što se je, onda danas vjerojatno ne bi bila ovakva situacija – rekao je Branko Hrg novinarima, a budući da to nije bio odgovor i da se činilo kako će ponovno vješto izbjeći odgovoriti na ključno pitanje, novinarka jedne tv kuće precizirala je pitanje: ''Je li vam žao sada što ste se odrekli Damira Bajsa?''

- Ja se nisam nikoga odrekao! Ne razumijem zašto se hrvatski jezik ne razumije u medijima i u javnosti? Dakle, Damir Bajs je otišao svojom voljom iz HSS-a. Njemu je ponuđeno da bude kandidat za župana u ime HSS-a, da ostane u saboru do kada on to želi, ali on to nije htio! Prema tome, čovjek je sam izabrao! Zašto bi mi bilo žao? - rekao je Branko Hrg te je u nastavku na pitanje novinara kako komentira ostavke Čačije i Grčića rekao da je HSS dobrovoljna organizacija.

- Političke stranke nisu prisilne organizacije! Svatko dolazi svojom voljom i svatko svojom voljom odlazi. Mislim da su napravili ono što su trebali napraviti dan nakon lokalnih izbora – rekao je Branko Hrg i komentirao da će novo odabrano vodstvo znati izabrati pravog kandidata za župana iz redova HSS-a za sljedeće lokalne izbore. Na kraju ostaje da se vidi hoće li u HSS-u prevladati ona struja koja smatra da je ''ples'' s HDZ-om bio HSS-ovo političko samoubojstvo koje su građani na parlamentarnim izborima kaznili. Vodstvo koje je toliko loše vodilo ovu povijesnu stranku da je nastala uzrečica kako je glas za HSS glas za HDZ morat će dobro razmisliti kojim smjerom da krene HSS-ova barka; ovim Bjelovarskim sa svježijim ljudima i novim idejama ili starim tokom prema vodopadu.


 objavi | ispiši | pošalji


Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
Registrirajte se ovdje BESPLATNO!
Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


Vezani članci
Ključne riječi kao povezniceNacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar